Jeden z největších poskytovatelů pirátských filmů a seriálů byl uzavřen

Jeden z největších poskytovatelů pirátských filmů a seriálů byl uzavřen | Fandíme filmu
Zobrazit další 1 obrázek
Naráz ukončilo službu hned několik služeb pro streamování ilegálního obsahu. V návaznosti na to ukončila provoz i velká česká stránka Top seriály.

Organizace ACE (Koalice pro zábavu a kreativitu) bojuje proti internetovému pirátství a jejími členy je většina hlavních hollywoodských hráčů, jako jsou jednotlivá velká (i menší) studia, služby jak Netflix či velké televizní stanice. Aktuálně se ACE chlubí velkým úlovkem. Tím jsou služby Openload a Streamango, které umožňovaly nelegální kopie filmů a seriálů přehrávat přímo ve webovém prohlížeči. Podle ACE a MPA (Motion Picture Association – další společnost zaměřená proti pirátství) stránky nebyly schopné smysluplně zajistit, aby se na ně nedostával nelegální obsah.

Před časem své brány zavřel také server Rapidvideo, kde byla situace obdobná. Služba sice nabízela možnost nahlásit nelegální obsah, to ale filmovým aliancím přišlo nedostatečné a požadovaly zavedení důmyslnějšího systému ve stylu Content-ID, který používá Youtube k automatickému rozpoznávání copyrightovaného obsahu. To by podle provozovatelů vyžadovalo takové investice, že službu raději zavřeli. (Navíc můžeme předpokládat, že bez copyrightovaného materiálu by byl o server v tu ránu podstatně menší zájem). Můžeme si domýšlet, že požadavky vůči Openloadu a Streamango se nesly v podobném duchu.

Jen Openload měl více než 1000 serverů ve třech zemích a vykazoval vyšší datový provoz, než například HBO Go. Služby Openloadu využívalo 72% z 50 největších ilegálních streamovacích a linkovacích webů na světě. V nedávné době ukončily činnost také služby Vader Streams, Dragon Box a TicketBox. Právě v souvislosti s ukončením několika velkých uploadovacích služeb ukončila provozování také česká stránka topseriály.to, která patřila mezi velké české stránky, kde se daly streamovat ilegální kopie seriálových epizod.

Lze předpokládat, že se stane to, co se stalo prozatím vždycky. Kdykoliv se nějakou podobnou větší službu podařilo uzavřít nebo oslabit, velice rychle ji nahradil nějaký konkurent anebo úplně nová metoda šíření ilegálního obsahu. K úplnému vymýcení pirátství asi nedojde nikdy, ale nejspolehlivějším zbraní v rukou držitelů práv vždy bylo nabízení služeb, které jsou uživatelsky komfortní a cenově rozumné. Například v hudebním průmyslu se pirátům dost špatně konkuruje službě Spotify, která stojí nějaké dvě stovky měsíčně a z mainstreamové tvorby nabízí skoro všechno, na co si vzpomenete. Třeba nějaký podobně komfortní nástroj bude k dispozici i pro filmové a seriálové fanoušky.

Zdroje: Variety, Alliance for Creativity, Alliance for Creativity II, Torrent Freak, Rapid Video, Top Serialy

Galerie: 2

Jeden z největších poskytovatelů pirátských filmů a seriálů byl uzavřen | Fandíme filmu Jeden z největších poskytovatelů pirátských filmů a seriálů byl uzavřen | Fandíme filmu

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest