My: Naše první dojmy z nového hororu od Jordana Peela

My: Naše první dojmy z nového hororu od Jordana Peela | Fandíme filmu
Zobrazit dalších 7 obrázků
Režisér filmu uteč se znovu pustil do strašení. Jak se mu to povedlo tentokrát?

Jordan Peele dlouhá léta působil jako úspěšný tvůrce komediálních skečů, před dvěma lety však natočil svoji celovečerní prvotinu Uteč! Ta mu vynesla scenáristického Oscara a novinka My tak byla očekávána s o to větší zvědavostí. Snímek se opět drží hororové/thrillerové škatulky. Sledujeme invazi do domácnosti, ve které na nic netušící rodinu zaútočí skupinka děsivých individuí. Pokud náhodou o filmu vůbec nic nevíte, tak si zkuste nezjišťovat nic dalšího a prostě vyrazte do kina, protože už samotné odhalování toho, kam se vlastně snímek vydá, stojí za to.

Peele nás nejprve seznamuje s ústřední rodinou, takže si k postavám vytvoříte vztah, a když (poměrně záhy) dojde na invazi, je o to snazší spolu s hrdiny prožívat nebezpečí, ve kterém se ocitají. Lupita Nyong'o podává v hlavní roli opravdu intenzivní výkon a Winston Duke je jako její manžel takový správný taťka, díky kterému vztahy v rodině působí o to přirozeněji a uvěřitelněji. Počáteční napětí a neznámo později střídá vlna násilí, která je zároveň prokládaná černým humorem. Konfrontace s nepochopitelným nepřítelem jsou intenzivní, ale zároveň není těžké si vysloveně vychutnat, když hrdinové dosáhnout uprostřed šlamastiky sebemenšího úspěchu.

V závěru se vše opět komplikuje a postupně se ukazují další a další rozměry zprvu zdánlivě nenápadné rodinné katastrofy. Vyprávění začne nabírat víc a víc zvláštních elementů, ale i když občas není tak docela jasné, jak vlastně danou situaci chápat, vždy je zajímavá přinejmenším po audiovizuální stránce. Herci podávají skutečně zapálené výkony, do snímku se vkrádají prvky performance, Peele nabízí poutavé vizuální kompozice a vydařená je i hudební stránka, kdy se doprovod střídá s trefně vybranými písničkami.

Jestliže v Uteč! byl sociální komentář na první pohled očividný, v Us Peele daleko víc využívá symbolů a je tak vlastně jen na vás, jak budete jeho podprahové sdělení intepretovat. A nebo jestli se na hledání sociopolitických významů vykašlete úplně a prostě se svezete na horské dráze jeho sugestivního vypravěčství.

Tak či tak to hlavně udělejte, ať podobně svých film vzniká co nejvíc.

Synopse distributora: Velmi svérázný režisér, držitel Oscara Jordan Peele, jenž oslnil originálním groteskním hororem Uteč, natočil další film, který bude nepřehlédnutelný. Thriller My vypráví příběh obyčejné čtyřčlenné rodiny, jíž se změní život ve chvíli, kdy se na jejich příjezdové cestě objeví čtveřice agresorů. Ještě znepokojivější je, že útočníci jsou k nerozeznání podobní členům napadené rodiny. V hlavních rolích Lupita Nyong'o, Winston Duke, Elisabeth Moss,  Yahya Abdul-Mateen II nebo Anna Diop. Datum české a slovenské premiéry je stanovené na 28. 3. 2019.

Galerie: 8

My: Naše první dojmy z nového hororu od Jordana Peela | Fandíme filmu My: Naše první dojmy z nového hororu od Jordana Peela | Fandíme filmu My: Naše první dojmy z nového hororu od Jordana Peela | Fandíme filmu My: Naše první dojmy z nového hororu od Jordana Peela | Fandíme filmu My: Naše první dojmy z nového hororu od Jordana Peela | Fandíme filmu My: Naše první dojmy z nového hororu od Jordana Peela | Fandíme filmu My: Naše první dojmy z nového hororu od Jordana Peela | Fandíme filmu My: Naše první dojmy z nového hororu od Jordana Peela | Fandíme filmu

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest