Shang-Chi: Podle čínských fanoušků není herec v hlavní roli dost hezký

Shang-Chi: Podle čínských fanoušků není herec v hlavní roli dost hezký | Fandíme filmu
V Číně mají další stížnost na první marvelovku s asijským superhrdinou.

Bylo by asi logické předpokládat, že obyvatelé Číny budou nadšení z toho, že Marvel pracuje na svém prvním filmu s asijským superhrdinou v hlavní roli. Ponese název Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings a jak je z názvu jasné, v centru dění bude jeden z nejlepších marvelovských bojovníků Shang-Chi. 

Jenže, jak se zdá, tak v Číně jsou zatím k projektu hodně chladní. Chvíli po oznámení filmu se vyrojily stížnosti čínských fandů na to, že otcem hlavního hrdiny v komiksu je záporák Fu Manchu, který reprezentuje klasické negativní stereotypy týkající se Asiatů (například to, že jejich rozpínavost může ohrozit "západní" styl života). Situace se nicméně uklidnila poté, co se objevily zprávy, že Fu Manchu ve filmu zřejmě vůbec nebude. 

Ale klid netrval příliš dlouho. Nyní čínští fandové přišli s další výtkou. Ta se týká herce Simu Liua, který se ujme hlavní role. Na čínských sociálních médiích se totiž objevily názory, že je Simu na roli "příliš ošklivý". 

Například kanál Asian Boss nechal čínské ženy hodnotit hercům vzhled na stupnici 1 až 10 a přestože padala čísla kolem lehkého nadprůměru, zaznělo i 3,5, což není zrovna lichotivé. Simu se tak k tomu vyjádřil na své facebookové stránce:

"UFF, 3.5 a navíc špatně vyslovují mé jméno! Ale vážně, myslím si, že je to velmi poučný moment. Lidé mě zpochybňují celý můj život. Spousta učitelů si myslela, že nikdy nic nedokážu, stejně tak producenti, režiséři, scenáristé A herečtí kolegové zpochybňovali mé herecké schopnosti a byl jsem odmítnut bezpečtem konzervatoří, grantových projektů, programů atd. Zpochybňoval jsem tak každý jeden krok mé kariéry.

A důvod, proč jsem stále tu je ten, že jsem velmi soustředěný. Mám maximální důvěru v mé schopnosti a odmítám, aby mě názory jiných definovaly. Ve vaší kariéře, ve vašich životech, ať už se vydáte kamkoliv, vždy se setkáte s pochybnostmi. Někdy od lidí, kteří jsou vám až příliš blízcí. Necháte, aby vás tyhle hlasy ovládly? 

To neznamená, že byste nemohli mít špatný den a nepotřebovali pomoc a mluvit o tom, jak se cítite, stejně jako to dělám nyní já. Nikdy v životě mě tolikrát nenazvali ošklivým! V mém případě to nikdy nebylo o tom, umlčet tyhle hlasy - je to zbytečná snaha (speciálně v případě lidí, kteří o tom točí videa na Youtube). Ale je spíše o tom, naučit se nechat tyhle hlasy zaznívat a nelámat si s tím hlavu. Stále se věnuje téhle záležitosti [film Shang-Chi] a jsem nesmírně nadšený z toho, že jsem dostal tuhle skvělou příležitost. 

Nenechám pár pochybovačných hlasů, aby mi to zkazily a vy byste také neměli, ať už se v životě pokoušíte o cokoliv. 

(A opravdu by mě zajímalo, jak morální je tenhle kanál, který to vypustil do světa LOL)."

Upřímně řečeno jde o netradiční, ale ne úplně výjimečnou kritiku. V minulosti jsme už slyšeli, že ta herečka či ten herec jsou příliš malí, velcí, tlustí, hubení, hezcí, oškliví atd. na určitou roli. Ale faktem je, že zrovna výtky týkající se nedostatku krásy asi nejsou úplně na místě. V tomto případě jde spíše o herecký talent a fyzickou zdatnost, než obličej supermodela

Nicméně pro herce asi není milé slyšet, že je "příliš ošklivý", ale je fajn, že to Simu bere s určitým nadhledem. A jen pro informaci, není jediný, kdo dostal takhle za "uši". Jeho kolegyně Awkwafina, kterou ve filmu také uvidime, se dočkala stejné kritiky. Ale těžko předpokládat, že by to mělo na obsazení filmu nějaký vliv, Marvel jistě není tak povrchní a doufejme, že ani většina diváků.

Shang-Chi byl v komiksech inspirovaný filmy s Brucem Lee, takže v mnohém odkazuje na klasické bojové filmy. V komiksové předloze Shanga jeho otec vychovává v naprostém odříznutí od světa v čínské pevnosti. Stane se z něj mistr bojových umění, takže díky svému umu dokáže porazit i některé protivníky s nadpřirozenými silami. V pozdějším životě Shang zjišťuje, že jeho otce je zlosyn, který ho zneužívá pro své špinavé účely a oba se stávají odvěkými nepřáteli. Shang dokáže koncentrovat svoje Chi a díky tomu překračovat meze běžného lidského organismu. Je tak rychlý, že dokáže uhýbat kulkám či je odrážet náramky. Později je vystavený vesmírnému záření, které mu umožňuje se replikovat.

Scénář filmu píše Dave Callaham, režíruje Destin Daniel Cretton. Americká premiéra je naplánována na 12. února 2021.

Zdroj: Facebook, YouTube, Nextshark

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest