Zemřela herečka, moderátorka a politička Táňa Fischerová

Zemřela herečka, moderátorka a politička Táňa Fischerová | Fandíme filmu
Poslankyně, prezidentská kandidátka a aktivistka, která začínala jako divadelní a filmová herečka, už není mezi námi.

V pondělí, 23. prosince, zemřela herečka, moderátorka a politička Taťana „Táňa“ Fischerová. Bylo jí 72 let. Dle dostupných informací chtěla rodina oznámení odložit a svátky prožít bez pozornosti médií, nicméně jedna z bývalých spolupracovnic Fischerové zprávu o hereččině smrti zveřejnila na Facebooku a následně informaci médiím potvrdily zdroje z okolí rodiny. Podle informací Blesku herečka trpěla rakovinou.

Táňa se narodila roku 1947 v Praze, do umělecké rodiny. Už jako čtrnáctiletá herecky debutovala ve filmu Kohout plaší smrt. Po maturitě studovala herectví na brněnské JAMU a v šedesátých letech hrála v několika snímcích československé nové vlny (Bloudění, Hotel pro cizince). Začala hostovat v pražském Činoherním klubu, nedokončila studium a stala se stálou členkou souboru. Už v roce 1973 jej však musela z politických důvodů opustit – během normalizace byl zvlášť její otec nepohodlný režimu a zasáhlo to i rodinu. Uplatnění našla na několik let v divadle Jiřího Wolkera, po narození syna Kryštofa byla na volné noze. Po většinu 70. a 80. let byla vytlačována na okraj uměleckého života a před kamery se dostávala jen minimálně.

Více příležitostí dostávala v 80. letech, kdy se objevila ve snímcích jako Prodloužený čas, Lev s bílou hřívou, Divoká srdce, Svědek umírajícího času nebo Skřivánčí ticho. V roce 1989 se zapojila do revolučního dění a po listopadu začala svůj čas dělit mezi herectví a politiku a aktivismus. Z porevolučního natáčení patří mezi nejznámější její role v seriálu Konec velkých prázdnin, snímek Hanele a moderování Adventních koncertů. V 90. letech se zapojovala do činnosti neziskových nadací a občanských sdružení, jako jsou Hnutí DUHA, Amnesty International nebo Arnika. V letech 2002 – 2006 byla poslankyní ČR a možná vůbec nejznámější bude veřejnosti pro svou kandidaturu na prezidentku ČR v roce 2012.

Čest její památce a upřímnou soustrast pozůstalým.

Zdroje: ČTK, Blesk, Aktuálně, Wiki, CSFD

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest