Jsme necitliví k filmovému násilí. Je čas na PG-15?

Jsme necitliví k filmovému násilí. Je čas na PG-15? | Fandíme filmu
Miramax
Podle výzkumů klesá naše citlivost na filmovou střelbu. Má vliv kontext střelby? A je čas na změnu přístupnosti filmů?
  1. Kapitola č.1
  2. Kapitola č.2

Studie Annenbergského centra veřejných zásad (APPC) z roku 2014 došla k závěru, že rodiče jsou stále méně citliví k sexuálním a násilným scénám a s dalším a dalším přísunem takových scén taková necitlivost nadále narůstá. Proto rodiče méně a méně před takovými scénami své děti chrání. A stejně tak podle studie nelze vyloučit, že jsou proti obdobným scénám stále více imunní také členové komise MPAA, která je zodpovědná za udílení filmové přístupnosti.

V novější studii se výzkumníci snažili zjistit, zda má na vnímání rodičů vliv také to, jestli je násilí ospravedlnitelné. Při sledování předložených násilných ukázek byli rodiče rozrušenější a rozrušenější, nicméně pokud bylo násilí neopodstatněné, úroveň rozrušení stoupala rychleji. Čím víc ospravedlnitelných scén násilí se střelnou zbraní rodiče viděli, víc víc vnímali použití střelných zbraní jako ospravedlnitelné. Hranice, při které by dětem povolili sledovat filmy se scénami ospravedlnitelného násilí se střelnou zbraní se celkem neměnila, avšak když rodiče sledovali větší množství scén neospravedlnitelného násilí, měli tendenci neustále zpřísňovat hranici, nad kterou by dovolili svým dětem na podobné filmy koukat. Nejbenevolentnější byli ti rodiče, kteří často koukají na filmy, zatímco rodiče, kteří sledují filmy málo, byli přísnější.

Rodiče se obvykle shodovali na tom, že obhajitelné střelné násilí je vhodné pro děti od 15 let, neobhajitelné od 16 let. Celkově pak výsledky studie podle výzkumníků naznačují, že by rodiče uvítali nový mezistupeň přístupnosti, pravděpodobně PG-15, tedy pro filmy přístupné mládeži od 15 let. (V Evropě taková přístupnost samozřejmě existuje, nicméně pokud se bavíme o hollywoodské tvorbě, která tvoří velké procento nabídky v našich kinech, tak u  té je důležité, že je často už dopředu natáčená s tím, aby odpovídala americkému modelu přístupnosti - tedy většinou aby snímek byl přístupný od 12 nebo od 18 let. Mezistupeň skutečně neexistuje).

Co vy na to? Jsou mládeži přístupné filmy příliš násilné? Měl by pro hollywoodské filmy vzniknout nový mezistupeň přístupnosti? A má podle vás vyobrazování násilí na diváky (zvlášť na ty nedospělé) vliv?

Na závěr se podívejte pro představu na jednu scén z Training Day, kterou výzkumníci použili jako ukázku situací neospravedlněného násilí se střelnou zbraní:

Článek byl poprvé publikovaný v roce 2018.

Zdroj: Deadline

« Předchozí kapitola

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest