Spider-Man: Daleko od domova: Mysterio v nové ukázce řeší podrobněji multiverse

Spider-Man: Daleko od domova: Mysterio v nové ukázce řeší podrobněji multiverse | Fandíme filmu
Sony Pictures
Přivlastnily si filmy realitu z komiksů?

Článek obsahuje spoilery k Avengers: Endgame!

Po pondělním traileru se Spider-Man: Daleko od domova prezentuje novým klipem. V tom se Peter (Tom Holland) poprvé setkává osobně s Mysteriem (Jake Gyllenhaal). Dozvídáme se tak, kam je tahle scéna zařazená – zjevně až za útok Hydro-Mana v Benátkách. Co je však důležitější, blíže se mluví o multiverzu. Nick Fury (Samuel L. Jackson) a Mysterio Peterovi říkají, že existují paralelní dimenze. Mysterio pochází z jedné takové, kde existuje Země prakticky totožná s tou naší. Peter je existencí multiverza překvapený.

Pojďme si probrat všechny otázky a odpovědi daného klipu. Za prvé: Proč je Peter tak překvapený? Opravdu po bitvě s Thanosovými vojsky s nikým z hrdinských kolegů nemluvil o tom, jak byl Thanos poražený? O tom, že hrdinové cestovali do paralelních realit? Zrovna Peter vždy působil jako zvídavý typ, což ostatně potvrzuje i v aktuální scéně!

Pak je tu druhá věc: Koncept cestování v čase v Avengers: Endgame samozřejmě není neprůstřelný a má celou řadu otazníků. Film se nicméně tváří, jako by hrdinové svým konáním paralelní dimenze (či odštěpené časové linie) vytvářeli. Má tedy Beck pocházet z jedné z časových rovin, které vznikly zásahem hrdinů v Endgame? Nebo je vše jinak a paralelní dimenze zkrátka existují? Nick Fury v traileru přeci jen hovořil o to, že užití Kamenů nekonečna nadělalo v materii reality nepořádek.

Pak je tu skutečnost, že Quentin Beck označuje Spider-Manovu domovinu jako Zemi 616 a svoji jako Zemi 833. Jak k těm číslům přišel? Je jeho realita v mapování dimenzí podstatně dál, než ta Peterova? Stačil s mapováním realit pohnout Furyho tým? Nebo na něm začali pracovat Tony a spol., zatímco plánovali zápůjčku Kamenů nekonečna?

Pak je tu další poměrně výrazná skutečnost. Jako Země 616 dosud byla označována hlavní realita marvelovských komiksů. Filmová realita (Marvel Cinematic Universe) byla dosud označována jako Země 199999. Co to znamená? Ve filmech tohle označení dosud nikdy nepadlo, znali jsme jej pouze ze zákulisí. Možná jde ze strany tvůrců Spider-Mana: Daleko od domova o neznalost a chybu. Možná dosavadní označení tvůrci záměrně ignorují. Možná došlo ke změně nařízené Marvelem.

A teď co přesně by označení 616 znamenalo? Že „hlavní“ Zemi se u Marvelu prostě odteď říká 616, ať jste v komiksech nebo na plátně? Vyplývalo by potom z  toho, že pokud by někdy v budoucnu chtěl Marvel připravit nějakou hodně velkou divočinu se skákáním z dimenze do dimenze (ala animovaný Spider-Man: Paralelní světy), tak filmoví hrdinové nemohou (ani v nějakém žertíku) potkat svoje protějšky v komiksovém provedení, protože jsou svým způsobem „jedno a totéž“?

A nebo jsou tohle všechno jen důkazy toho, že Quentin Beck je lhář a všechno si vymýšlí? Jenže pak je tu jedna drobná potíž: Pokud je to skutečně lhář, který se svými povídačkami vlísal do přízně Nicka Furyho, jak je možné, že se o paralelních realitách dozvěděl zrovna v momentě, kdy s nimi Fury měl čerstvě do činění? Má snad Beck blízko k vnitřnímu okruhu Avengers? Nebo informace o paralelních světech začaly být po finální bitvě s Thanosem veřejnosti široce dostupné? (Pokud ano, tak se znovu nabízí otázka, jak to, že o nich zrovna prozíravý fanoušek vědy Parker neví?) Anebo má Beck prostě při lhaní takové štěstí?

Zkrátka a dobře zatím máme spoustu otázek a jen málo odpovědí. Sám režisér Jon Watts v nedávném rozhovoru řekl, že „Endgame otevírá možnosti pro daleko širší univerzum“, což naznačuje, že nějakého zahrávání s realitou bychom se snad dočkat měli. Za pozornost stojí, že číslo 616 už se jednou v Marvel Cinematic Universe objevilo – jak můžete vidět v galerii, doktor Erik Selvig to načmáral na svoji vysvětlující tabuli, když byl v Thorovi: Temném světě zavřený v ústavu. Byl to jen nevinný easter egg nebo předzvěst? A je něco zajímavého na Zemi 833? V komiksech z ní pochází postava Spider-UK, což by mohlo být ze strany scenáristů pomrknutí na skutečnost, že část filmu se odehrává v Londýně.

Co myslíte vy? Lže Mysterio? Nebo je skutečně z nějaké paralelní reality?

Peter Parker se společně s přáteli vypraví na letní prázdniny v Evropě. Nicméně odpočinek na ně čeká jen stěží – Peter přislíbí pomoc Nicku Furymu, který se snaží odhalit tajemství příšer, které způsobují přírodní katastrofy a destrukci napříč kontinentem.

V hlavní roli se vrací Tom Holland, dále hrají Jacob Batalon, Zendaya, Jake Gyllenhaal, Michael Keaton a Marisa Tomei. Režíruje John Watts, scénář napsali Jonathan Goldstein a John Francis Daley. Datum premiéry je stanovené na 4. 7. 2019.

Zdroj: EW

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest