V Česku se kompletně uzavírají veškerá kina, tak jako ostatní společenská zařízení

V Česku se kompletně uzavírají veškerá kina, tak jako ostatní společenská zařízení | Fandíme filmu
K tomu podrobnosti o tom, jaká situace momentálně panuje v zahraničních kinech. AKTUALIZOVÁNO

AKTUALIZACE: Kina už podle zpravodaje Deadline Hollywood zavřela také v Dánsku, Norsku a Řecku, stejně jako v metropolích Kijev a Budapešť. V Rumunsku smí do každého sálu maximálně 100 diváků. Na neurčito se odsouvá WonderCon, třetí nejvýznamnější komiksová výstava ve Spojených státech. S tradičním letním Comic-Conem v San Diegu se prozatím počítá. Zavírají také divadla na Broadway v New Yorku.

Původní zpráva: V úterý česká vláda zakázala shromažďování lidí ve skupinách větších než 100 osob. Kina v Česku na to zareagovala tak, že některá zavřela úplně, jiná omezila kapacitu sálů právě na 100 osob. Teď už je situace daleko přísnější.

V Česku byl vyhlášený nouzový stav, který bude platit po dobu 30 dnů, ode dnešní 14. hodiny. Zavádějí se kontroly na hranicích s Rakouskem a Německem, omezuje se možnost cestovat do některých zemí. Od pátku 13. 3. od 6:00 platí zákaz pro akce s účastí přesahující 30 lidí. Opatření se vztahují na kulturní i jiné akce. Výslovně se zakazují také veškerá divadelní, hudební, filmová a další umělecká představení, jakékoliv přehlídky, veletrhy apod., uzavřeny jsou společenské kluby či zábavní zařízení. S jednoznačnou platností je tedy dané, že minimálně po 30 následujících dní kina v Česku v provozu nebudou.

Kulturní zařízení jsou zavřená také na Slovensku. Jak vypadá situace v dalších zemích? Řetězec Omniplex v Severním Irsku zkouší podobná opatření, jaká v posledních dvou dnech praktikovala některá kina u nás. Kapacita sálů se sníží na polovinu a diváci by se měli rozesadit tak, aby každý kolem sebe měl metr volného prostoru. Zcela zavírají kina v některých regionech Indie, v Polsku, Libanonu, Kuvajtu. Již dříve byla uzavřena kina v Itálii, Íránu, částečně ve Francii, Japonsku, Jižní Korei a Hongkongu.

Nejdéle jsou zatím kina zavřená v pevninské Číně, kde by ztráta podle odhadů mohla šplhat ke dvěma miliardám dolarů. Podle serveru Deadline se však začínají objevovat náznaky, že někdy ve druhé polovině dubna by se čínská kina mohla otevřít, tak aby se stihl tradičně zvýšený zájem diváků během svátku práce 1. května.

Ve Spojených státech, což je stále největší filmový trh světa, prozatím kina zůstávají otevřená. Jejich uzavření podle CNBC podporuje asi 38% procent diváků a zdravotní organizace CDC doporučuje návštěvu kina zcela vynechat starším občanům. Zrušeny byly také některé jednotlivé akce, jako jsou CinemaCon (velká přehlídka chystaných filmů pro provozovatele kin z celého světa), obří festival SXSW, videoherní mega akce E3 nebo menší filmové festivaly jako Beverly Hills Film Festival, Cleveland Film Festival, Full Frame Festival nebo New York Children’s Film Festival.

  • Aktualizovaný přehled dopadů koronaviru na filmový svět najdete zde

Zdroje: Vláda ČR, CNBC, Deadine I, II, III, IV, Variety I, II,THR

Foto: AnonymousUnknown author / Public domain

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest