Prometheus: Co všechno ve filmu nakonec nebylo

Prometheus: Co všechno ve filmu nakonec nebylo | Fandíme filmu
Zobrazit dalších 6 obrázků
Blu-ray je tady, jaké vystříhané a alternativní scény na něm najdete? A co o starších verzích filmu prozradil scenárista Jon Spaihts?

Letošní science fiction počin Ridleyho Scotta, Prometheus, mohl kdekoho pěkně zklamat. Pořád je to ale poctivý film, který je držen v tak pevných režijních opratích, že se mu dá nakonec leccos odpustit. Právě dnes do obchodů oficiálně dorazil Blu-ray disk s tímto filmem a pokud váháte, zda si ho pořídit, máme pro vás pěkné shrnutí všeho, co na něm najdete. Navíc si nenechte ujít i komentář Jona Spaihtse, autora první verze scénáře, který pro magazín Empire prozradil, jaká byla jeho vize a kdo si ji upravil do té výsledné podoby.

 

Co najdete na Blu-ray

Markentingové oddělení studia 20th Century Fox znovu nezahálelo a rozhodlo se fanoušky nalákat sloganem „Otázky budou zodpovězeny“. Bohužel to je pravda jen z části. Za prvé byste neměli očekávat žádný režisérský nebo prodloužený sestřih. Jak sám Ridley Scott nakonec potvrdil, režisérská verze je ta jediná pravá a jiná, přestože ji studio požadovalo, údajně nebude (avšak nikdy neříkej nikdy). Edice tedy vycházejí dvě a na každé z nich najdete původní verzi pro kina s dvouhodinovou stopáží. Dvoudisková edice k tomu nabízí komentář Ridleyho Scotta, komentář scenáristické dvojice Spaihts/Lindelof, The Peter Weyland Files (nesestříhané virální klipy), odděleně pak vystřižené nebo alternativní scény, DVD verzi a digitální kopii. Čtyřdisková verze je znatelně bohatší, přidává totiž množství scén za zákulisí a tvorby filmu v 205minutovém dokumentu The Furious Gods, previzualizace, fotografie, návrhy, screen testy, komentáře střihače a vedoucího vizuálních efektů, TV spoty, 3D verzi filmu a také by údajně neměla chybět jedna z raných verzí scénáře. Není to ale ta úplně původní, jelikož je pod ní již podepsaný Damon Lindelof. Skryté easter eggy v edicích nejsou.

 

Inženýr promlouvá

 

Podívejme se teď trochu podrobněji na alternativní a vystřižené scény. Fanoušci budou asi trochu zklamáni, jelikož jen nepatrný zlomek výstřižků rozšiřuje příběh filmu. Jedná se hlavně o vyžadovaný proslov kapitána Janeka týkající se zjištění, že Prometheus přistál na mimozemské vojenské základně které proběhlo ve filmu tak trochu znenadání, dále prodloužený rozhovor Vickersové s Weylandem znepokojivě prohlubující jejich vzájemný rodinný vztah a v neposlední řadě rozšířený rozhovor Davida s tvůrcem (Inženýrem) a Davidovu promluvu o „Ráji“. Z alternativních scén určitě stojí za zmínku útok Fifielda na loď, který v této verzi nevypadá jako zombie, ale spíše jako vetřelec, dále přidání několika scén k souboji Elizabeth Shaw a tvůrce v modulu, alternativní úvod okořeněný o několik záběrů tvůrců a alternativní konec, ve kterém Elizabeth zachází s Davidem o trochu méně obezřetně. Znovu ale připomínám, že slovo „alternativní“ zde neznamená něco, co by nějak razantně měnilo celý příběh.

 

Prometheus a Blade Runner jsou bratři

Další pořádně velkou zajímavostí je text z Enhancement Pods, což jsou doplňující informace, které si můžete spustit během sledování. Konkrétně mám na mysli především poznámku Petera Weylanda, která naplno propojuje světy Vetřelce se světem Blade Runnera. Weyland v ní doslova píše: „Můj mentor a konkurent mi jednou řekl, že je čas, abych odložil své ‚hračky‘, přidal se k němu a společně jsme se stali novými bohy. Tak on vládl ze své pyramidy. Jako Bůh. On si samozřejmě vybral cestu prosté neoriginální replikace a Boha kopíroval. Sami se ale podívejte, jak se mu to vymstilo. Vždy jsem navrhoval držet se obyčejné robotiky, namísto vytváření těch genetických zrůdností, které zotročil a rozprodával. I když jeho nápad implantovat jim falešné vzpomínky byl, jak to říct slušněji, ‚zábavný‘.“

 

Fifieldova alternativní mutace


 

Spaihtsův původní scénář

Teď se podíváme trochu do zákulisí a necháme scenáristu Jona Spaihtse obhájit svůj první návrh scénáře. Tenhle chlapík to měl v Hollywoodu zatím těžké, a i když si ho většina producentů vybrala na základě jeho povedených kousků (například Passangers, o kterých jsme psali), jako nováček se musel nejprve vrhnout na nevděčné přepracování Černé hodiny. Průlom přišel s pozvánkou na schůzku do Scott Free, kde mu bylo nabídnuto nastartování vetřelčího prequelu. Jaké scény měl Spaihts původně připravené a co bylo změněno, se dočtete dál.

Nejprve sekvence s medpodem. Byl to jeden ze Spaihtsových prvních nápadů a měl vlastně ukázat, jak by to vypadalo, kdyby někdo přežil vetřelcovo zrození tedy tzv. chest burst. Hrdinka měla vědět, že je nakažená a že jí zbývá jen pár hodin do osudného okamžiku. Scéna měla ale končit obráceně a více realisticky. Chobotnička by totiž z medpodu unikla, hrdinka by tam zůstala uvězněna v několikahodinovém bezvědomí, a zatímco by ji stroj dával dohromady, stvoření by na lodi rostlo a stávalo se s počtem zabitých členů posádky nebezpečnějším a nebezpečnějším.

Spaihts spolupracoval v rané fázi velice těsně s Ridleym Scottem, se kterým vymýšleli různé odlišné návrhy xenomorfů. Během devíti měsíců tak vzniklo pět verzí scénáře, ze kterých se nakonec čerpalo i pro výsledný film. Mělo existovat osm různých druhů vetřelce, různě se líhnoucích a různě vyvíjejících. Xenomorf měl být světlý, s měkkou schránkou, flexibilní a měl si ponechávat rosolovitý obal, který získal vývojem v lidském těle, což ve filmu zůstalo. Ridley Scott údajně přinesl svou téměř strašidelnou sbírku fotografií různých zrůdností a parazitů ze zvířecí říše.

Zlom přišel těsně po odchodu Jona Spaihtse od projektu. Studio se totiž rozhodlo, že nechce vytvořit prequel. Z jakého důvodu? Teoreticky možné jsou dva. Možná byl vyhotoven průzkum, který odrážel nespokojenost diváků se třetím a čtvrtým dílem a prequely všeobecně, anebo studio předpokládalo úspěch Promethea a chtělo si ponechat otevřená vrátka pro celou novou sérii, což byl i záměr Spaihtse a Scotta. Tak či onak dostal scenárista Damon Lindelof za úkol odstranit z filmu většinu xenomorfů a prázdná místa zaplnit zvýrazněním již přítomných prvků, jako byla mutagenní černá látka a tvůrci.

 

Anatomie Inženýra

 

 

Dalším příkladem z původního Spaihtsova scénáře, je odlišné nakažení Hollowaye. To neměl mít na svědomí David, ale jednoduchá vědcova hloupost, když si při průzkumu sundal helmu a byl napaden facehuggerem. Když se probral z bezvědomí, netušil, co se událo, vrátil se na loď, kde ho vřele přivítala Elizabeth Shaw. Vřelým přivítáním měl Spaihts na mysli sex, během kterého mělo dojít u Hollowaye k chest burstu. Přesto měl David ve filmu také významnou a dokonce i násilnější roli. Misi totiž záměrně prodlužoval a sám se vydával na výzkumné výpravy, na kterých chtěl zjistit co nejvíce o tvůrcích. Ke svým lidským stvořitelům totiž cítil odpor a tvůrci pro něj byli dokonalé bytosti, se kterými se srovnával a chtěl se od nich učit. Shaw se ho pokusila zastavit, ale David ji napadl, svázal a vystavil vetřelčímu vejci, ze kterého se vylíhl facehugger, a jelikož byl David robot, xenomorf nakazil Shaw, která pak musela podstoupit onu operaci v medpodu. Zakončení zůstalo v podstatě stejné. David a Shaw společně jako jediní přežili a byli donuceni spolupracovat na úniku z planetky.

 

Budoucnost je otevřená

I když měl být původní konec filmu více otevřený, Spaihts se netají tím, že měl společně se Scottem připraveny plány na další jeden nebo dva díly. Jedná se například o drsnější scény, než byla ta s medpodem, příchod firmy Yutani, původ tvůrců a hledání jejich domova.

Uvidíme tedy, jak budou přípravy na další díl pokračovat. Do kin by měl přijít mezi lety 2014 a 2015. Scott přesně ví, jak příběh dál vyprofilovat, nicméně prostoru pro scenáristického nováčka je údajně dost (Damon Lindelof se k sérii vrátit zdráhá). Předtím nás ale od Ridleyho čeká ještě drogové drama The Counselor a snad i chystané pokračování Blade Runnera. Na závěr tak už zbývá pouze doporučit náš starší článek, kde shrnujeme doposud známé informace o Prometheovi 2.

Galerie: 7

Prometheus: Co všechno ve filmu nakonec nebylo | Fandíme filmu Prometheus: Co všechno ve filmu nakonec nebylo | Fandíme filmu Prometheus: Co všechno ve filmu nakonec nebylo | Fandíme filmu Prometheus: Co všechno ve filmu nakonec nebylo | Fandíme filmu Prometheus: Co všechno ve filmu nakonec nebylo | Fandíme filmu Prometheus: Co všechno ve filmu nakonec nebylo | Fandíme filmu Prometheus: Co všechno ve filmu nakonec nebylo | Fandíme filmu

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest