Návrat do budoucnosti: Film je dokonalý - scenárista odmítá údajnou nelogičnost

Návrat do budoucnosti: Film je dokonalý - scenárista odmítá údajnou nelogičnost | Fandíme filmu
Universal Pictures
Zobrazit dalších 10 obrázků
Režisér Strážců Galaxie, James Gunn, považuje Návrat do budoucnosti za dokonalý film. A scenárista McFlyova dobrodružství naprosto souhlasí.

Sci-fi komedie Návrat do budoucnosti bývá zpravidla označována jako dokonalý film. Není divu. Zábavné, inteligentní a vtipné špásování s časem bezpochyby patří do zlatého fondu světové kinematografie. Tvůrci Robert Zemeckis a Bob Gale mohou být na tenhle nestárnoucí majstrštyk s Michaelem J. Foxem a Christopherem Lloydem v hlavních rolích právem hrdí. Dokonalost oceňuje i režisér Strážců Galaxie James Gunn, jenž snímek z roku 1985 zařadil do své pětice "perfektních filmů" (#FivePerfectMovies). V průběhu let minulých byl opakovaně zpochybňován pouze jeden scenáristicky problematický moment ve filmu, leč Gunn i Gale trvají na tom, že se fakticky o žádnou "díru" ve scénáři nejedná. O co se vedou spory?

Problém tkví v tom, že George a Lorraine McFly (rodiče Marthyho) si zdánlivě nepamatují, že se v minulosti sešli se svým (budoucím) synem alias Calvinem Kleinem, ačkoliv se jedná o klíčovou postavu v rámci jejich vztahu. Vždyť právě on je dal reálně dohromady, což se vám z hlavy asi ani po letech nevypaří. Současně se ve filmu nedočkáme narážky na to, že Marthy vypadá na chlup přesně jako Calvin (Marthy v minulosti).

Fanoušci již dlouhá léta upozorňují na tuto (dle jejich soudu) nelogičnost a označují ji jako "plot hole" (díra ve scénáři). K tématu se nedávno vyjádřil Chris Pratt čili Star-Lord ze Strážců Galaxie, který na Twitteru uvedl, že si jej třeba jako Calvina pamatují a dozajista mohli podobnost s vlastním synem nakousnout, akorát se tak prostě stalo v minulosti a neřešili to "na kameru". Scenárista Bob Gale již dříve poznamenal, že George a Lorraine viděli Martyho/Calvina jen osm dní, když jim bylo 17, přičemž ten kontakt nebyl nijak intenzivní. Lze tedy připustit, že si pamatují na podivínského sympaťáka, co jim "domluvil" první rande, ale po pětadvaceti letech dost možná zapomněli, jak přesně vypadal.

A jak vypadá Gunnova "dokonalá" pětka?

Které pecky by se dostaly do vaší pětice?

Návrat do budoucnosti (1985): Marty McFly by byl obyčejný středoškolák žijící v městečku Hill Valley, kdyby se nepřátelil s poněkud potrhlým, ale geniálním vědcem doktorem Emmettem Brownem. Jedné noci mu doktor předvede svůj největší vynález - stroj času zabudovaný do sportovního vozu DeLorean. Jenže noc se poněkud nevydaří a doktor je zastřelen teroristy, kterým ukradl plutonium. Marty ve strachu o svůj život nasedne do auta a v rychlosti 88 mil v hodině se přenese z roku 1985 do roku 1955. Zpočátku si neuvědomuje, kde je, ale postupně mu to dochází. Auto potřebuje dávku plutonia, ale ta v roce 1955 není k sehnání a tak se Marty obrátí s prosbou o pomoc na doktora Browna z roku 1955. A aby toho nebylo málo, Marty překazí první setkání svých rodičů a hrozí, že se tedy do sebe nezamilují a Marty se nikdy nenarodí. Marty bude mít hodně práce, než se mu podaří dát dohromady své rodiče a vrátit se do budoucnosti!

Zdroj: SlashFilm, Gunn_Twitter

Foto: Universal Pictures

Návrat do budoucnosti

03.07.1985 | USA
Komedie, Sci-Fi, Dobrodružný, Rodinný
Info o filmu

Galerie: 11

Návrat do budoucnosti: Film je dokonalý - scenárista odmítá údajnou nelogičnost | Fandíme filmu Návrat do budoucnosti: Film je dokonalý - scenárista odmítá údajnou nelogičnost | Fandíme filmu Návrat do budoucnosti: Film je dokonalý - scenárista odmítá údajnou nelogičnost | Fandíme filmu Návrat do budoucnosti: Film je dokonalý - scenárista odmítá údajnou nelogičnost | Fandíme filmu Návrat do budoucnosti: Film je dokonalý - scenárista odmítá údajnou nelogičnost | Fandíme filmu Návrat do budoucnosti: Film je dokonalý - scenárista odmítá údajnou nelogičnost | Fandíme filmu Návrat do budoucnosti: Film je dokonalý - scenárista odmítá údajnou nelogičnost | Fandíme filmu Návrat do budoucnosti: Film je dokonalý - scenárista odmítá údajnou nelogičnost | Fandíme filmu Návrat do budoucnosti: Film je dokonalý - scenárista odmítá údajnou nelogičnost | Fandíme filmu Návrat do budoucnosti: Film je dokonalý - scenárista odmítá údajnou nelogičnost | Fandíme filmu Návrat do budoucnosti: Film je dokonalý - scenárista odmítá údajnou nelogičnost | Fandíme filmu

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest