Oscar: Filmové ceny zvažují, že uberou jednu kategorii

Oscar: Filmové ceny zvažují, že uberou jednu kategorii | Fandíme filmu
Academy of Motion Picture Arts and Sciences
Oscary už možná nikdy nebudou znít tak, jako dřív. Doslova.

Oscarová Akademie už zase hledá cestičku, jak ceny zmodernizovat. Loni jsme tu měli fiasko s neúspěšným pokusem o zavedení ceny pro populární filmy a přesunutí části oceněných do reklamních přestávek. Teď se dozvídáme, že se Americká filmová akademie filmového umění a věd snaží celkový počet cen o jednu snížit. Konkrétně se debatuje o tom, zda by se neměly dvě kategorie zvuku sloučit do jedné.

V současné době se udělují ceny za střih zvuku a mix zvuku. Zjednodušeně řečeno je střih zvuku výroba jednotlivých zvuků, zatímco mix zvuku je smíchání zvuků, dialogů a hudby tak, aby film celkově co nejlépe zněl. Většina Akademiků přesně nevidí rozdíl, filmový publicisté zkoušejí každoročně rozdíly vysvětlovat a pro většinu divácké veřejnosti jsou rozdíly asi dost pod jejich rozlišovací schopnosti.

Při samotném oceňování pak nominované sice vybírají zvukoví odborníci, kteří jsou schopní rozlišit, co se v daném roce v té či oné kategorii skutečně povedlo, o vítězích však už následně rozhoduje celá Akademie, a tak zkrátka vyhrávají filmy, kterým chtějí hlasující nadělit sošku, ať už znějí jakkoliv. Komise, která se možností sloučení obou cen zabývá, zároveň upozorňuje na to, že z posledních 13 ročníků hned v 8 případech vyhrál obě dvě ceny jeden a ten samý film, což jen posiluje dojem, že rozdíl mezi oběma kategoriemi je opravdu pod rozlišovací schopnosti většiny hlasujících.

Pokud by ke sloučení skutečně došlo, mohlo by být na jedné sošce zapsáno až šest různých zvukových editorů a mixérů, takže by snad nemělo být oceňované menší množství lidí než doposud, jen by dohromady měli během slavnostního předávání poloviční čas na děkovnou řeč, oproti dosavadnímu stavu. Pokud bude změna schválena, vejde v platnost nejdříve v roce 2021.

Co vy na to? Je pro vás nějak zásadní, zda zvuk dostává dvě oddělené ceny nebo jednu společnou? A pokud ano, raději byste nechali kategorie rozdělené, anebo preferujete sloučení?

Zdroj: THR

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest