Finančně nejpřínosnější herci a herečky Hollywoodu

Finančně nejpřínosnější herci a herečky Hollywoodu | Fandíme filmu
Renomovaný magazín Forbes opětovně sestavil seznam herců a hereček, kteří/které se filmovým studiím nejvíce vyplatili/y.

Bilancovat se musí a nejinak je tomu v případě finančních záležitostí. Redaktorka hollywoodské sekce magazínu Forbes, Dorothy Pomerantz, se zaměřila na efektivitu vynakládání finančních prostředků, pokud se jedná o platy filmových hvězd. Princip je prostý. Zaměřila se na návratnost investic a vypočítala částku, která se studiu vrátí vzhledem k platu herce/herečky. Výpočet zahrnuje poslední tři snímky v dané filmografii za poslední tři roky, přičemž každý z nich musel mít premiéru přinejmenším v 2000 kinosálech. Započítány nejsou vedlejší ani epizodní role, taktéž nejsou brány v úvahu animované filmy. Jistě, je to malinko osekané, ale výpovědní hodnota je i tak obrovská. A kdopak se umístil na vrcholu a kdo na chvostu?

Vítězskou se stala Natalie Portman, které bezpochyby nejvíce pomohla role v Černé labuti. Megahit Darrena Aronofskyho z roku 2010 stál pouhých $13 milionů, leč celosvětově si připsal na své konto ohromujících $329 milionů. Oscarová herečka je však hollywoodskou stálicí a její jméno je bezesporu dobrou značkou. Vyjádřeno číselně, za každý dolar ze svého honoráře, se půvabná herečka odvděčí částkou značně vyšší, protože studiu na tržbách vrátí $42.70 (poměr návratnosti $1/$42.70). Do výpočtu byly zahrnuty snímky Černá labuť, Hlavně nezávazně a Princ a pruďas. Absence novějších pecek je přirozeně zapříčiněna hereččinou mateřskou pauzou.

Druhé místo pro sebe urvala Kristen Stewart, kdy každý $1 z jejího platu přisype studiu do kasičky $40.60. Hvězda Twilightu "zvolila" odlišnou strategii, jelikož v jejím případě nutno pamatovat na obří honorář za účinkování v posledních dvou dílech série ($25 milionů). Sága však byla extrémně výdělečná, tudíž poměr je i přesto výjimečný. Hodně úspěšná byla i Sněhurka a lovec, což velmi výrazně odlišilo postavení Stewart a jejích dvou kolegů z upírské ságy. Všem třem se započítaly dva Rozbřesky a jeden další projekt. Jenže Robertu Pattinsonovi zapisujeme nevýraznou Vodu pro slony (filmy Bel Ami a Cosmopolis nebyly nasazeny do dostatečného počtu kin) a Lautnerovo Abduction se zase horko těžko s rozpočtem $35 milionů dostalo do kladných čísel ($82 milionů). Pattinson i tak skončil s poměrem $1/$31.70 na čtvrtém místě, Taylor Lautner se usadil na místě šestém s výsledkem $1/$29.50. Pro úplnost nutno dodat, že bronz získal Shia LaBeouf ($1/$35.80) a pátou pozici obsadil Daniel "Harry P." Radcliffe ($1/$30.50).

Na opačném pólu našeho žebříčku je to neméně zajímavé, leč "vítěz" mě ani trochu nepřekvapuje. Nejpřeplacenějším hercem Hollywoodu je Eddie Murphy, jehož úspěšná éra je už ta tam. Poměr tomu odpovídá, neboť za každý $1 dolar vrátí známý komik studiu pouze $2.30. Detektiv Axel Foley se prostě svými nevkusnými rolemi v nechutných komedií fandům zošklivil. O moc lépe si nevede Katherine "Izzie" Heigl, jelikož její poměr $1/$3.40 je na hony vzdálen vysněné představě filmových producentů. Ostatně její poslední šílenost Slečna nebezpečná utržila při rozpočtu $40 milionů tristních $38 "mega". Hvězda komedií Zbouchnutá a 27 šatů potřebuje nutně zabrat, jinak její kariéra brzy půjde k šípku. Dvojici (ne)úspěšných doplňuje na trojce Reese Witherspoon s poměrem $1/$3.90. Následují oscarová Sandra Bullock $1/$5 a rocker Jack Black $1/$5.20.

Zdroje: Forbes1, Forbes2

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest