Zlaté glóby čelí kritice za nedocenění žen a Netflix už nelze přehlížet

Zlaté glóby čelí kritice za nedocenění žen a Netflix už nelze přehlížet | Fandíme filmu
STXfilms
Zobrazit dalších 6 obrázků
Zlaté glóby oznámily nominace pro svůj příští ročník. Jaká jsou velká témata, o kterých se po oznámení mluví?
  1. Kapitola č.1
  2. Kapitola č.2
  3. Kapitola č.3

Phillipsův Joker je v kurzu, ale stejně tak mohl být nominovaný za režii Noah Baumbach, jehož Manželská historie si jinak odnesla šest nominací (letošní maximum). Nebo legendární Pedro Almodovar za Bolest a slávu. Nebo oblíbený Taika Waititi za Jojo Rabbita. Jasně, kritici Glóbů správně upozorňují na to, že ženy letos zrežírovaly celou řadu ceněných filmů také. Greta Gerwig natočila Malé ženy, Lulu Wan The Farewell, Lorena Scafaria Zlatokopky, Marielle Heller A Beautiful Day in the Neighborhood, Alma Har’el Honey Boye, Melina Matsoukas Queen & Slim nebo Olivia Wilde Booksmart.

Jenže z uvedených filmů se polovička vůbec nedostala Glóbům do hledáčku, zbytek často jen okrajově. Jako jediná měla reálnou šanci Greta Gerwig a ta zkrátka a dobře v tomhle konkrétním případě měla tu smůlu, že režie Jokera hodnotitelům přišla nejspíš okázalejší a výraznější (to většinou rozhoduje daleko víc, než zda je film zrežírovaný opravdu dobře). Tohle je zkrátka problém celého Hollywoodu. Ženy se k režii dostávají málo, jejich filmy jsou pak logicky méně vidět a hlasuje pro ně méně porotců cen. Vinit z toho zrovna Glóby asi není úplně fér.

Na druhou stranu je pravda, že když k sobě budeme upřímní, tak si musíme přiznat, že nakonec nejspíš vyhraje režisérský Globus Tarantino nebo Scorsese. Nebylo by v tom případě fajn, kdyby na „pátém“ místě byla žena, když už tahle příčka nemá šanci vyhrát? A právě něčeho podobného může podobná kritika docílit. Do příštích Glóbů je ještě daleko, ale Oscary jsou za rohem. Část akademiků se může bát, že budou za zpátečníky, část naopak může chtít hrdě prokázat, že oni jsou ti pokrokoví. Díky podobné kritice by tak do Oscarů mohla ženská režisérka proklouznout.

A reprezentace je důležitá. Čím víc se budou ženy v podobných cenách utkávat, tím víc se jejich účast normalizuje, tím víc inspirují další ženy a tím víc to přesvědčí hollywoodská studia, že se nemusejí bát dát ženám šanci. A čím víc žen v Hollywoodu (na rozhodujících pozicích), tím rozmanitější filmová tvorba. Což je ve finále pro diváky jedině pozitivní.

« Předchozí kapitola
Další kapitola »

Galerie: 7

Zlaté glóby čelí kritice za nedocenění žen a Netflix už nelze přehlížet | Fandíme filmu Zlaté glóby čelí kritice za nedocenění žen a Netflix už nelze přehlížet | Fandíme filmu Zlaté glóby čelí kritice za nedocenění žen a Netflix už nelze přehlížet | Fandíme filmu Zlaté glóby čelí kritice za nedocenění žen a Netflix už nelze přehlížet | Fandíme filmu Zlaté glóby čelí kritice za nedocenění žen a Netflix už nelze přehlížet | Fandíme filmu Zlaté glóby čelí kritice za nedocenění žen a Netflix už nelze přehlížet | Fandíme filmu Zlaté glóby čelí kritice za nedocenění žen a Netflix už nelze přehlížet | Fandíme filmu

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest