Zemřel Alan Parker, režisér Evity

Zemřel Alan Parker, režisér Evity | Fandíme filmu
Universal Pictures
Autor Hořící Mississippi nebo Půlnočního expresu už není mezi námi.

Ve věku 76 let zemřel po vleklé nemoci filmový režisér a scenárista Alan Parker. Zemřel v pátek v Londýně, veřejnost o tom informoval Britský filmový institut.

Parker se narodil v roce 1944 do řemeslnické rodiny na severu Londýna. V dětství se trochu zajímal o fotografii, ale jinak velký zájem o film či divadlo neprojevil. V 18 se nechal zaměstnat v reklamním průmyslu, protože podle svých slov doufal, že tam pozná nějaká děvčata. Během kariéry v reklamě se zdokonalil v psaní propagačních textů, ale vedle toho začal také psát eseje a od roku 1968 točil úspěšně reklamní spoty.

V roce 1971 napsal svůj první scénář, pro snímek Melody a v roce 1973 natočil za vlastní peníze svou režijní prvotinu, No Hard Feelings (i když premiéru měl film až v roce 1975 v televizi). Jeho prvním celovečerním snímkem pro kina se stal Bugsy Malone, hudební kriminálka, ve které všechny role hrají dětští herci. Snímek získal řadu cen BAFTA, včetně ceny pro mladičkou Jodie Foster. V roce 1978 následoval Půlnoční expres, skutečný příběh Američana uvězněného do drsné turecké věznice za pašování drog. Snímek dostal šest nominací na Oscara, včetně té pro Parkera, dvě proměnil.

Hudební Sláva z roku 1980 odnášela 7 nominací, dvě proměnila. V roce 1982 vznikl spolu s kapelou Pink Floyd kultovní „celovečerní videoklip“ The Wall, ke stejnojmennému koncepčnímu albu. Rok 1987 přinesl mysteriózní thriller Angel Heart, kde vyšetřovatel s tváří Mickeyho Rourkea proniká do světa magie. Daleko výraznější detektivní zářez však přišel o rok později s Hořící Mississippi. Vyšetřování vraždy bojovníků za občanská práva vyneslo Parkerovi další oscarovou nominaci a vedle toho jich snímek obdržel dalších šest.

Jednu nominaci získal v roce 1991 snímek The Commitments, který ukazuje fungování soulové kapely. Daleko výraznějšími snímky 90. let však pro Alana byly Andělin popel (zachycení života chudinské rodiny z roku 1999, jedna oscarová nominace) a především Evita z roku 1996, jeden z vůbec nejvzpomínanějších snímeků Parkerovy kariéry, který pomáhal utvrdit status Madonny jako celosvětové megastar. Tenkrát z toho bylo oscarových nominací pět. Posledním Parkerovým režijním počinem je Život Davida Galea z roku 2003 a jeho posledním filmařským zářezem produkce válečné komedie Dad's Army z roku 2016. Už v roce 2015 nicméně tvůrce ohlásil, že náročnému filmovému byznysu dává sbohem.

Alan Parker po sobě zanechal manželku Lisu Moran a pět dětí. Budiž mu země lehká, upřímnou soustrast pozůstalým a čest jeho památce.

Zdroj: THR

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest