Číňani koukají na evropské filmy víc než Američani

Číňani koukají na evropské filmy víc než Američani | Fandíme filmu
Zobrazit další 3 obrázky
Že by Jarda Jágr stihnul při svojí letošní výpravě zařídit i tohle?

Podtitul berte s nadsázkou, nicméně nejnovější studie ukazuje, že Číňané jsou pro evropský filmový trh důležitější než USA. V roce 2017 se prodej vstupenek na evropské filmy mimo Evropu zvýšil o necelých 19%, a to hlavně díky Číně a dostal se tak na 97 milionů prodaných vstupenek za rok. Podle průzkumu se ještě v roce 2016 prodalo v Číně pouze 21 milionů vstupenek, ale v roce 2017 to bylo již skoro 36 milionů. Naopak v Americe byl zaznamenán pokles a z necelých 30 milionů jsme se dostali na 27 milionů. Bez Číny si diváci mimo Evropu koupili pouze 61 milionů lístků, což je jedna z nejnižších hodnot posledních let.

Například francouzský film Valerian a město tisíce planet se při 11 milionech prodaných vstupenek stal v Číně nejúspěšnějším evropským filmem. Co se celkového vývozu a prodaných vstupenek v zahraničí týče, z Evropy nadále dominují Francie a Velká Británie, kdy se obě země blíží objemu 32 milionů prodaných vstupenek za rok. Španělsko má na kontě 12,1 milionů za rok, Rusko 5,1 a Německo 4,5 milionů.

Samozřejmě záleží na diváckém rozpoložení a na typu filmů, které ve zkoumaný rok míří na mimoevropské trhy, nicméně je zajímavé vidět, že z Číny se stává kinařská velmoc nejen promítáním čínských a amerických blockbusterů.

Zdroj: Deadline, Variety

Galerie: 4

Číňani koukají na evropské filmy víc než Američani | Fandíme filmu Číňani koukají na evropské filmy víc než Američani | Fandíme filmu Číňani koukají na evropské filmy víc než Američani | Fandíme filmu Číňani koukají na evropské filmy víc než Američani | Fandíme filmu

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest