Zemřel Peter Mayhew, představitel Chewbaccy (1944-2019)

Zemřel Peter Mayhew, představitel Chewbaccy (1944-2019) | Fandíme filmu
Zobrazit další 3 obrázky
Další klíčová osobnost Star Wars už není mezi námi.

V úterý, 30. dubna, zemřel ve věku 74 let Peter Mayhew. V noci na dnešek to oznámila jeho rodina prostřednictvím hercova Twitteru. Příčina smrti nebyl uvedena, nicméně v posledních letech se Mayhew potýkal se zdravotními potížemi často, měl omezenou pohyblivost a využíval invalidní vozík.

Peter se narodil 19. května 1944 v Londýně. K hraní se dostal náhodou. V roce 1976 pracoval jako asistent v nemocnici a filmový producent Charles H. Schneer si všiml, jak vyčníval nad všemi okolo. Jeden čas měřil dokonce 2 metry a 20 cm. Toho se producent rozhodl využít a obsadil jej do role minotaura v Sindibádovi a tygřích očích. Během kariéry dostal Mayhew ještě celou řadu menších rolí ve filmu i v televizi, avšak větší pozornosti se dočkala jen jeho role nejslavnější: Chewbacca v Hvězdných válkách.

Původně měl být do role obsazený kulturista David Prowse, ten ale nakonec ztvárnil fyzickou podobu Darth Vadera. Roli Žvejkala dostal Mayhew, který chlupatého Hanova parťáka ztvárnil nespočetněkrát. Kromě původní trilogie se objevil také v Pomstě Sithů, vánočním speciálu, jedné epizodě Klonových válek a v celé řadě nejrůznějších reklam nebo dalších pořadů, kde měl Chewie nejrůznější camea.

Mayhew se k roli ještě jednou naposledy vrátil ve Star Wars: Síla se probouzí. Tehdy už se kvůli špatným kolenům dělil o povinnosti s Joonasem Suotamem, který v následujících Star Wars filmech roli definitivně převzal.

Novináři, kteří měli s Peterem osobní zkušenost, hovoří o tom, že to byl nesmírně laskavý a vstřícný člověk. Mayhew zemřel doma v Texasu, v rodinném kruhu. Zanechal za sebou manželku Angie a tři děti. Upřímnou soustrast pozůstalým a čest jeho památce. A obligátně: Ať jej provází Síla.

Galerie: 4

Zemřel Peter Mayhew, představitel Chewbaccy (1944-2019) | Fandíme filmu Zemřel Peter Mayhew, představitel Chewbaccy (1944-2019) | Fandíme filmu Zemřel Peter Mayhew, představitel Chewbaccy (1944-2019) | Fandíme filmu Zemřel Peter Mayhew, představitel Chewbaccy (1944-2019) | Fandíme filmu

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest