X-Men: Dočkáme se "Druhé třídy" ?

X-Men: Dočkáme se "Druhé třídy" ? | Fandíme filmu
20th Century Studios
I když je První třída skvělá, v kinech si nijak zázračně nevede. Dočkáme se pokračování? A o čem by popřípadě bylo?

X-Men: První třída sklidili chválu od fanoušků i kritiků. Navzdory uspěchané produkci se režiséru Matthew Vaughnovi podařilo natočit svěží vysokorozpočtovou podívanou, kterou mnozí považují za jeden z nejlepších dílů série. Od nás film dostal krásnou devítku. Přesto přese všechno si ale nevede nikterak spektakulárně u diváků. K dnešnímu datu První třída utržila ne zrovna ohromujících 335 milionů. Což při výrobních nákladech ve výši 160 milionů USD nemusí stačit ani na to, aby se film zaplatil. (Hodně zjednodušené pravidlo říká, že aby filmu pokryl své náklady, musí vydělat dvaapůlnásobek svého rozpočtu. Je totiž třeba brát v potaz, že část utržené sumy si vezmou provozovatelé kin, a že rozpočtová částka nezahrnuje výdaje na marketing). Na druhou stranu podle některých zdrojů rozpočet výrazně snížily daňové úlevy a nesmíme zapomínat na prodej DVD/Blu-ray, televizních práv a merchandisingu. Takže dříve nebo později na sebe film zkrátka a dobře vydělá. Navíc doposud byli X-Meni naprosto spolehlivou značkou, takže jeden karambol by vzniku dalších dílů určitě nezabránil. Jedinou otázkou zůstávalo, zda se studio Fox rozhodne pokračovat v kontinuitě První třídy, nebo se vydá jiným směrem (X-Men 4, nějaký další spin-off vedle chystaného Wolverina...).

Teď se zdá, že máme o něco jasněji. Blog The Geek Files tvrdí, že studio konečně zahájilo interní diskuse o „Druhé třídě“. Tedy pokračování Vaughnova filmu, se kterým jsou producenti údajně velice spokojeni. Slabší finanční výsledky přikládají především nabité sezoně, neuvedení filmu ve 3D, méně razantní reklamní kampani a neúčasti hvězd formátu Hugh Jackmana či Hale Berry. A to se všechno může s druhým dílem změnit. Bude ho předcházet skvělá pověst jedničky (podobně jako tomu bylo třeba v případě Nolanova Temného rytíře), obsazení se může rozrůst o nějakou komerčně atraktivní tvář anebo do hvězdných rozměrů může do té doby vyrůst někdo z původního obsazení. Minimálně takový Michael Fassbender k tomu má slušně našlápnuto. (Michaela můžete momentálně vidět například v povedeném traileru na chystanou novinku Davida Cronenberga). A o čem by „Druhá třída“ mohla být?

 

O čem bude druhá třída?

Nic samozřejmě zatím není jisté, ale producent Bryan Singer i režisér Matthew Vaughn už během rozhovorů k prvnímu filmu něco málo naznačili. Snahou tvůrců by pravděpodobně bylo natočit celou prequelovou trilogii, podobně jako tomu bylo třeba v případě Hvězdných válek. Vzhledem k tomu, že První třída se odehrávala v šedesátých letech minulého století a původní triptych v současnosti, času na další dva filmy je dost a dost. I když je stále tak trochu mlhavé, zda je Vaughnova práce prequel nebo reboot.

Každopádně by tvůrčí tým chtěl pokračovat v nabalování příběhů na skutečné historické události. Nejčastěji pak zmiňují válku ve Vietnamu, boj za občanská práva nebo atentát na Kenedyho. Konkrétně ten by podle Vaughna mohl být perfektním úvodem druhého filmu. Jak to bylo se záhadným presidentovým úmrtím? Jednoduše: Kulku do Kennedyho těla poslal zhrzený Magneto, kterého rozčílilo, že si JFK přivlastnil zásluhy za zažehnání Kubánské raketové krize a o mutantech se nezmínil ani slovíčkem.

Zároveň však stále nemá být Magneto čistě zápornou postavou. Pořád v rozervaném Erikovi uvidíme něco dobrého, co v něm spatřoval mladý Charles a stále mezi oběma muži budou doutnat jiskřičky přátelství. Na druhou stranu můžeme už teď téměř s jistotou říci, že Magnetova temná stránka převáží dříve než v Singerových filmech, protože podle Vaughnových slov bude potřeba k X-Menům připojit nějakého silného mutanta, který se Magnetovi dokáže fyzicky postavit, když je teď Charles na vozíčku. Jinak by Vaugh obsazení nechal při starém, aby všechny postavy dostaly dostatek prostoru. Což je jednoznačně pozitivní signál, protože příliš velké množství postav na relativně malém prostoru bylo jedním z mála neduhů jinak povedené První třídy. Pokud Matthew dostane na dvojku víc času a dostatek tvůrčí svobody, čekají nás každopádně velké věci.

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest