Recenze: Upgrade

Recenze: Upgrade | Fandíme filmu
Zobrazit dalších 13 obrázků
V blízké budoucnosti se vylepšuje všechno. I lidé.

Scenárista Leigh Whannell patří mezi úspěšné hororové tvůrce. Spolu se svým tradičním parťákem, režisérem a producentem Jamesem Wanem, přivedl k životu např. série Saw, Insidious, nebo horor Zlověstné ticho. Jeho nejnovější počin je akční sci-fi film Upgrade, který natočil ve spolupráci se studiem Blumhouse a jeho divizí BH Tilt. Snímek si odnesl dobré recenze již z festivalu Southwest, kde měl v březnu premiéru. K nám do kin se dostal až na konci srpna, a obdobně jako v zahraničí je dobře hodnocen. Jak tedy druhý režisérský počin Whannella dopadl?

Příběh z blízké budoucnosti sleduje Greye Tracyho (Logan Marshall-Green), jednoho z mála posledních lidí, kteří nepodlehli moderním technologiím, a stále věří ruční práci. Panuje doba technických vymožeností, kdy počítače ovládají všechno a drony vše sledují. Grey žije se svojí ženou Ashou (Melanie Vallejo), dokud nejsou cestou domů přepadeni, jeho žena zavražděna, a Greyovi je porušena mícha tak, že skončí ochrnutý na vozíku. Vysvobození pro něj nabízí jeho známý Eron Vessel (Harrison Gilbertson), který vynalezl čip zvaný Stem, jenž je schopen Greye opět postavit na nohy. Stem v sobě však skrývá samostatnou umělou inteligenci, která dokáže plně ovládat jeho tělo, řešit situace a dokonce i vystopovat pachatele. Cesta za pomstou tak začíná, ovšem ne vždy je dobré spolehnout se na technologie.

Ač se dá mezi žánry film popsat jako akční sci-fi, nejedná se o nijak velkolepou produkci. Celý snímek měl stát ještě méně, než jsou tradiční nízké rozpočty studia Blumhouse (5 - 10 milionů), a za malé peníze přináší obstojnou podívanou. Sci-fi prvky se vlastně omezují jen na různé vylepšené technologie, jako drony či mluvící auta, u kterých snadno uvěříte, že jde o přirozený vývoj soudobé technologie.

Jestli něco ve filmu velmi dobře funguje, pak je to akční stránka. I když se Whannell doposud věnoval hlavně hororům, kde přeci jen akční momenty nejsou vrcholem zážitku, zde dokázal velmi dobře zachytit akční sekvence, které místy nabízejí zajímavé záběry, např. když kamera přesně následuje pohyby hlavní postavy. Dobře je také zpracovaný rozdíl mezi tím, když bojuje hrdina sám za sebe, a když jej plně ovládá inteligentní čip v páteři. Grey není žádný rváč, ale automechanik, a vždy když Stem v boji převezme kontrolu nad jeho tělem, začne z obyčejného boje o přežití přesně vyměřená akce.

Asi hlavním motivem filmu je to, jak se člověk vypořádává se svým stavem a poté s technologií, která mu zprvu pomáhá, ovšem postupem času začne přerůstat přes hlavu. Rozhodně však nečekejte žádný psychologický rozbor, Upgrade je akční béčko, ovšem hrdé akční béčko, které sice tento zdánlivě vážný motiv obsahuje, ovšem nijak do hloubky se jím nezabývá. A je to dobře, protože v konverzačních pasážích mezi akcí se nachází slabina filmu. I když mají scény svůj smysl, po těch akčních působí hodně pomalým tempem.

Co se týče obsazení, až na Logana Marshalla-Greena v hlavní roli se nejedná o nijak známé herce, avšak svoje role splnili velmi dobře. Hlavní postava je typický hláškař, který si projde jakýms-takýms vývojem, který je však upozaděn, aby po získání schopnosti mohl především pokračovat v akci a hláškách. Ale vlastně proč ne, chování postavy je uvěřitelné a to vlastně v akčním filmu stačí.

Ve výsledku je Upgrade důstojné akční béčko se spoustou drobných futuristických nápadů, slušnou vizuální stránkou a povedenou akcí. Rozhodně se nejedná o žádný přelomový snímek, ne-akční scény jsou trochu pomalé, a zpětně ne vše v příběhu nutně dává smysl. I přesto dokázali Leigh Whannell a Blumhouse vyrobit další povedený kousek, který dokáže nenápadně pokládat existenciální otázky, avšak zároveň primárně bavit a nezabřednout do zbytečného hloubání o nesmrtelnosti švába.

Naše hodnocení
7/10

Galerie: 14

Recenze: Upgrade | Fandíme filmu Recenze: Upgrade | Fandíme filmu Recenze: Upgrade | Fandíme filmu Recenze: Upgrade | Fandíme filmu Recenze: Upgrade | Fandíme filmu Recenze: Upgrade | Fandíme filmu Recenze: Upgrade | Fandíme filmu Recenze: Upgrade | Fandíme filmu Recenze: Upgrade | Fandíme filmu Recenze: Upgrade | Fandíme filmu Recenze: Upgrade | Fandíme filmu Recenze: Upgrade | Fandíme filmu Recenze: Upgrade | Fandíme filmu Recenze: Upgrade | Fandíme filmu

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest