Cannes, Sundance či Karlovy Vary zamíří do vašeho obýváku

Cannes, Sundance či Karlovy Vary zamíří do vašeho obýváku | Fandíme filmu
We Are One
Zobrazit další 2 obrázky
Největší světové filmové festivaly nabídnou část ze svých letošních programů zdarma na YouTube.

Jak se zdá, do kinosálů se vinou koronavirové pandemie ještě nějaký ten pátek bohužel nepodíváme a většina mezinárodních filmových festivalů, včetně Karlových Varů byla pro letošní rok zrušena, případně odložena na později. Fanoušci stříbrného plátna však ještě nemusí věšet hlavu. Nejprestižnější světoznámé festivaly se totiž nově rozhodly spojit své síly a od 29. 5. 2020 budou po deset dní vysílat část svého programu online na YouTube. Virtuální podívaná, která ponese název We Are One: A Global Film Festival by tedy měla být bez problémů k dispozici i českým divákům a to zdarma.

Podle pořadatelů se můžeme těšit na krátké i celovečerní snímky, dokumenty, koncerty, komické výstupy a debaty s filmovými tvůrci. Konkrétní program zatím nicméně nebyl odtajněn, takže není ani jasné, jestli promítání bude výhradně v angličtině nebo i v nějakých dalších jazycích. Nedá se rovněž předpokládat, že bychom se dočkali premiér velkých a očekávaných filmů (myšleno v rámci festivalové úrovně - v Cannes například měla mít premiéru novinka Wese Andersona - The French Dispatch). Daleko pravděpodobněji dojde spíše na menší, nezávislé projekty. Avšak v čase domácí karantény jistě jakýkoli volně dostupný filmový obsah internetové diváky potěší.

Za organizací tohoto zajímavého eventu stojí kromě YouTube společnost Tribeca Enterprises, k jejímž spoluzakladatelům patří mimo jiných herec Robert De Niro. Účast dosud potvrdila dvacítka velkých filmových festivalů, ty úplně nejznámější nevyjímaje, například Cannes, Berlín, Sundance, Benátky, Toronto nebo zmiňované Karlovy Vary. „Často se bavíme o tom, že film má sílu inspirovat a spojovat lidi napříč hranicemi a pomáhá léčit svět. A právě teď celý svět potřebuje vyléčit,“ nechala se slyšet americká producentka Jane Rosenthal, která je jedním z hlavních organizátorů akce. Pořadatelé také ujistili fanoušky, že nemají brát We Are One jako náhražku za zrušené festivaly. Řada z nich se má nadále uskutečnit v náhradním termínu na podzim, respektive příští rok.

We Are One není první filmová událost, jež kvůli následkům šíření koronaviru zamířila na internet. V současné době probíhá v online podobě třeba americký festival South by Southwest (SXSW). V jeho případě se filmaři do promítání svých děl na počítačových obrazovkách moc nehrnuli, tak nezbývá než doufat, že jim chystaný projekt od Tribeca Enterprises bude připadat lákavější.    

A jaký je váš názor? Líbí se vám představa sledovat ty nejprestižnější filmové festivaly z pohodlí vašeho domova? Nebo podobné nápady světové kinematografii spíše škodí?

Galerie: 3

Cannes, Sundance či Karlovy Vary zamíří do vašeho obýváku | Fandíme filmu Cannes, Sundance či Karlovy Vary zamíří do vašeho obýváku | Fandíme filmu Cannes, Sundance či Karlovy Vary zamíří do vašeho obýváku | Fandíme filmu

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest