Box Office: Po slabých recenzích čekaly Vzestup Skywalkera slabší tržby

Box Office: Po slabých recenzích čekaly Vzestup Skywalkera slabší tržby | Fandíme filmu
Zobrazit další 3 obrázky
Tragédie se nekoná, ale Disney už ze Star Wars vyždímal i víc.

Star Wars: Vzestup Skywalkera utržily tento víkend Disneymu obří peníze. Třetí nejlepší tržba měsíce prosince se zastavila na 175 milionech dolarů, nicméně společně s nízkými diváckými a recenzentskými hodnoceními ukazuje, že tak jak se rychle síla probudila, rychle i usíná. Film spadl o 20 % za Posledním z Jediů (220 milionů debut) a o 29 % za sedmým dílem (248 milionů debut). Ve srovnání s předchozími Star Wars filmy (nebo jinými Disneyho hity) tedy i u takto vysokých částek lze hovořit o zklamání. Film má násobitel 1.95x (rozdíl mezi prvním dnem a celým víkendem). To je sice blízko k násobitelům, jaké měly předchozí filmy nové trilogie, ale o něco níž přeci jen jsme. Určitě to ale neznamená, že na film dorazili jen fandové a příští týden spadne o 70 % dolů. Star Wars jsou přeci jenom známý a přístupný materiál, který láká i diváky mimo skalní jádro. Navíc jsou v USA dva týdny svátků, diváci si možná zařadili film později do kalendáře, až se nakoupí dárky a napeče cukroví.

Dalším "problémem", se kterým se Hvězdné války nemusely potýkat nějakých 20 let, je divácké přijetí filmu. Kritici závěru ságy naložili tento týden řádně a film je na Rotten Tomatoes jen o pár bodů výš než nejhůře hodnocený Star Wars film, Epizoda 1. Na CSFD jde pak o nejhůře hodnocený film ze všech devíti, což vystihuje i CinemaScore známka "B", kterou dali američtí diváci Vzestupu Skywalkera tento víkend při odchodu z kin (CinemaScore ze všeho nejlépe vystihuje, jaký je rodíl mezi tím, co divák očekává na základě marketingu a co nakonec dostane). Všechny hrané Star Wars filmy měly Áčka. I chladně přijatý Solo to dotáhl na "A-" a obecně je hodně neobvyklé, aby velký blockbuster Áčko nedostal. Globální start je jinak 374 milionů a i nejhorší předpovědi posílají závěr série k 500 - 600 milionům z Ameriky a 1 - 1,2 miliardy globálně. To nejsou marná čísla, i tak to ale vypadá, že Vzestup Skywalkera bude mít mezi devíti filmy hodně netradiční pozici. Oba závěry předchozích trilogií vždy utržily více než prostřední díly, ale méně než ty úvodní. Devítka tentokrát ale podle všeho utrží méně než Síla se probouzí i Poslední z Jediů.

Na papíře to muselo vypadat jako bezpečná investice. Dejte 100 milionů Tomovi Hooperovi (Bídníci), aby zfilmoval další populární muzikál, Cats, a nasaďte ho o Vánocích. Od prvního traileru ale všichni věděli, že tohle nedopadne dobře. A taky že ne. Film totálně pohořel s otřesnými 6,5 milionů dolarů a stěží ho zachrání post-premiérová záplata, kterou prý studio kvapně rozesílá do kin a obsahuje nějaká dodatečná CGI vylepšení. Cats jsou tak dalším materiálem, který diváci znají, ale moc je nezajímá jít na něj do kina. A přitom formulka je podobná jako u Největšího showmana, kdy jde v podstatě o sérii chytlavých hudebních klipů zpívaných známými hvězdami bez kdovíjakého pojícího příběhu. Film je ale podle všeho prostě tak špatný, že ani v nejlepším případě se z amerických kin nepočítá s částkou vyšší než 35 milionů dolarů.

Lionsgate rozšiřuje do většího množství kin Bombshell, převyprávění kauzy z televizní stanice Fox News, která stála židli tehdejšího šéfa Rogera Ailese. Diváci o Vánocích ale nechtěli vidět, jak muži obtěžují televizní moderátorky, a tak film končí jenom s 5 miliony. Úplná tragédie to ale není. Zaprvé film stál jenom 32 milionů a třicítku je schopný přes svátky nastřádat jenom z USA. Dodatečné zahraniční tržby by ho pak mohly dostat do plusových čísel. Lionsgate pak určitě chce film využít pro své Oscarové tažení. Sice už má krimi Na nože, která hraje na notu "Divákům se líbí, co takhle sošku za scénář, hm?", teď ale konečně mohou tlačit i ústřední hereckou trojici z Bombshell (Nicole Kidman, Charlize Theron, Margot Robbie), která by se mohla poprat o sošky pro ženské herecké výkony. 

Star Wars nijak výrazně neuškodily Jumanji: Dalšímu levelu, které si svoje diváky ve druhém víkendu našlo a utržilo 26 milionů dolarů. Během deseti dnů je tak třetí díl na 102 milionech v USA a 312 mega globálně. Sony můžou na slabé konkurenci jenom profitovat. Disneymu jinak stále vydělává solidní peníze Ledové království 2 s 12 miliony za víkend. Animák je na 387 mega po měsíci promítání a se 717 mega ze zahraničí na 1,1 miliardy. Daří se mu o trochu hůře než jedničce v podstatě jen proto, že v Japonsku se tentokrát všichni nezbláznili a chodí se na sequel jenom "nadprůměrně", čímž je v zemi vycházejícícho slunce jenom na 75 milionech oproti 250 mega, co tam dala jednička.

Rian Johnson možná načerpal slabým přijetím Vzestupu Skywalkera nějaké zadostiučinění, jinak se ale hlavně může mluvit o jeho novém hitu Na nože, který už sedí na 185 milionech globálně a jak jsme psali, Lionsgate s ním možná bude chtít útočit na Oscary. Ostatní filmy, jejichž rozpočty nejsou stamilionové, ale takové štěstí nemají. Eastwoodův Richard Jewell v druhém víkendu utržil jen 2,5 milionu, což je s propadem 45 % solidní, jen ten debut byl příliš malý. Z Ameriky zatím necelá desítka. Černé Vánoce mají ve druhém víkendu 1,8 milion a 7,2 miliony po deseti dnech promítání. 

Zdroj: Forbes

Star Wars: Vzestup Skywalkera

20.12.2019 | USA
Akční, Sci-Fi, Dobrodružný, Fantasy
Info o filmu

Galerie: 4

Box Office: Po slabých recenzích čekaly Vzestup Skywalkera slabší tržby | Fandíme filmu Box Office: Po slabých recenzích čekaly Vzestup Skywalkera slabší tržby | Fandíme filmu Box Office: Po slabých recenzích čekaly Vzestup Skywalkera slabší tržby | Fandíme filmu Box Office: Po slabých recenzích čekaly Vzestup Skywalkera slabší tržby | Fandíme filmu

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest