Crazy Rich Asians 2 opustila scenáristka. Vadí jí, že má o 90% nižší plat než její bělošský kolega

Crazy Rich Asians 2 opustila scenáristka. Vadí jí, že má o 90% nižší plat než její bělošský kolega | Fandíme filmu
Zobrazit další 4 obrázky
Nespravedlnost hýbe světem, myslí si scénáristka Adele Lim.

Adele Lim, spoluscenáristka prvního dílu Šíleně bohatých Asiatů, se rozhodla odejít od pokračování poté, co zjistila, že jejímu kolegovi Peteru Chiarellimovi bylo nabídnuto výrazně více peněz. Zatímco on by si měl přijít na něco kolem jednoho milionu dolarů, jí bylo nabídnuto lehce přes sto tisíc. Tak propastný rozdíl mezi výplatami by nejspíš nepotěšil nikoho.

Lim si myslí, že dostala méně peněz z diskriminačních důvodů, jelikož její kolega je muž běloch, zatímco ona je žena Asiatka. Spoluscenáristé se zajímavým etnickým původem jsou podle ní najímaní jen jako "sójová omáčka", aby okořenili scénář svým vhledem do dané kultury a navenek to vypadalo, že Hollywood tu kulturu respektuje. Studio tvrdí, že platy scenáristů jsou tabulkové, odvozené od množství odsloužených let a úspěšných projektů. Pokud by se v nějakém případě udělala výjimka, zavádělo by to pro studia nepříjemný precedent, kdy by čím dál tím víc scenáristů chtělo víc a víc peněz. Lim kontruje, že když scenáristé ženského pohlaví či z minorit prakticky nedostávají příležitosti, jen těžko můžou budovat nějaké tabulkové resumé. A když má potíže ona, spoluautorka tak úspěšného filmu, jako Crazy Rich Asians, jak asi mohou dopadnout kolegyně z menších projektů.

Jestli scenárista Peter Chiarelli dostal lepší nabídku díky svým zkušenostem (napsal druhé Podfukáře nebo Návrh se Sandrou Bullock a Ryanem Reynoldsem) anebo za tím je opravdu diskriminační podtext, těžko ze středu Evropy rozsoudíme. Nicméně studio hledalo náhradu za Lim dlouhých pět měsíců a nebylo ji schopné najít (že by asijské scenáristky s dostatkem hollywoodských zkušeností skutečně byly nedostatkovým zbožím?). Následně tedy studio znovu oslovilo Lim a najednou jí nabídlo peníze, které byly daleko blíže k částce, kterou měl dostat její kolega. Adele to však odmítla, protože raději než si dobře vydělat, chtěla na celý případ upozornit a pomoci tak s prosazováním změn v Hollywoodu.

Proti scenáristickému parťákovi Lim nic nemá. Chiarelli se prý zachoval velice kolegiálně a nabídl se, že se o své peníze rozdělí, aby měli oba stejně. I to však Lim uctivě odmítla a okomentovala to se slovy:

„Pete nebyl nic jiného než neobyčejně laskavý, ale to, co vydělám, by nemělo záviset na štědrosti bílého scénáristy.“

Jinde peníze zřejmě jsou. Adele Lim má aktuálně smlouvu s Disneyem a píše pro něj film Raya and the Last Dragon. Peter Chiarelli nakonec píše další díl Šíleně bohatých Asiatů společně s režisérem Jonem M. Chuem. Jelikož film je podle první knihy trilogie, tvůrci teď přemýšlejí o tom, kolik filmů chtějí natočit. Další díly by měly být podle knih China Rich Girlfriend a Rich People Problems.

Z herců se vrací Constance Wu, Henry Golding, Awkwafina a další. Premiéry bychom se měli dočkat někdy koncem příštího roku. Na závěr si můžete v traileru připomenout předešlý film.

Zdroj: THR

Galerie: 5

Crazy Rich Asians 2 opustila scenáristka. Vadí jí, že má o 90% nižší plat než její bělošský kolega | Fandíme filmu Crazy Rich Asians 2 opustila scenáristka. Vadí jí, že má o 90% nižší plat než její bělošský kolega | Fandíme filmu Crazy Rich Asians 2 opustila scenáristka. Vadí jí, že má o 90% nižší plat než její bělošský kolega | Fandíme filmu Crazy Rich Asians 2 opustila scenáristka. Vadí jí, že má o 90% nižší plat než její bělošský kolega | Fandíme filmu Crazy Rich Asians 2 opustila scenáristka. Vadí jí, že má o 90% nižší plat než její bělošský kolega | Fandíme filmu

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest