Videohru Splinter Cell čeká filmová adaptace

Videohru Splinter Cell čeká filmová adaptace | Fandíme filmu
Tom Clancy vysílá na filmová plátna dalšího svého agenta.

Jak víme, filmová studia jsou málokdy ochotna vložit peníze do původních nápadů, a tak shánějí zavedené značky, kde se jen dá. Jedním z pravidelných zdrojů inspirace jsou i videohry. Jen pro představu, v roce 2010 měl ve Spojených státech filmový průmysl obrat zhruba 11 miliard dolarů, zatímco videoherní 25 (podle Wikipedie)! A taková obrovská základna potenciálních zákazníků se zkrátka nedá ignorovat. Na druhou stranu, drtivá většina filmů podle videoher propadla. U diváků, u kritiků, popřípadě úplně u všech. Jako příklady alespoň ucházejících videoherích filmů jsou dodnes citovány pouze Mortal Kombat, Tomb Raider, Silent Hill, Resident Evil a Princ z Perise. Což je zatraceně málo a ještě žádný z jmenovaných není vyložená bomba. Právě po zklamání z Prince se herní studio Ubisoft rozhodlo, že v případě dalších svých her bude postupovat jen s největší opatrností. A možná kvůli tomu se filmová adaptace Splinter Cellu začíná chystat teprve teď.

A přitom právě Splinter Cell je k adaptaci na filmové plátno ideální. Herní série patří mezi ty vůbec nejpopulárnější, je zaštítěna dobře známým jménem Toma Clancyho (i když známý romanopisec nemá s videohrou prakticky vůbec nic společného) a ještě se jedná o špionážní thriller! Což je žánr nesmírně oblíbený, takže by nebyl nejmenší problém film prodat i divákům, kteří o videohře nikdy neslyšeli. A navíc – natočit slušnou špionáž stojí podstatně méně, než řekněme třeba takového Prince, plného triků a pohádkových kulis.

O práva momentálně soupeří Warner s Paramountem, přičemž Paramount, který má s Tomem Clancym letité zkušenosti (Hon na ponorku, Vysoká hra patriotů ad.) nakonec nejspíš zvítězí.  I když, zvítězí? Jak již bylo řečeno, Ubisoft si chce na adaptace svých her osobně dohlížet, což filmařům může hodně svazovat ruce. Sony zhruba před půl rokem získalo práva na zfilmování neméně populárního Assasin’s Creed a ve smlouvě se zavázalo mimo jiné k tomu, že Ubisoft bude mít kontrolu nad rozpočtem, scénářem, castingem i datem premiéry! Lze se domnívat, že u Splinter Cell budou podmínky nastaveny podobně. Jedná se o poměrně smrtící kombinaci, která bere filmovému studiu nad projektem většinu kontroly, což ale fanouškům hry může být celkem jedno. Ty jistě zajímá jen to, že doposud se videoherní adaptace příliš nedařily, a teď se budou dělat jinak, s větším dohledem autorů předlohy, kteří si nechtějí pokazit reputaci.

Jako perličku na závěr dodáváme, že už v roce 2005 Ubisoft připojil ke hře Splinter Cell: Chaos Theory teaser trailer na „chystaný film“, k jehož natáčení však nikdy nedošlo a skutečné přípravy začínají teprve teď, o sedm let později. Co vy na to milí čtenáři? Jsou mezi vámi fanoušci hry? Mají příběhy Sama Fishera filmový potenciál? Jako definitivní tečku přidáváme trailer na chystané pokračování Splinter Cell: Black List, které by se klidně mohlo vydávat za bratříčka poslední Mission Impossible.

 

Splinter Cell: Black list - trailer

 

Zdroje: Deadline, Vulture

Splinter Cell

USA, Kanada
Akční, Dobrodružný, Krimi
Info o filmu

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest