První dojmy: Ad Astra je hodně introspektivní sci-fi, která určitě nesedne všem

První dojmy: Ad Astra je hodně introspektivní sci-fi, která určitě nesedne všem | Fandíme filmu
Zobrazit další 3 obrázky
Brad Pitt nesleze z plátna a je vynikající v roli člověka, který ve vesmíru sice zažije nejednu dramatickou situaci, ale spíš hledá sám sebe.

Ad Astra je letos po Tenkrát v Hollywoodu už druhý film, kde je postava v podání Brada Pitta konfrontována se svým dosavadním životem. Tentokrát ztvárnil astronauta, co obětoval kariéře osobní život, mezilidské vztahy a potenciálně i duševní zdraví. V nové náročné misi má za úkol zkusit kontaktovat svého léta nezvěstného otce (Tommy Lee Jones), který taktéž v životě položil úplně všechno na oltář posouvání lidského poznání. Pittův Roy McBride je pro svou stoickou povahu pro misi ideálním kandidátem, ale čím hlouběji ve vesmíru se ocitá, tím křehčí je jeho duševní stav a tím hlubší jsou jeho pochyby o smyslu toho všeho.

Možná je to patrné už z nastínění zápletky, nicméně sci-fi novinka Jamese Graye (Ztracené město Z) je zachmuřený příběh, soustředěný po celou dobu prakticky výhradně na Pittovu postavu a její prožitek. Začínáme na povrchu, kdy navzdory internímu monologu působí Roy dost neproniknutelně, abychom se později čím dál tím víc nořili do Royova podvědomí...a vlastně přitom nebyli o moc moudřejší. Čím víc se totiž blíží vyprávění závěru, tím je lyričtější, tím víc je zaměřené na vyjádření nálad a pocitů.

Zpočátku tak snímek začíná jako vesmírné vyšetřování, kdy se spolu s hrdinou snažíme dobrat nějakých odpovědí a není vůbec zřejmé, kam se vyprávění vydá a co na nás vlastně čeká. Otázky pohánějí děj kupředu, stejně sled dramatických událostí, které se vrší jedna na druhou a je třeba jim čelit. Záživné je také to, jakým způsobem nás film bez zbytečných pouček seznamuje čistě názorně s fungováním vesmírných letů v blízké budoucnosti. V závěrečné třetině už jsou všechny tyhle podpůrné trysky odhozené a vlastně se jen tak pluje volným vesmírem a zkoumá nitro. Na mě to relativně fungovalo, ale pravděpodobně právě v téhle části filmu se bude definitivně rozhodovat o tom, který divák bude odcházet spokojený, a který s rozpaky. Kupříkladu kolega Jaaara, který pro vás chystá delší recenzi, z filmu zas tak šťastný nebyl. Tak uvidíte, jak příští týden v kinech zapůsobí na vás.

PS: Záběry z vesmírné pouti jsou parádní, výprava je tak akorát futuristická, abyste věřili, že tohle všechno za pár let přijde, a hudba dovede navodit hypnotizující trans, jaký si tenhle typ filmu žádá.

Na závěr si ještě můžete pustit video, které se soustředí na výrobu filmového zvuku. V galerii na vás čekají nové plakáty a fotky.

Astronaut Roy McBride (Brad Pitt) odlétá na vnější okraj naší sluneční soustavy, aby se pokusil nalézt svého ztraceného otce (Tommy Lee Jones) a rozluštil záhadu, která ohrožuje přežití lidstva na Zemi. Na svojí misi odhalí tajemství, která zpochybňují samotnou podstatu lidské existence a naše místo v přirozeném řádu kosmu. Dále hrají Liv Tyler, Donald Sutherland nebo Ruth Negga. Snímek napsal a zrežíroval James Gray. Datum české a slovenské premiéry je stanovené na 19. 9. 2019.

Galerie: 4

První dojmy: Ad Astra je hodně introspektivní sci-fi, která určitě nesedne všem | Fandíme filmu První dojmy: Ad Astra je hodně introspektivní sci-fi, která určitě nesedne všem | Fandíme filmu První dojmy: Ad Astra je hodně introspektivní sci-fi, která určitě nesedne všem | Fandíme filmu První dojmy: Ad Astra je hodně introspektivní sci-fi, která určitě nesedne všem | Fandíme filmu

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest