Proč potřebujeme ve filmech více ženských superhrdinek

Proč potřebujeme ve filmech více ženských superhrdinek | Fandíme filmu
Marvel Studios
Zobrazit dalších 5 obrázků
…aneb jaké jsou výhody genderové a rasové diverzity v Hollywoodu.
  1. Kapitola č.1
  2. Kapitola č.2
  3. Kapitola č.3

Je neoddiskutovatelným faktem, že v minulosti dominovaly komiksovým a sci-fi žánrům mužské postavy. Když už se v centru nějakého filmu objevila žena, byla to postava značně plytká a sexualizovaná. Normou navíc bylo ženské postavy oblékat do odhalujících kostýmů, které přispívaly k jejich objektivizaci. A kvůli silným diváckým neúspěchům takových snímků, z těch výraznějších vzpomeňme například Elektru nebo Catwoman, došli hollywoodští pohlaváři k dosti zjednodušenému závěru, že tyhle filmy prostě diváky netáhnou.

Dnes už musíme konstatovat, že větší podíl na jejich neúspěchu měla spíše extrémně nízká kvalita těchto snímků, než fakt, že v nich hrála hlavní roli žena. Kasovní úspěch Wonder Woman, sledovanost Supergirl, či přijetí ženské představitelky Doctora Who dokazují, že filmy a seriály stojící výhradně na ženské postavě můžou být stejně, či ještě úspěšnější než snímky táhnuté muži. Dá se očekávat, že tenhle fakt příští rok jen podtrhne Captain Marvel. (poznámka redakce: Skutečně podtrhla, úspěch byl ohromný) A není to jen díky nárazové mobilizací divaček – i chlapci potvrzují, že by ženských hrdinek rádi viděli mnohem více.

Warner Bros.

Touha po větší diverzitě se neobjevuje jen v rovině genderové, ale také rasové. Obecně je mezi mladými diváky poptávka po postavách, které vypadají jako oni sami, protože k takovým si přirozeně hledají snadněji cestu a mohou se s nimi ztotožnit. A výše popsaná nedostatečná genderová reprezentace ve filmech je ještě zdvojnásobená pro mladé lidi odlišné barvy pleti. I tady dochází v poslední době ke znatelnému pokroku a velký úspěch sklidil přelomový Black Panther, kterým se už pro Afroameričany stihl stát velkým symbolem.

Po větší rozmanitosti volá i prezident studia Warner Bros. Kevin Tsujihara, který by do této problematiky rád zahrnul další profese filmového průmyslu. Volá po větší inkluzi žen, jednotlivých ras, ale také homosexuálů a hendikepovaných lidí nejen před kamerou, ale i za kamerou. Tvrdí, že je to tak nejen správné, ale má to i pozitivní vliv na výdělky. Tento fakt dokládá úspěchem snímků Meg, který vznikl v americko-čínské koprodukci, či Šíleně bohatí Asiati, který i s obsazením výlučně asijského původu vydělal velké peníze.

« Předchozí kapitola
Další kapitola »

Elektra

08.01.2005 | USA, Kanada
Akční, Fantasy
Info o filmu

Galerie: 6

Proč potřebujeme ve filmech více ženských superhrdinek | Fandíme filmu Proč potřebujeme ve filmech více ženských superhrdinek | Fandíme filmu Proč potřebujeme ve filmech více ženských superhrdinek | Fandíme filmu Proč potřebujeme ve filmech více ženských superhrdinek | Fandíme filmu Proč potřebujeme ve filmech více ženských superhrdinek | Fandíme filmu Proč potřebujeme ve filmech více ženských superhrdinek | Fandíme filmu

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest