Filmoví záporáci nesmí používat iPhone, Apple to nedovolí

Filmoví záporáci nesmí používat iPhone, Apple to nedovolí | Fandíme filmu
Zobrazit další 1 obrázek
Režisér detektivky Na nože odhalil tajemství filmových záporáků.

Režisér Rian Johnson propaguje svoji detektivku Na nože, která čerstvě dorazila na DVD a Blu-ray. V rozhovoru pro Vanity Fair prozradil zajímavou skutečnost z hollywoodského zákulisí. Pokud postavy používají na plátně (obrazovce) viditelně iPhone, nesmí to být záporáci. IPhone smí používat pouze klaďas. Pokud tomu tak skutečně je, tak při sledování tajuplných příběhů raději příliš nekoukejte, čím podezřelí volají, ať si nezkazíte překvapení.

Na internetu mezi uživateli zazněly určité pochybnosti o tom, jestli je Johnsonovo tvrzení přesné. Co novináři v odpovědi na tyto pochybnosti vypátrali? Několik velkých médií (The Verge, NY Post...) se pokusilo získat vyjádření Applu. Ten neodpověděl. Přímo na stránkách Applu se lze v pokynech o trademarku a copyrightu dočíst, že produkty Applu mají být vyobrazovány v nejlepším možném světle a v kontextu, který na Apple vrhá pozitivní světlo.

Huffington Post uvádí, že záporná postava Octavie Spencer v thrilleru Máma iPhone zřejmě používá, nicméně na záběrech nemusí být jednoznačně patrné, že jde o iPhone. Android Authority připomíná, že iPhony používá bohatá rodina v letošním oscarovém filmu Parazit, který lze do určité míry chápat jako antikapitalistický. V tomto světle by tedy bohatá rodina mohla být vnímána jako negativní.

Hojně je připomínán článek magazínu Wired z roku 2002, který postuluje, že v seriálu 24 hodin počítače od Applu používají pouze klaďasové. A existují i doložené případy toho, jak jiné značky negativně reagovaly na jejich vyobrazení ve filmech. The Guardian připomíná případ snímku Milionář z chatrče, který měl potíže hned s několika nadnárodními korporacemi. Postavy ve filmu pojí Colu a během samotného natáčení filmaři použili lahve Coca-Coly. V postprodukci však museli loga Coca-Coly vymazat. A ještě větší zábava byla s automobilkou Mercedes. O té režisér Danny Boyle prozradil, že jí vadilo, pokud filmaři její automobily ukázali v chudých částech Indie, avšak v bohatých čtvrtích už to nebyl problém – značka zkrátka musela být u diváka podvědomě spojená s luxusem. Značky alkoholu pak prý často trvají na tom, že je nesmí pít záporák, nesmějí být spojené s opilectvím nebo třeba autonehodami.

Rianovu tvrzení o telefonech iPhone tedy uvěřit lze. Zřejmě je ale důležité, jak moc je produkt Applu na plátně vlastně vidět a jak jednoznačně je záporák definovaný. Je možné, že je rozdíl mezi tím, když telefon používá masový vrah nebo obyčejný člověk s diskutabilní morálkou.

PS: Jestli si však pamatujete nějaké konkrétní případy, kdy ve filmech padouši iPhone viditelně používají, dejte vědět v komentářích.

Na závěr Honest trailer pro Knives Out:

Zdroje: Vanity Fair, The Guardian, NY Times, Android Authority, Huffington Post, The Verge

Galerie: 2

Filmoví záporáci nesmí používat iPhone, Apple to nedovolí | Fandíme filmu Filmoví záporáci nesmí používat iPhone, Apple to nedovolí | Fandíme filmu

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest