Díky moderní technologii konečně budou při dabingu sedět hlasy s pohybem rtů a výrazy tváře

Díky moderní technologii konečně budou při dabingu sedět hlasy s pohybem rtů a výrazy tváře | Fandíme filmu
Zobrazit dalších 5 obrázků
Filmový průmysl je stále kam posouvat, změny čeká i technologie dabování.

Již brzy možná dojde k revoluci v dabingu. Skupina vývojářů z amerických škol a výzkumných středisek přišla s přelomovou novinkou s názvem Synthesia. Tento nástroj by měl umožnit počítačovou synchronizaci pohybu rtů a celkové mimiky obličeje s použitým dabingem v jakémkoli jazyce na světě. Nemělo by tak docházet k prodlevám, kdy například osoba ve filmu má zavřenou pusu, ale dabér stále mluví.

Synthesia funguje na principu algoritmu, kdy počítačově poupraví pohyb rtů, aby vše vypadalo přirozeně, což znamená, že se musí přesně trefit do jednotlivých slov, pomlk či mezer v řeči v určitém jazyku. Ačkoli tvůrci říkají, že tato technologie má velký potenciál (její obdobu můžeme najít v technologii deep fake), dodávají, že je před nimi ještě dlouhá cesta. Program nejlépe funguje, pokud se člověk dívá přímo do kamery, v jiných situacích už tak dokonalý není. Nejschůdnější cestu vidí v dalších testech, kdy budou naslouchat odezvě lidí, kteří tuto technologii vyzkouší, aby jim sami řekli, jestli pohyb jejich úst v jiném dabingu vypadá realisticky.

Pokud by se tato technologie ujala a výsledek by vypadal realisticky, značně by to usnadnilo práci dabérům i těm, kteří pak ve střižně hlas musí synchronizovat, aby se alespoň zhruba trefili do pohybu úst.

Podívejte se na výsledek, kdy je David Beckham díky nové technologii schopen mluvit několika jazyky. Níže najdete behind the scenes, které je ještě o něco zajímavější, protože uvidíte práci s touto technologií v praxi spolu se skutečnými dabéry, kteří stáli za namluvením v jednotlivých řečí a v kombinaci s výsledkem je to famózní.

Zdroj: Variety

Galerie: 6

Díky moderní technologii konečně budou při dabingu sedět hlasy s pohybem rtů a výrazy tváře | Fandíme filmu Díky moderní technologii konečně budou při dabingu sedět hlasy s pohybem rtů a výrazy tváře | Fandíme filmu Díky moderní technologii konečně budou při dabingu sedět hlasy s pohybem rtů a výrazy tváře | Fandíme filmu Díky moderní technologii konečně budou při dabingu sedět hlasy s pohybem rtů a výrazy tváře | Fandíme filmu Díky moderní technologii konečně budou při dabingu sedět hlasy s pohybem rtů a výrazy tváře | Fandíme filmu Díky moderní technologii konečně budou při dabingu sedět hlasy s pohybem rtů a výrazy tváře | Fandíme filmu

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest