Duna: První setkání s písečnou planetou na nové fotografii

Duna: První setkání s písečnou planetou na nové fotografii | Fandíme filmu
Warner Bros.
Zobrazit další 3 obrázky
Paul Atreides poznává planetu Arrakis. Režisérovi původní Duny je nový film fuk.

Nová Duna se nám nedávno začala odkrývat prostřednictvím fotek a pokračuje v tom i nadále. Nejnověji můžeme vidět, jak je hrdina Paul Atreides zachycen na rampě vesmírné lodi společně s jedním ze svých učitelů, Gurneym Halleckem. Co se v tuto chvíli ve scéně děje? Paul se narodil a žil na vodní planetě Caladan, ale společně s matkou a otcem jej povinnosti zavedou na planetu Arrakis, která je pokryta pískem, kam až oko dohlédne.

Pro hrdinu je to klíčový okamžik, když planetu poprvé spatří a je jí naprosto uchvácený, což se nedá přehlédnout. Halleck nadšeného Paula raději drží, aby náhodou z lodi nevypadl. Podle slov režiséra Denise Villenuevea má hrdina zvláštní pocit, že je doma. Zároveň dodává, že v této konkrétní scéně je hodně akce a je to jedna ze scén, na kterou je skutečně hrdý. Snad tedy můžeme doufat, že první kontakt s Arrakis nás ohromí stejným způsobem, jako mladého hrdinu. Na druhé fotce už vidíme samotného Paula a na třetí se rýsují obří pouštní červi.

Na nový film byl dotázaný David Lynch, který stojí za Dunou z roku 1984. Ten v jednoduchosti odpověděl, že jej nová Dunu vůbec nezajímá. Jak to? Lynch věnoval projektu tři a půl roku života a nevzpomíná se mu na něj lehce. Ačkoliv si adaptace své diváky také našla, tak Lynch ji vnímá jako osobní selhání a film nikdy neměl natočit. Po nasazení filmu do kin se od něj režisér distancoval a uvedl, že tlak producentů mu nedovolil mít stoprocentní kontrolu nad projektem a nemohl se podílet na konečném sestřihu... Zdá se tedy, že rány jsou stále živé a Lynch už se za Dunou prostě nechce ohlížet.

Duna je sérií sci-fi románů od Franka Herberta. Ten první se odehrává ve vzdálené budoucnosti a vypráví příběh Paula Atreida, jehož rodina přijme kontrolu nad pouštní planetou Arrakis. Na té žijí obří červi, kteří vylučují vzácné koření, jež prodlužuje život a dává lidem psychické schopnosti, díky kterým je možné bezpečně pilotovat rychlé mezihvězdné lety. O kontrolu nad planetou je tak mezi urozenými rody enormní zájem. Paulova rodina je zrazena, a tak mladému šlechtici nezbývá než vést povstání původních obyvatel pouštní planety a získat nadvládu nad Arrakis zpět. Tématy románu jsou politika, náboženství a vztah člověka k přírodě. První knihu následovala celá řada pokračování, komiksů či videoher, takže chystané filmy a TV seriály budou mít odkud čerpat.

Režíruje Denis Villeneuve, scénář napsal Eric Roth. V hlavních rolích hrají Timothée Chalamet, Rebecca Ferguson, Oscar Isaac, Dave Bautista, Stellan Skarsgård, Charlotte Rampling, Zendaya, Jason Momoa, Josh Brolin, David Dastmalchian Chang Chen a Javier Bardem. Datum české a slovenské premiéry je stanovené na 17. 12. 2020.

Zdroje: Empire, Empire Twitter, THR

Galerie: 4

Duna: První setkání s písečnou planetou na nové fotografii | Fandíme filmu Duna: První setkání s písečnou planetou na nové fotografii | Fandíme filmu Duna: První setkání s písečnou planetou na nové fotografii | Fandíme filmu Duna: První setkání s písečnou planetou na nové fotografii | Fandíme filmu

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest