Joaquin Phoenix pomohl osvobodit rukojmí, i když nevědomky

Joaquin Phoenix pomohl osvobodit rukojmí, i když nevědomky | Fandíme filmu
We Are All Animals / PETA
Zobrazit další 4 obrázky
Na Ukrajině se událo drama a nepřímo dopomohl k nenásilnému řešení samotný Joker.

Oscarový herec Joaquin Phoenix je prostě formát, ačkoliv občas nemá ani potuchy, jak daleko sahá jeho vliv. Představitel Jokera se stal v minulých dnech nedobrovolně součástí dramatické situace, která se odehrála v západoukrajinském Lutsku, kde nebezpečný ozbrojenec unesl autobus s dvaceti cestujícími. Policie samozřejmě ihned zareagovala a začala s mužem vyjednávat. Bohužel, vyjednávačům se jej dlouho nedařilo ukecat, až po několika hodinách svolil a propustil tři zadržované, postarší ženu, mladého chlapce a těhotnou ženu.

Únosce, vlastním jménem Maxim Krivoš, je militantním aktivistou za práva zvířat a mimo jiné požadoval, aby ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj veřejně doporučil ke zhlédnutí americký dokumentární film Pozemšťané (Earthlings), který se zabývá tím, jak lidé vykořisťují přírodu a zacházejí se zvířaty. Též chtěl, aby představitelé vlády přiznali, že jsou v reálu teroristé. Zmíněný snímek z roku 2005, namluvený právě Phoenixem, obsahuje nezanedbatelné množství scén utrpení zvířat, které byly natočeny skrytou kamerou.

Zelenskyj nakonec svolil a v prohlášení na Facebooku uvedl: "Film Pozemšťané z roku 2005. Každý by jej měl vidět." Jakmile ke zveřejnění kratičkého videa došlo, únosce propustil všechna rukojmí a policie jej zadržela. Prezident pak svůj videovzkaz v reakci na zpacifikování Krivoše smazal a posléze poděkoval policii a všem zainteresovaným za to, že pomohli kritickou situaci vyřešit, aniž by přišel někdo k újmě. Dění v Lutsku vzápětí odsoudili i ukrajinští aktivisté za práva zvířat s tím, že snímek Pozemšťané apeluje na lidi, aby byli milosrdní, empatičtí a soucitní, přičemž rozhodně nevyzývá k násilí proti jiným lidským bytostem. Nakonec tedy vše dobře dopadlo a "Phoenixův" počin nebude potřísněn (lidskou) krví. Sám herec je znám jako aktivní bojovník za práva zvířat a dlouholetý vegan. Opakovaně prohlašuje, že lidé drancují svět a bojí se udělat nutné změny.

Pozemšťané (2005): Filozof Tom Regan po zhlédnutí filmu Pozemšťané poznamenal: „Pro ty, kteří viděli Pozemštany, už svět nebude nikdy stejný." Součástí problémů, s nimiž se musíme vyrovnat, pokud chceme žít v zářné a šťastné budoucnosti, jak nám ji předkládá například Star Trek, nejsou jen existenční otázky, ale i otázky etiky. Násilí obecně považujeme za špatné, nepatří do našich představ o budoucí vysněné společnosti. Přesto je něčím, co v současnosti činíme v daleko větší míře než kdykoliv v minulosti. Nepácháme ho na lidech, ale na ostatních cítících bytostech. Pozemšťané jsou označováni za nejnásilnější film všech dob, který ale bohužel není fikcí. Dokument se zabývá zneužíváním zvířat pro lidské účely. Je poskládán z velkého množství záběrů pořízených skrytou kamerou, doprovázených komentářem Joaquina Phoenixe a hudbou Mobyho. Buďte odvážní a konfrontujte se díky filmu s tím, co lidská společnost způsobuje zvířatům, s tím, co nám stojí v cestě k nenásilné společnosti.

Zdroj: CBS, Guardian, 112

Foto: We Are All Animals / PETA

Pozemšťané

24.09.2005 |
Dokumentární
Info o filmu

Galerie: 5

Joaquin Phoenix pomohl osvobodit rukojmí, i když nevědomky | Fandíme filmu Joaquin Phoenix pomohl osvobodit rukojmí, i když nevědomky | Fandíme filmu Joaquin Phoenix pomohl osvobodit rukojmí, i když nevědomky | Fandíme filmu Joaquin Phoenix pomohl osvobodit rukojmí, i když nevědomky | Fandíme filmu Joaquin Phoenix pomohl osvobodit rukojmí, i když nevědomky | Fandíme filmu

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest