Doktor Spánek: První trailer za každou cenu přesvědčuje, že nás čeká pokračování kultovního Osvícení

Doktor Spánek: První trailer za každou cenu přesvědčuje, že nás čeká pokračování kultovního Osvícení | Fandíme filmu
Zobrazit dalších 5 obrázků
Režisér vynikajícího hororového seriálu The Haunting of Hill House servíruje první ochutnávku další adaptace Stephena Kinga.

Doktor Spánek je román Stephena Kinga, který navazuje na jeho legendární Osvícení (Shining). Hrdinou příběhu je už dospělý Danny Torrace, kterého známe z Osvícení jako malého kluka, který se v opuštěném hotelu Overlook snaží přežít vražedné řádění svého šíleného otce. Vždy bylo otázkou, zda filmová adaptace bude vycházet čistě z Kingovy knižní předlohy, anebo se bude daleko víc chovat jako pokračování filmového Shiningu od Stanleyho Kubricka, které se od knižní předlohy značně odklánělo. Už dříve režisér Mike Flanagan v rozhovoru uvedl, že nevzít v potaz jeden z nejlepších filmů všech dob prostě nejde a teď je tu první trailer, který jeho slova jen potvrzuje.

Ikonografie klasického Kubrickova snímku na nás kouká na každém rohu. Hlava v rozbitých dveřích a nápis Redrum (anglicky vražda pozpátku) jsou jen začátek, pak je tu několik záběrů, které vyloženě opakují scény staršího filmu. To ale naštěstí není všechno a zbrusu nové momenty také působí slibně. Ať už se díváme na scény s kultem vysavačů energie nebo na Dannyho (Ewan McGregor), se kterým se naklání místnost. Mike Flanagan (Geraldova hra, seriál The Haunting of Hill House) se v posledních letech vyprofiloval jako jeden z předních hororových režisérů současné generace, tak snad můžeme doufat v to, že jeho přírůstek do knihovničky Kingových adaptací bude povedený.

Dole v galerii najdete plakát a screenshoty.

Román Doktor Spánek nabízí dvě časové roviny. V jedné vykresluje bezprostřední události po tom, co Wendy Torrace a její syn Danny přežili v hotelu Overlook řádění Jacka Torrace. V té druhé se už dospělý Danny pomalu mění ve svého otce – v agresivního alkoholika. Když se konečně přestane potulovat a zpíjet, znovu se v něm probudí „Shining“, usadí se v malém městečku a s pomocí svého daru pomáhá umírajícím pacientům k pokojnému odchodu ze světa. To mu vyslouží přezdívku Doktor Spánek.

Druhou hlavní postavou příběhu je Abra, Dannyho nevlastní neteř. Ta známky Shiningu projevuje od útlého věku a do svých spárů se ji snaží dostat True Knot, skupina napůl nesmrtelných, kteří hledají jedince s darem a živí se esencí, kterou jednotliví osvícení vypouštějí během bolestivého umírání. Jedině Danny může Abru před True Knotem ochránit.

Režíruje Mike Flanagan, který napsal scénář spolu s Akivou Goldsmanem. V hlavních rolích vystupují Ewan McGregor, Kyliegh Curran, Rebecca Ferguson, Alex Essoe, Jacob Tremblay, Catherine Parker, Bruce Greenwood, Carl Lumbly nebo Zarn McClarnon. Datum české premiéry je stanovené na 31. října a slovenské na 7. 11.

Galerie: 6

Doktor Spánek: První trailer za každou cenu přesvědčuje, že nás čeká pokračování kultovního Osvícení | Fandíme filmu Doktor Spánek: První trailer za každou cenu přesvědčuje, že nás čeká pokračování kultovního Osvícení | Fandíme filmu Doktor Spánek: První trailer za každou cenu přesvědčuje, že nás čeká pokračování kultovního Osvícení | Fandíme filmu Doktor Spánek: První trailer za každou cenu přesvědčuje, že nás čeká pokračování kultovního Osvícení | Fandíme filmu Doktor Spánek: První trailer za každou cenu přesvědčuje, že nás čeká pokračování kultovního Osvícení | Fandíme filmu Doktor Spánek: První trailer za každou cenu přesvědčuje, že nás čeká pokračování kultovního Osvícení | Fandíme filmu

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest