Skafandry astronautů programu SpaceX připravil známý filmový návrhář

Skafandry astronautů programu SpaceX připravil známý filmový návrhář | Fandíme filmu
Warner Bros.
Zobrazit další 1 obrázek
Jose Fernandez bez problémů oblékne komiksového hrdinu i skutečného astronauta. 

Poprvé po devíti letech od konce "raketoplánového programu" úspěšně odstartovala z území Spojených států do vesmíru loď s lidskou posádkou na palubě. Robert Behnken a Douglas Hurley, duo astronautů z Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA), takto učinili z floridského Kennedyho vesmírného střediska na palubě plavidla Crew Dragon, jež obdobně jako nosnou raketu Falcon 9 vyvinula a provozuje soukromá společnost SpaceX miliardáře Elona Muska. Posléze se posádka úspěšně připojila k Mezinárodní vesmírné stanici ISS, tudíž nová kapitola kosmických letů zdárně započala. A byl u toho i Jose Fernandez, návrhář kostýmů hollywoodských blockbusterů.

20th Century Fox

Fernandez se totiž výraznou měrou podílel na vývoji skafandrů, které používá dvojice astronautů. Skafandr má přezdívku Starman. Primárním cílem je chránit členy posádky před vakuem, zajišťovat kyslík a regulovat teplotu. Byly vytvořeny speciálně pro vesmírnou loď Crew Dragon, o čemž svědčí i způsob vedení komunikačních technologií a kyslíku, kdy se tak děje pomocí jediného kabelu v sedačce. Skafandr se k němu připojí a zbytek už si pořeší chytré technologie. Helmy se přitom tiskly na 3D tiskárně a rukavice jsou vyrobeny z indukčního materiálu, aby mohla posádka ovládat všemožná zařízení skrze dotykové displeje. Podstatný však byl i vzhled. Fernandez vzpomíná, že mu kdysi Musk řekl: "Každému to sekne více, když se obleče do smokingu a je úplně jedno, jakou má člověk postavu či proporce." K tomu úspěšný designér jedním dechem dodává: "Chtěl, aby lidé vypadali lépe s tímto skafandrem než bez něho. Přesně jako ve smokingu. Prostě hrdinsky."

Fernandez je podepsán pod řadou velkofilmů z poslední doby, když se podílel na snímcích jako Fantastická čtyřka, Daredevil, X-Men 2, Iron Man 2, Amazing Spider-Man, Captain America: Občanská válka nebo Batman vs. Superman: Úsvit spravedlnosti.

Zdroj: Forbes, MW

Foto: Warner Bros.

Batman vs Superman: Úsvit spravedlnosti

20.03.2016 | USA
Akční, Sci-Fi, Dobrodružný, Fantasy
Info o filmu

Galerie: 2

Skafandry astronautů programu SpaceX připravil známý filmový návrhář | Fandíme filmu Skafandry astronautů programu SpaceX připravil známý filmový návrhář | Fandíme filmu

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest