McCarthy: Václav Marhoul chystá svůj první film v angličtině

McCarthy: Václav Marhoul chystá svůj první film v angličtině | Fandíme filmu
Zobrazit další 3 obrázky
Oceňovaný český režisér natočí životopisné drama o kontroverzním americkém senátorovi.

Režisér, scenárista a producent Václav Marhoul slavil v loňském roce úspěch s válečným dramatem Nabarvené ptáče, v němž jsme sledovali putování malého chlapce divokým a nepřátelským světem v turbulentním období druhé světové války. Sice mu unikla nominace na Oscara, když Akademie filmového umění a věd upřednostnila jiné snímky, ovšem do povědomí mnoha diváků a lidí spojených s filmem se bezpochyby zapsal. A evidentně nehodlá sundat nohu z plynu, neboť by měl natočit životopisné drama (v anglickém jazyce) McCarthy, v němž se podívá na zoubek nechvalně známému americkému senátorovi Josephu McCarthymu.

Ten je znám zejména pro svůj vyhrocený antikomunismus a rozpoutání honu na čarodějnice na počátku padesátých let minulého století. McCarthy byl přesvědčen, že v americké federální vládě a v klíčových institucích veřejného života se vyskytuje velké množství komunistů, špiónů a podporovatelů Sovětského svazu. V únoru 1950 se proslavil tvrzením, že má k dispozici seznam členů komunistické strany a špionského kroužku z řad zaměstnanců ministerstva zahraničí. Svá obvinění však nikdy nebyl schopen doložit.

Scénář k připravovaném snímku píše Tom O’Connor, v jehož scenáristické filmografii můžete najít béčko Nezahrávej si s ohněm, akční komedii Zabiják & bodyguard (postaral se i o scénář k dvojce) a naposled drama Ironbark s Benedictem Cumberbatchem v hlavní roli. Snímek by měl jít hodně do hloubky a pokusit se detailně zobrazit osud politika, který patřil k největším demagogům moderních amerických dějin. Tzv. mccarthismus byl v minulosti tematizován ve filmech jako Trumbo či Dobrou noc a hodně štěstí, leč nikde nebyl republikánský senátor v centru dění. McCarthy zemřel 2. května 1957 v námořní nemocnici v Marylandu. Bylo mu 48 let. Oficiální příčinou měla být hepatitida, jejíž rychlý průběh významně podpořil McCarthyův alkoholismus.

Marhoul si tedy vybral vcelku výbušné téma, obzvláště dnes, kdy z Bílého domu jsou cítit principiálně obdobné autoritářské a společnost rozdělující tendence. Uvidíme, jak se s náročným tématem popasuje tentokrát.

Zdroj: Deadline

Galerie: 4

McCarthy: Václav Marhoul chystá svůj první film v angličtině | Fandíme filmu McCarthy: Václav Marhoul chystá svůj první film v angličtině | Fandíme filmu McCarthy: Václav Marhoul chystá svůj první film v angličtině | Fandíme filmu McCarthy: Václav Marhoul chystá svůj první film v angličtině | Fandíme filmu

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest