Marvel: Točí spíše filmy pro hardcore fandy nebo běžné diváky?

Marvel: Točí spíše filmy pro hardcore fandy nebo běžné diváky? | Fandíme filmu
Odpověděl spoluprezident Marvel Studios.

Filmová odnož Marvelu vybudovala rozsáhlé universum, které zatím obsahuje nějaké dvě desítky filmů. Ty jsou více či méně propojeny a tak je otázkou, zda se Marvel snaží zaměřit hlavně na ty, kteří znají všechny projekty z tohoto veleúspěšného universa a jsou navíc znalci komiksových předloh nebo mají šanci se pobavit i ti, kteří o ostatních filmech nic moc nevědí. 

Strategii Marvelu vysvětlil spoluprezident Marvel Studios Luis D'Esposito. Ten nepřekvapil tím, když prozradil, že je všechno pečlivě naplánováno, nicméně společnost nechce, abyste se lidé při sledování cítili "...jako byste skládali váš SAT test."

SAT je test, kterým si procházejí američtí studenti během přijímacího řízení na vysokou školu a Luis tímhle přirovnáním pravděpodobně naznačuje, že Marvel nechce, aby každý divák musel nutně znát každý detail z ostatních filmů.

K vysvětlení toho, jak jejich projekty fungují, použil Luis dimenzi Quantum Realm, která byla divákům představena v prvním Ant-Manovi. Jde o alternativní dimenzi, ve které čas a prostor nehrají stejnou roli jako v našem světě a v komiksu má poměrně komplikovanou historii.

Ve filmovém Ant-Manovi se v jejím případě nezabředávalo do extrémně velkých podrobností, nicméně bylo divákovi sděleno dost, aby i ten, kdo o tomhle termínu nikdy neslyšel, pochopil, že  "Quantum Realm je místo, kde hledal Hank Pym svou ženu," a "je to místo, kde čas funguje odlišně."

Film si tedy užili i ti, kteří o Quantum Realm v životě neslyšeli. Na druhou stranu, je to trošku ožehavé téma, protože zarytí fandové by mohli být zklamáni kvůli přílišnému zjednodušení. Ale faktem je, že Marvel myslí i na ty, kteří si užívají každý odkaz a detail na jiné filmy a komiksy, protože se asi shodneme na tom, že jednotlivé projekty marvelovského filmového universa jsou silně provázány. Stručně řečeno tak není nutné mít nastudovanou každou drobnost, ale pokud ji znáte, marvelovské filmy si užijete ještě víc.

Marvel tedy vytvořil mozaiku z množství různých filmů, což ale také znamená, že tvůrci musejí spolupracovat, aby vše šlapalo jako hodinky. I to komentovat Luis D'Esposito z Marvel Studios:

"Všichni jsou propojeni a všichni přispíváme do projektů ostatních."

Což se ukázalo jako dobrá věc. A s rozrůstajícím se universem je jasné, že podobný styl práce bude muset pokračovat, aby se neobjevovaly logické chyby v takzvaném příběhovém kánonu. Marvel totiž nechává filmařům volnou ruku a mnozí z nich si tak vytváří vlastní svět a bez konzultování s kolegy by marvelovské filmové universum asi jako celek nefungovalo.

Zdroj: ComicBook

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest