Služebníci: Další film s českou účastí na prestižním Berlinale

Služebníci: Další film s českou účastí na prestižním Berlinale | Fandíme filmu
Zobrazit dalších 5 obrázků
V jedné ze soutěžních sekcí prestižního festivalu Berlinale se objeví další film s českou stopou.

Právě dnes si odbude na festivalu Berlinale světovou premiéru slovensko-česko-rumunsko-irský film Služebníci režiséra, scenáristy a producenta Ivana Ostrochovkského. Snímek odehrávající se v komunistickém Československu zde bude uveden v nové soutěžní sekci Encounters v úzkém výběru spolu s dalšími čtrnácti filmy z evropské, severoamerické, asijské i jihoamerické produkce. Osmdesátiminutové drama vypráví příběh dvou studentů bohoslovecké fakulty, kteří vstupují na začátku osmdesátých let v Bratislavě do kněžského semináře, a setkávají se zde s neutěšenými poměry v tehdejší kolaborující katolické církvi.

Snímek produkovali mimo jiné Petr Oukropec a Pavel Strnad (ze společnosti Negativ), jenž projekt okomentoval následovně: "Oslovilo nás to téma kolaborace s mocí a taky Ivanův první film Koza, originální příběh, který měl skvělou vizuální stránku. Ivanův nový film Služebníci je po vizuální stránce také unikátní a jde ještě dál ve způsobu vyprávění. Celkově je to svým zpracováním snímek, který se vymyká lokální produkci a je na úrovni špičkového evropského filmu."

Služebníci představují druhý film režiséra Ostrochovského, jehož prvotina z roku 2015 nese název Koza. Na scénáři se vedle Ostrochovského a Marka Leščáka podílela i polská scenáristka Rebecca Lenkiewicz, jež je autorkou scénáře k oscarovému filmu Ida. Rolí studentů se chopili Samuel Skyva a Samuel Polakovič ze Slovenska, děkana teologické fakulty si střihnul slovenský režisér Vladimír Strnisko a v roli estébáka se objeví rumunský herec Vlad Ivanov, známý například z rumunského filmu 4 měsíce, 3 týdny a 2 dny oceněného Zlatou palmou na festivalu v Cannes.

Služebníci se do širší distribuce podívají 16. dubna 2020.

Píše se rok 1980. Michal a Juraj jsou dva studenti bohoslovecké fakulty v totalitním Československu. Jejich učitelé ze strachu před zrušením kněžského semináře vychovávají bohoslovce do podoby vyhovující komunistické straně. Každý z mladých seminaristů se musí rozhodnout, zda podlehne pokušení a zvolí si snazší cestu kolaborace, nebo si zachová svoji víru a stane se předmětem nátlaku Státní bezpečnosti.

Zdroje: Presskit + Tisková zpráva

Galerie: 6

Služebníci: Další film s českou účastí na prestižním Berlinale | Fandíme filmu Služebníci: Další film s českou účastí na prestižním Berlinale | Fandíme filmu Služebníci: Další film s českou účastí na prestižním Berlinale | Fandíme filmu Služebníci: Další film s českou účastí na prestižním Berlinale | Fandíme filmu Služebníci: Další film s českou účastí na prestižním Berlinale | Fandíme filmu Služebníci: Další film s českou účastí na prestižním Berlinale | Fandíme filmu

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest