Utekl jsem z Osvětimi: Šokující zpověď válečného hrdiny míří na stříbrná plátna

Utekl jsem z Osvětimi: Šokující zpověď válečného hrdiny míří na stříbrná plátna | Fandíme filmu
Racehorse
Zobrazit další 1 obrázek
Válečný bestseller se dočká filmového zpracování.

Rudolf Vrba, vlastním jménem Walter Rosenberg, byl slovenský profesor farmakologie a terapeutiky na Univerzitě Britské Kolumbie se specializací v neurologii. Publikoval více než padesátku odborných textů o chemických procesech v mozku a taktéž se zaobíral studiem cukrovky a rakoviny. Nicméně spíše je znám díky tomu, že se mu podařilo utéct z koncentračního tábora v Osvětimi a posléze předat informace o masovém vyhlazování Spojencům. O válečném utrpení a zkušenostech z druhé světové války napsal v šedesátých letech knihu nazvanou Utekl jsem z Osvětimi (I Escaped From Auschwitz), která zaznamenala celosvětový ohlas. Vrba v ní mimo jiné popisuje, jak byl kvůli opakovaným pokusům o útěk za hranice Slovenského štátu transportován do vyhlazovacího tábora v Majdanku a posléze do Osvětimi. Podstatná část knihy je tvořena líčením jeho zážitků a pozorování z táborů. V Osvětimi byl zaregistrován jako vězeň číslo 44070. Životní podmínky v táboře byly natolik kruté, že ze 400 osob, které přijely ve Vrbově transportu, jich za měsíc a půl žilo pouhých 208. Roku 1944 s jedním ze spoluvězňů z Osvětimi uprchl. Ve zprávě, kterou s sebou přinesli, podávají první ucelené, podrobné a zároveň otřesné informace o situaci, která ve vyhlazovacích táborech panovala. Děj knihy končí ve chvíli, kdy hrdina jde poprvé do boje proti Němcům.

Tato hutná válečná zpověď nakonec neunikla pozornosti hollywoodských producentů a v nedaleké budoucnosti bude text převeden do podoby celovečerního filmu. O scénář ze postarají Evan Parter a Paul Hilborn, přičemž můžeme jen doufat, že zajímavý projekt osloví nějakého šikovného režiséra a my dostaneme silné válečné drama.

Zdroj: Deadline

Galerie: 2

Utekl jsem z Osvětimi: Šokující zpověď válečného hrdiny míří na stříbrná plátna | Fandíme filmu Utekl jsem z Osvětimi: Šokující zpověď válečného hrdiny míří na stříbrná plátna | Fandíme filmu

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest