Preview: Oblivion

Preview: Oblivion | Fandíme filmu
Zobrazit dalších 21 obrázků
Představujeme postapokalyptickou sci-fi s Tomem Cruisem v hlavní roli. Co můžeme od režiséra Tron: Legacy čekat tentokrát? AKTUALIZOVÁNO o oficiální synopsi.

AKTUALIZACI najdete na konci článku.

Blockbusterová sezona se nám pomalu dostává do své druhé poloviny, my už ale po očku pokukujeme po létu 2013. Projektů jsme si z něj už představili docela dost, dosud jsme však stále přehlíželi snímek, který všem těm Iron Manům, Supermanům nebo Star Trekům bude předcházet. Už v dubnu se totiž do našich kin podívá sci-fi Oblivion. Název vám jistě může být povědomý, videoherní fanoušky nicméně zklamu. Nejedná se o adaptaci populární počítačové hry, nýbrž postapokalyptického komiksu z pera Josepha Kosinskiho.

 

Zrod projektu

Tohoto pána možná znáte díky režii poměrně velkého množství televizních reklam, a pokud ne, určitě vám utkvěl v paměti ve spojení se svým celovečerním debutem Tron: Legacy. Pokračování kultovní sci-fi z 80. let mělo premiéru před nějakým rokem a půl, už v té době měl ovšem Kosinski hlavu plnou Oblivionu. Vlastně co víc, měl ji plnou už dávno předtím, konkrétně v roce 2005, kdy tohoto tvůrce poprvé napadlo, že by jako svůj debut natočil „sci-fi s malým obsazením, zato ovšem pořádně výpravné a opřené o solidní filozofický podtext“. Jak to nakonec dopadlo, už víme, Kosinskiho zanedlouho oslovil Disney s pokračováním Trona a režisér tak většinu svých myšlenek soustředil jinam.

Nicméně v době, kdy byl již Tron: Legacy ve stádiu postprodukce, se Kosinski rozhodl opět vrhnout na Oblivion, konkrétně na tvorbu komiksu, se kterým měl později v plánu obcházet studia a nabízet jim vlastní filmovou adaptaci svého příběhu. Tato fáze nastala před dvěma lety (půl roku před Tronem), a ačkoliv Kosinski představoval své dílo několika studiím, dalo se čekat, že si nakonec plácne s Disneym. Už jen proto, že studio do něj tehdy vkládalo velké naděje, navíc si režiséra chtělo pojistit pro případné další pokračování Trona (které je v dnešních dnech velmi pomalu na cestě). Obě strany se nakonec dohodly, samotní producenti se přitom po zaplacení nemalé sumy za práva zasadili o to, aby se projekt mohl dostat na plátna kin co nejdříve. Ačkoliv měl tedy Kosinski u Disneyho více méně zajištěné další pokračování Trona a k tomu navíc i remake snímku Černá díra z roku 1979, přednost dostal právě Oblivion.

 

Disney out, Cruise in

Na první pohled se zdálo, že je vyhráno, ostatně studio najalo Kosinskimu scenáristického pomocníka - nikoho menšího než oscarového laureáta Williama Monahana (Skrytá identita), pak ale začaly prosakovat první problémy. Nejprve se objevila spekulace, že byl osloven scenárista Karl Gajdusek, aby látku (tou dobou přejmenovanou na Dark Horizons) přepsal, no a poté začal zlobit i Disney. Studiu se totiž nelíbila režisérova příliš temná vize, proto se rozhodlo z projektu vycouvat. Ve většině případů by to znamenalo pro film konec, producenti si však Kosinskiho chtěli podržet na své straně pro dalšího Trona, a proto mu dali okamžitě požehnání, ať zkusí s Oblivionem štěstí u jiného studia.

Nejsilnější byl nakonec vloni v dubnu Universal, který nedlouho předtím odpískal projekt At the Mountains of Madness Guillerma del Tora s Tomem Cruisem v hlavní roli (150 mega rozpočet, R-kový rating). Oblivion se tak pro studio jevil jako nejlepší možná náhrada. Kosinskimu bylo nakonec nabídnuto 100 milionů a Tom Cruise do hlavní role, režisér se na oplátku zaručil za rating PG-13 a bylo vymalováno. Konečně.

 

Story a casting

Příběh filmu je zasazen do budoucnosti roku 2045, kdy je naše planeta zpustošená a navíc ovládaná mimozemšťany. Poslední zbytky naší civilizace tak musejí žít nad mraky, kde jsou před vetřelci chráněni. Někteří z nich však stále na své vlastní nebezpečí létají „dolů“, aby sbírali cenné artefakty mimozemské civilizace. Hlavní hrdina, bývalý voják Jack, je jednoho dne vojenským soudem vybrán, aby některé technologické vynálezy vetřelců prozkoumal oficiálně. K jeho velkému překvapení však najde v jedné z mimozemských lodí na planetě mladou ženu Julii, která navíc zná jeho jméno. Julie tak Jackovi značně změní pohled na současnou situaci jak na planetě tak nad ní, navíc mu poupraví i jeho náhled na samotný účel průzkumu mimozemské civilizace.

V hlavní roli se, jak již bylo naznačeno výše, představí Tom Cruise. Zatímco s mužskou ústřední úlohou Kosinski moc práce neměl, u hlavní ženské role už to bylo trošku složitější. Ze jmen Jessica Chastain, Olga Kurylenko, Brit Marling, Noomi Rapace, Olivia Wilde, Hayley Atwell, Diane Kruger a Kate Beckinsale si totiž režisér nevybral ani jednu dívku a roli tajemné ženy, kterou Jack najde na Zemi, svěřil do rukou neznámé Andrey Riseborough. Abyste ale neřekli, že Kosinski dal dohromady takový seznam známých hereček, který byl zdánlivě úplně k ničemu, obsadil nakonec režisér do role manželky hlavního hrdiny alespoň Olgu Kurylenko. Kromě ní a Cruise nabídne Oblivion ještě dvě zvučná jména - vůdce lidského odporu totiž ztvární Morgan Freeman, blíže nespecifikovanou roli si pak pro sebe uzmula i další oscarová laureátka – Mellisa Leo.

 

Co máme k dispozici?

Snímek se už několik týdnů natáčí, ovšem pohotoví fotografové stihli produkci zdokumentovat až před pár dny v New Yorku, blízko Empire State Building. Na fotkách můžeme spatřit oba hlavní hrdiny, tedy Cruise a Kurylenko, podle spekulací se přitom, vzhledem k synopsi snímku, jedná pravděpodobně o flashbackové scény, neboť se nedá očekávat, že by zemský povrch během filmu vypadal takto civilizovaně. Kromě fotek z placu vám v galerii přinášíme i poměrně solidní množství obrázků přímo z komiksů, které mohou vlastně fungovat jako koncept arty pro scény ve filmu. Z nich si jistě uděláte velmi pěknou představu o tom, jak by ve finále mohl snímek vypadat.

Ještě o něco lepší obrázek si mohli udělat první šťastlivci na dubnovém CinemaConu, kde Universal promítal první (tou dobou opravdu čerstvě natočené) scény z filmu. Podle dostupných střípků informací se jednalo o momenty, ve kterých Cruise velí na můstku bojové lodi a Morgan Freeman má přitom drsně vypadající bradku. Poté následovaly i zlomky akčních scén, které však ještě potřebovaly pořádnou postprodukční péči. Dojmy byly nicméně kladné, s nimi tedy přichází i příslib, že bychom se už 18. dubna 2013 mohli dočkat pořádné postapokalyptické sci-fi, která by mohla stylově a doufejme i kvalitně otevřít příští letní sezonu. Nápad, prostředky i herce k tomu Kosinski má, teď to jen nepokazit.

 

Oficiální synopse

Tom Cruise hraje hlavní roli v Oblivion, v originální a průlomové filmové události od režiséra TRON: Legacy a producenta Zrození planety opic. Na neobyčejné Zemi budoucnosti, která se změnila k nepoznání, mu konfrontace s minulostí otevře oči a čeká ho boj za záchranu lidstva.

Jack Harper (Cruise) je jeden z posledních opravářů dronů sloužících na Zemi. Jack je součástí rozsáhlé operace, která má za cíl sbírat cenné zdroje, které na Zemi zbyly po desetiletích války se strašlivými Scavsy (mimozemšťany). Jeho mise se pomalu blíží ke konci, ale jeho život v oblacích, tisíce metrů nad povrchem Země, čeká nevyhnutelný pád, když jednoho dne z havarovaného plavidla zachrání neznámou krásku. Její objevení rozpoutá sérii událostí, které ho donutí pochybovat o všem, co doposud bral za samozřejmé, a vkládá osud lidstva do jeho rukou.

Oblivion se natáčí v ohromujícím rozlišení 4K, ve Spojených státech a na Islandu. 

Zdroje: Slashfilm, Collider

Galerie: 22

Preview: Oblivion | Fandíme filmu Preview: Oblivion | Fandíme filmu Preview: Oblivion | Fandíme filmu Preview: Oblivion | Fandíme filmu Preview: Oblivion | Fandíme filmu Preview: Oblivion | Fandíme filmu Preview: Oblivion | Fandíme filmu Preview: Oblivion | Fandíme filmu Preview: Oblivion | Fandíme filmu Preview: Oblivion | Fandíme filmu Preview: Oblivion | Fandíme filmu Preview: Oblivion | Fandíme filmu Preview: Oblivion | Fandíme filmu Preview: Oblivion | Fandíme filmu Preview: Oblivion | Fandíme filmu Preview: Oblivion | Fandíme filmu Preview: Oblivion | Fandíme filmu Preview: Oblivion | Fandíme filmu Preview: Oblivion | Fandíme filmu Preview: Oblivion | Fandíme filmu Preview: Oblivion | Fandíme filmu Preview: Oblivion | Fandíme filmu

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest