Velké preview: Zero Dark Thirty

Velké preview: Zero Dark Thirty | Fandíme filmu
Je tady první trailer na válečný thriller Kathryn Bigelow, ve kterém speciální jednotka půjde po krku bin Ládinovi.

Usáma bin Ládin je jméno, které americké administrativě a zpravodajským službám leželo v žaludku hodně dlouhou dobu. Bylo jen otázkou času, než se chytlavého a choulostivého tématu, jakým bezesporu hon na nejhledanějšího muže planety posledních let je, chopí zručný tvůrce a přinese divákům napínavou a zajímavou podívanou. Odvážlivcem na správném místě se nakonec ukázala režisérka Kathryn Bigelow, jež v roce 2008 získala, jako první žena historie, Oscara v kategorii nejlepší režie za válečné drama Smrt čeká všude.

Špionážní thriller Zero Dark Thirty má být kronikou honu na dlouholetého vůdce militantní islámské teroristické organizace Al-Káida, Usámu bin Ládina, spojovaného s mnoha krvavými útoky po celém světě. Vznik celého projektu provázela řada nečekaných zvratů. První dokončená verze scénáře z pera Marka Boala (Smrt čeká všude) se soustředila na jeden z prvních pokusů o dopadení nebezpečného teroristy v komplexu afgánských jeskyní Tóra Bóra na konci roku 2001, kde se měl bin Ládin skrývat po útocích 11. září. Všichni víme, jak operace dopadla, přičemž následně se stal ze saúdskoarabského člena prominentní rodiny doslova duch.

Nakonec budeme svědky komplexnějšího pohledu na události, které přímo vedly k usmrcení bin Ládina 2. května 2011 speciální jednotkou amerického námořnictva SEAL Team Six v Pákistánu. Právě zpráva o zneškodnění hledaného teroristy přiměla dvojici Bigelow – Boal k přepracování původního scénáře, jelikož se rozhodli reflektovat tyto zásadní události. Režisérka v rozhovoru pro EW uvedla, že pokud jde o základní ideu chystaného filmu, oznámení o zabití Usámy bin Ládina znamenalo úplnou změnu kurzu. Prvotní scénář skončil dle Marka Boala doslova v koši, jakmile se podařilo bin Ládina zlikvidovat. Vynaložené úsilí a několikaletá snaha však nebyla zbytečná, protože získané informace a kontakty v řadách vojenských a zpravodajských institucí zapojených do boje proti terorismu, se ukázaly jako opravdový poklad pro tvorbu nové verze scénáře.

Režisérka dnes již klasického akčního thrilleru Bod zlomu sama připouští, že její nový počin není možné zařadit jednoduše do žánrových přihrádek. Zero Dark Thirty má být koláží, která zachycuje jeden z největších příběhů naší doby. Můžeme hovořit o thrilleru, dramatu či historickém filmu. Podstatné je, že ambice sahají určitě výše než do sféry prosté a bezmyšlenkovité zábavy. Jedná se o úžasný příběh, jenž by měl divákům pomoci nahlédnout na desetiletí trvající pátrání po světově nejhledanějším muži. Vše by mělo být zachyceno s úctou k reálným hrdinům v řadách zpravodajských služeb, kteří pracovali den za dnem na zřejmě nejtěžším úkolu jejich života.

Herecké obsazení vypadá také velmi kvalitně. Joel Edgerton (Warrior) se představí jako člen SEAL Team Six, Kyle Chandler (Super 8) jako vysoce postavený úředník CIA v Pákistánu, Mark Strong (John Carter: Mezi dvěma světy) se ujme role analytika CIA a Jessica Chastain (Černobílý svět), Edgar Ramirez (Hněv titánů) či Harold Perrineau (Lost) si zahrají další agenty zpravodajských služeb. Hon na Usámu bin Ládina by měl ve Spojených státech odstartovat 19. prosince letošního roku.

První teaser trailer nemá vysokou vypovídající hodnotu, avšak určitě se mu daří navodit tu správnou špionážní atmosféru. Posuďte sami: 

 

Zero Dark Thirty: Teaser Trailer

 

Zdroje: IMP Awards, EW

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest