Nejstarší multikino v Česku ukončilo provoz

Nejstarší multikino v Česku ukončilo provoz | Fandíme filmu
Zobrazit další 1 obrázek
Na místě, kde začal boom multikin v Česku, už se nadále nebude promítat.

Multikino Galaxie z pražských Hájů budou možná znát i mimopražští, přeci jen jde o vůbec první multikino v Česku a na Slovensku. Ve středu 18. září 2019 bylo kino po 23 letech provozu uzavřeno. Zástupce provozující společnosti Cinema City potvrdil, že k uzavření došlo z důvodu nízké návštěvnosti. Společnost Cinema City má v objektu kanceláře a v tuhle chvíli není zřejmé, co s ním bude dál (technika kina se vyklízí), i když místní radnice by byla ráda, kdyby se podařilo udržet kulturní funkci objektu.

Jednosálové kino v kulturním centru Galaxie na pražském Jižním městě vzniklo na přelomu 80. a 90. let minulého století. V roce 1995 došlo k dostavbě dalších sedmi menších sálů a v roce 1996 bylo otevřeno Multikino Galaxie, první multikino v bývalém východním bloku, které jako první v Česku nabídlo zvuk ve formátu Dolby Digital. Přes dražší vstupné i polohu kina na okraji města byl o Galaxii jakožto o něco nového zájem.

Tři roky šlo o jediné multikino v Česku, jako druhé vyrostla v roce 1999 Olympia v Brně. Pak následovala pražská multikina v Hostivaři a Slovanském domě, která oproti Galaxii nabídla podstatně modernější vybavení a strategičtější polohu (centrum města v jednom případě, nákupní centrum s parkováním v druhém) a začala odsávat zákazníky. Na Jižním městě nezbylo, než provést rozsáhlou modernizaci. I když vlastně ani nelze mluvit o modernizaci, protože místo rekonstrukce stávajících prostor bývalého kulturního domu vznikla o pár metrů vedle na zelené louce budova zcela nová, tentokrát s 9 kinosály a s moderní výbavou. Tzv. Nová Galaxie se otevřela v roce 2001. Zajímavostí je, že budova je postavená podle projektu z Izraele (odkud pochází společnost Cinema City), takže by měla odolat raketovému útoku. Z dosavadních prostor multikina Galaxie se staly restaurace, krytá tržnice a další obchodní zařízení.

Nová Galaxie byla v provozu dalších 18 let, s postupným otevíráním dalších multikin v Praze však zájem návštěvníků klesal. Definitivním hřebíčkem do rakve bylo pro kino otevření megaplexu na nedalekém Chodově, ke kterému došlo v roce 2017. V minulosti přitom multikin v Praze zaniklo několik. Už v roce 2003 zaniklo čtyřsálové multikino na Sofijském náměstí, které vydrželo jen dva roky. V roce 2008 skončila Novodvorská Plaza společnosti Cinema City, která zavírala už po 33 měsících. V roce 2012 skončilo po 11 letech multikino Ládví a v témže roce společnost Cinema City po dvanácti letech ukončila provoz v pražské Hostivaři (po krátkém čase však ve stejných prostorách otevřela svou první pobočku konkurenční sít Premiere Cinemas).

Osobně budu na Galaxii vzpomínat, jako na jedno z míst, kde jsem začal film trochu víc vnímat a absolvoval jsem tam jedny z vůbec prvních projekcí. Návrat Idiota, Americká krása nebo Mission: Impossible II, to byly pro mne jedny z prvních kousků na velkém plátně. A co vy? Máte na Galaxii nějaké osobní vzpomínky? Dejte vědět v komentářích.

Zdroje: CT24, Digitální kino, Digitální kino II, Wiki, Deník, iDnes, PROMĚNA INFRASTRUKTURY KIN V ČESKU V LETECH 1989-2009

Galerie: 2

Nejstarší multikino v Česku ukončilo provoz | Fandíme filmu Nejstarší multikino v Česku ukončilo provoz | Fandíme filmu

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest