Oblivion: Moderní kamera, moderní soundtrack

Oblivion: Moderní kamera, moderní soundtrack | Fandíme filmu
Režisér Joseph Kosinski se rozpovídal o svém očekávaném sci-fi spektáklu. Jak často nosí hrdinové sci-fi bílou barvu?

Nejenom architekti nebo designéři s netrpělivostí očekávají nový počin Josepha Kosinskiho Oblivion, který by měl být tento rok osvěžením žánru science fiction. Z trailerů víme, že to nebude mít Tom Cruise jako opravář dronů na zdevastované planetě Zemi kdovíjak jednoduché, takže se na originální příběh skutečně těšíme. Podívejme se tedy, co o projektu prozradil pro jedno exkluzivní interview sám režisér.

 

Moderní kamera

Nejprve začneme trochou technických informací. Film se natáčel v Louisianě a to hlavně kvůli levnějším podmínkám a rozlehlejším studiím – režisér potřeboval vysoké stropy pro vertikální záběry. Jak už víte z traileru, film se bude odehrávat z větší části ve dne na prosvětlených scenériích. Ty se z části točily v pustinách na Islandu, kde Kosinski použil nejnovější digitální kameru Sony CineAlta F65, která natáčí na 8K čip, ale ve formátu 4K, takže se obraz komprimuje a je tím pádem nadprůměrně ostrý. Režisér sám zkoušel spoustu možností a dokonce i 3D, nejvíce mu však pro detaily vyhovuje právě digitální kamera Sony ve 2D režimu. Oblivion bude první film natočený na tuto zbrusu novou kameru, jako druhý půjde do kin After Earth od M. Night Shyamalana. Oblivion má navíc v rukávu další bonbonek a tím je promítání v kinech IMAX, jejichž obří plátna dokáží záznam ve vysokém rozlišení skvěle zužitkovat.

 

Osobitý soundtrack

Téměř každý si na Kosinskiho předchozím počinu TRON: Legacy chválil úžasný soundtrack Daft Punk. K Oblivionu tentokrát režisér přizval další francouzské hudební uskupení, M83, které v současnosti tvoří pouze hudebník Anthony Gonzalez. Jaké důvody ho k tomu vedly? Tak zaprvé Daft Punk v současnosti pracují na vlastním novém albu a bude skutečné štěstí, pokud se pustí alespoň do Trona 3. Za druhé byli pro Kosinskiho M83 prvořadou volbou ještě před tím, než byli prvořadou volbou Daft Punk pro Trona. V dobách, kdy Kosinski začínal v Hollywoodu, měl připravenou základní synopsi Oblivionu, kterou se snažil nadhodit producentům a právě k té si tehdy vysnil M83 jako hudební doprovod. Soundtrack se nahrává právě v těchto dnech a Gonzalezovi vypomáhá znovu orchestrátor Joseph Trapanese, který pomáhal už Daft Punk a aktuálně skládá hudbu pro seriál Tron: Uprising. Jak sám Kosinski tvrdí, nejvíce se mu líbí skladby, které bychom od M83 vůbec nečekali a celkově bude hudba doprovázet až 80 % filmu. Podívejte se sami na krátké video z nahrávání, ve kterém nechal Gonzalez smísit orchestr a dvoje bicí pro jednu z akčních scén. Tohle zkrátka bude jedna z hudebních událostí roku.

M83: Drum battle

Na závěr doplníme už jen pár zajímavostí. První sestřih filmu trval přes tři hodiny, Kosinski ho zkrátil na zhruba dvě hodiny a patnáct minut a studiu si vyžádalo ještě několik drobných dodatečných úprav. Výsledná stopáž by se tak měla po dotažení všech šroubků pohybovat kolem dvou hodin. Rating PG-13 údajně film nijak neomezuje a nejedná se tentokrát o žádnou Disney pohádku. Kosinski má se studiem dobrý vztah a bylo mu proto povoleno trochu přitlačit na pilu. Tom Cruise se upsal projektu ještě před tím, než četl scénář a to pouze na základě krátkého pamfletu s osmi obrázky, které tvoří úvod k příběhu a které Kosinski rozdával na Comic-Conu v roce 2010. Design tentokrát znovu hraje velikou roli – základem je protiklad drsné islandské přírody a světlých čistých interiérů. Kostým Toma Cruise je údajně jedním z mála science fiction kostýmů, které jsou kompletně světlé. Diskutujte sami v komentářích, na kolik světlých či bílých kostýmů si v podobné výpravné sci-fi vzpomenete a zda většina postav vždy skutečně mívá hlavně tmavé oblečení. Oblivion startuje v kinech pod českým názvem Nevědomí 18. dubna.

Zdroj: Collider

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest