Filmy, které nejvíc ovlivnily vývoj světové kinematografie

Filmy, které nejvíc ovlivnily vývoj světové kinematografie | Fandíme filmu
Lucasfilm
Existují snímky, které zásadně ovlivnily to, jakým způsobem se následně ubíral celý filmový svět. K tomu historicky nejvlivnější filmoví herci, herečky a režiséři.
  1. Kapitola č.1
  2. Kapitola č.2

Magazín Applied Network Science se rozhodl vypátrat, jaké filmy (v rámci euroamerické kultury) jsou historicky vůbec nejvlivnější. Ponořil se do hlubin databáze IMDb, kde sledoval zhruba 47 tisíc filmů. Zkoumal, jak se filmy navzájem citují, jaký zaznamenaly komerční i kritický úspěch. Zároveň pozoroval, jak se ve filmovém průmyslu vyvíjely nejrůznější trendy a vzorce. Do svého výzkumu zahrnul magazín také 20 tisíc režisérů a skoro 400 tisíc herců a hereček, u kterých zkoumal, jak jednotlivé filmy ovlivňovaly jejich kariéru. Z provázané sítě informací nakonec ANS došel k závěru, že následujících deset snímků jsou největšími historickými milníky, které nejvíc ovlivnily euroamerickou filmovou historii:

  1. Čaroděj ze země Oz
  2. Star Wars
  3. Psycho
  4. King Kong (1933)
  5. 2001: Vesmírná odysea
  6. Metropolis
  7. Občan Kane
  8. Zrození národa (1915)
  9. Frankenstein (1931)
  10. Sněhurka a sedm trpaslíků

Co vy na to? Máte pocit, že vliv právě těchto snímků pociťujeme dodnes? Musí se nechat, že už na první pohled lze u řady z nich velice snadno vidět, jak ovlivnily filmařskou techniku, inspirovaly další tvůrce nebo byly důležitým milníkem v rámci ekonomického vývoje filmového průmyslu. Kde by napínavé filmy byly bez Hitchcocka? Vyvinula by se současná predominance populárních brandů bez úspěchu Hvězdných válek? A podobně bychom se mohli ptát i u ostatních uvedených snímků.

Výzkumníci také určovali ty nejvlivnější filmaře:

  1. George Cukor
  2. Victor Fleming
  3. Alfred Hitchcock
  4. Mervyn LeRoy
  5. Steven Spielberg
  6. Stanley Kubrick
  7. Norman Taurog
  8. King Vidor
  9. George Lucas
  10. Michael Curtiz

Na prvním místě se umístil George Cukor, který se podílel na Jihu proti Severu, točil My Fair Lady, Zrodila se hvězda či Plynové lampy. Podobně jako u Jihu proti severu vypomáhal také u Čaroděje ze země Oz. Victor Flemming z druhého místa se také podílel na Ozovi a Jihu se Severem. Na trojce nezpochybnitelný Alfred Hitchcock. Čtvrtý je Mervyn LeRoy, který byl z dalším z režisérů, kteří pracovali na Čaroději, vedle toho natočil třeba také Quo Vadis. Spielberga není třeba představovat, Kubricka také ne. Taurog je jedním z dalších spolupracovníků na Čaroději ze země Oz, stejně jako King Vidor (ten točil třeba také Vojnu a mír). George Lucase všichni znáte a desítku uzavírá Michael Curtiz, který točil třeba Casablancu.

Další kapitola »

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest