Aniara: Sci-fi pohled na lidskou společnost unášenou vesmírnou lodí do prázdnoty

Aniara: Sci-fi pohled na lidskou společnost unášenou vesmírnou lodí do prázdnoty | Fandíme filmu
Zobrazit dalších 8 obrázků
Zámořským akčním velkofilmům tahle sci-fi konkurovat nebude, nicméně v traileru se můžete podívat, jak se tvůrci pokoušejí vykreslit společenské otázky a pochmurnou atmosfér.

Švédská dvojice režisérů Pella Kågerman a Hugo Lilja se představuje s prvním celovečerním filmem, který se inspiroval básní Aniara z pera spisovatele Harryho Martinsona, oceněného Nobelovou cenou. Hlavní role se pak zhostila u nás nepříliš známá Emelie Jonsson.

Sci-fi snímek pojednává o kosmické lodi Aniara, která má za úkol dopravit pozemšťany za novým životem na Mars, jelikož planeta Země na tom není zrovna nejlépe. Bohužel, krátce po startu všichni zjišťují, že Aniara byla vychýlena z kurzu a než se dostanou do cíle, čeká je mnohem delší cesta, než původně zamýšleli. Na vesmírné cestovatele nejspíš nečeká nic příjemného, čemuž nasvědčuje už samotný název vesmírné kocábky, který je odvozen z řečtiny a ve volném překladu znamená „v zoufalství“.

Názory kritiků a recenze jsou poměrně rozporuplné. Jedni chválí celkový pohled na lidský život a jeho vývoj uvnitř vesmírného korábu i to, jakým způsobem je příběh vyprávěný. Druhým naopak vyprávění připadá poněkud vleklé a poukazují na často lacinou výpravu (což je pochopitelné, protože rozpočet pravděpodobně je spíše komornější a v žádném případě nemůže dosahovat výše hollywoodských velkofilmů).

Z traileru, který si můžete přehrát níže, lze vyčíst, že půjde o psychologickou sci-fi, která podá osobitou vizi toho, co se při zdlouhavé cestě vesmírem může stát s lidskou psychikou a morálkou. Již po prvních pár vteřinách traileru jsem si vzpomněl na animák Vall-e, kde se svět potýkal s rozsáhlým znečištěním, které měli odklidit drobní roboti, zatímco lidé přebývali ve vesmíru. Nicméně atmosféra Aniary bude asi mnohem temnější a hloubavější než ve filmu pro děti a s těmi roztomilými robůtky bych radši taky moc nepočítal...

V hlavních rolích hrají Emelie Jonsson, Alexi Carpentieri, Arvin Kananian, David Nzinga, Jennie Silfverhjelm nebo Susanna Salonen. Ve švédských kinech se snímek promítá od 1. 2. 2019, u nás byl zatím k vidění v rámci Febiofestu, tak uvidíme, zda se později dostane ještě do klubových kin.

Galerie: 9

Aniara: Sci-fi pohled na lidskou společnost unášenou vesmírnou lodí do prázdnoty | Fandíme filmu Aniara: Sci-fi pohled na lidskou společnost unášenou vesmírnou lodí do prázdnoty | Fandíme filmu Aniara: Sci-fi pohled na lidskou společnost unášenou vesmírnou lodí do prázdnoty | Fandíme filmu Aniara: Sci-fi pohled na lidskou společnost unášenou vesmírnou lodí do prázdnoty | Fandíme filmu Aniara: Sci-fi pohled na lidskou společnost unášenou vesmírnou lodí do prázdnoty | Fandíme filmu Aniara: Sci-fi pohled na lidskou společnost unášenou vesmírnou lodí do prázdnoty | Fandíme filmu Aniara: Sci-fi pohled na lidskou společnost unášenou vesmírnou lodí do prázdnoty | Fandíme filmu Aniara: Sci-fi pohled na lidskou společnost unášenou vesmírnou lodí do prázdnoty | Fandíme filmu Aniara: Sci-fi pohled na lidskou společnost unášenou vesmírnou lodí do prázdnoty | Fandíme filmu

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest