Frankenweenie - Animovaná novinka Tima Burtona

Frankenweenie - Animovaná novinka Tima Burtona | Fandíme filmu
Představujeme snímek, kterým se nás Burton pokusí zaujmout po nepříliš vydařených Temných stínech.

Podivínský režisér s osobitým humorem Tim Burton (nar. 1954) svou slavnou kariéru začal ve studiu Disney a v osmdesátých letech vešel do povědomí krátkometrážními animovaným Vincentem (1982) a hraným Frankenweeniem (1984) . O něco později od Disneyho odešel a natočil své nejslavnější filmy (např. Střihoruký Edward /1990/, Ed Wood /1994/, Ospalá díra /1996/).

V roce 2010 se ke svému prvnímu zaměstnavateli vrátil a natočil zde svůj komerčně nejúspěšnější snímek Alenka v říši divů. Byla to zakázka, kterou chtělo studio Disney nalákat diváky na tehdy velmi populární 3D, a Burton se po tomto úspěchu mohl pustit do dalších osobnějších projektů. Vznikly tak s rozpaky přijaté Temné stíny (2012) ve studiu Warner Bros. a bez Alenčina úspěchu by si Burton zřejmě nemohl dovolit Disneymu nabídnout ani celovečerní verzi svého Frankenweeneeho, tentokrát v animované podobě. Studio jeho nabídku přijalo a v současné době jsou k vidění už dva velmi sympatické trailery. Ty svou poetikou silně připomínají Mrtvou nevěstou (2005).

Frankenweenie je o chlapci Victorovi, jehož psa Sparkyho, se kterým natáčí hororové filmy, přejede auto. Chlapec se tedy po vzoru Victora Frankensteina rozhodne Sparkyho znovu oživit. Musí ovšem přesvědčit své okolí, že Sparky je pořád tím milým pejskem, jak ho znávali dříve. Hlasové obsazení je vyloženě lahůdkové. K Burtonovi se vrací jeho první múza Winona Ryder, ale uslyšíme zde také mj. Martina Landaua (nositel Oscara za vedlejší roli z Eda Wooda) a Christophera Leeho. Naopak zde vůbec nezazní hlas Burtonova dvorního herce Johnnyho Deppa. Victora tak namluví dětský herec Charlie Tahan (Charlie St. Cloud). Američtí fanoušci Tima Burtona se na Frankenweenieho mohou těšit už 5. října. Jejich čeští kolegové se musí obrnit trpělivostí až do 3. ledna příštího roku. Zatím si můžete pustit původního Frankenweenieho.

 

Frankenweenie: Trailery

 

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest