Temná věž: Nakonec se snad přeci dočkáme

Temná věž: Nakonec se snad přeci dočkáme | Fandíme filmu
Warner Bros. jednají s Ronem Howardem a do dvou týdnů by mělo být jasno, jestli se legendární sága dožije zfilmování.

Temná věž patří ke stěžejním dílům fantastické literatury a popkultury obecně. Král hororu Stephem King Věž považuje za svůj opus magnum a už v dnešní době je sedmidílná (dnes už tak trochu osmidílná) série klasikou a inspirací pro mladší autory. Žánrově se série pohybuje na rozhraní fantasy, sci-fi, hororu a westernu a odehrává se ve světě, který připomíná divoký západ, ale funguje v něm de facto feudální společnost, objevují se prvky magie, ale také technologické relikty z vyspělé, leč dávno zapomenuté civilizace. Hlavním hrdinou je pistolník Roland Deschain, poslední z artušovského rytířského řádu, který se snaží najít bájnou Temnou věž, která je podle legendy spojnicí všech existujících světů. Pistolník se Věže snaží dosáhnout proto, že jeho vlastní svět se začíná rozpadat a věž je jeho poslední šanci na záchranu. Rolandovy skutečné pohnutky a motivy jsou však zahaleny tajemstvím.

S filmovou adaptací byl nejprve v roce 2007 spojován J.J. Abrams, který se, pro svou náchylnost k tajemnu, jevil pro sérii jako ideální filmař. Bohužel, nakonec se Abrams o Temnou věž ucházet přestal. V roce 2010 se o sérii začali zajímat studio Universal a producent Ron Howard, kteří přišli s poměrně ambiciózním plánem, kdy knižní heptalogii, chtěli natočit jako filmovou trilogii a mezi jednotlivé části vložit dvě televizní minisérie, jež by dopověděly vynechávaný děj. Hlavní role se měl zhostit Javier Bardem.

Bohužel, Universal v posledních letech udělal celou řadu špatných ekonomických rozhodnutí, a tak musel zastavit celou řadu finančně náročných projektů, mezi kterými byla i Temná věž. Vliv snad měly i neshody mezi Universalem a Howardem. Tomu se ale projekt podařilo převést pod křídla studia Warner, které se chce v následujících dvou týdnech rozhodnout, zda dá nákladnému projektu zelenou. Rozhodování by jim mělo usnadnit lanaření Russella Crowea do hlavní role a spolupráce se stanicí HBO, která by podle posledních zpráv ujala televizní porce projektu. Minimálně první film by měl natočit sám Howard, poslední verzi scénáře přichystal Akiva Goldsman, který s Howardem pracoval už na jeho adaptacích Dana Browna. Projektu určitě držíme palce, protože při spojení filmového plátna a televizní obrazovky by mohlo jít o jedno ze zlomových děl audiovizuální zábavy.

Zdroje: Deadline, Wikipedia

Temná věž

04.08.2017 | USA, Jihoafrická republika
Akční, Sci-Fi, Fantasy, Horor, Western
Info o filmu

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest