Prometheus: Co bude dál

Prometheus: Co bude dál | Fandíme filmu
Jak to vypadá s pokračováním Promethea? A co od něj popřípadě čekat?

Nedávno jsme si rozebrali, jak to bude s rozšířenou verzí filmu na DVD, teď se podíváme dál do budoucnosti, k potenciální dvojce a trojce. Že by Ridley Scott rád natočil pokračování Promethea už asi víte, či přinejmenším tušíte (závěr prvního filmu je hodně otevřený), ale zároveň vždycky platilo, že si na sebe řecký titán musí především vydělat, pokud chce na další dobrodružství byť jen pomýšlet. Nu a pár týdnů po premiéře už s jistotou můžeme říct, že s penězi problém nebude. Momentálně se udává, že rozpočet filmu vyšel na 130 milionů dolarů, přičemž jenom v kinech už snímek stihnul utržit dvojnásobek, další desítky milionů jsou na cestě (film ještě neotevřel ani zdaleka na všech trzích) a mazaná kampaň k rozšířenému DVDčku slibuje bohaté zisky z domácího videa. Takže pokud Ridleymu vydrží síly, sequel bude.

Druhou otázkou je, kdy ten sequel bude. Podle některých zdrojů už začala pre-produkce, aby se stihla premiéra v letech 2014 či 2015, ale musíme vzít v potaz, že Ridley momentálně chystá natáčení dramatu The Counselor a pokračování Blade Runnera, takže dřív jak na konci roku 2015 neuvidíme Promethea ani omylem. Jisté je jen to, že ho Ridley chce dělat osobně a nikomu dalšímu projekt v žádném případě nepředá. Co se scénáře týče, tak základní konstrukci vymysleli Scott s Lindelofem, ale to ještě neznamená, že se Damon Lindelof vrátí. Na jednu stranu by to prý pro něj bylo velkou ctí, ale zároveň se domnívá, že svěží pohled někoho dalšího může látce jedině prospět. Herci mají podepsanou smlouvu na více částí, takže s případným návratem jednotlivých postav by nebyl problém. A co od případného pokračování můžeme čekat?

Následující text obsahuje spoilery k Prometheovi.

Předně je třeba říct, že s Prometheem se už kdysi dávno počítalo jako s dvojdílným filmem. Během příprav se tahle informace jaksi zametla pod koberec, ale otevřený konec tenhle zásadní fakt opět důrazně připomněl a sami tvůrci to během nejrůznějších rozhovorů potvrdili. Scenárista Lindelof  řekl, že se snažili divákům předestřít dost náznaků na to, aby si nepřipadali ošizení (připadají), kdyby se druhý díl nepodařilo natočit, ale to nejlepší si zároveň schovali do pokračování. "Pokud hledáme boha, nechce ho Ridley potkat už v jedničce".

Pokračování by Prometheus mohl mít jedno, ale klidně také dvě a je dobré zdůraznit, že by Prometheus 2 neměl být „tím pravým prequelem Vetřelce“, který někteří fanoušci čekají. Co se tím snažím říct? Když někteří diváci zjistili, že Prometheus do prvního Vetřelce zas až tak nezapadá, začali si myslet, že v tom případě musí do Vetřelce logicky směřovat děj Promethea 2. Chyba lávky. Autoři stále trvají na tom, že Prometheus je samostatná příběhová větev, přičemž v prvním filmu je toliko naznačeno, co tak zhruba mohlo událostem Vetřelce hypoteticky předcházet. Prometheus není prequelem, ale paralelou potenciálního prequelu – Inženýři vozí ve svých lodích nebezpečné náklady, ty se jim občas vymykají kontrole, lodě pak občas havarují a tím nebezpečným nákladem je občas zárodek vetřelce. Prostě se to stává. ;-)

Takže Scott a Lindelof vymysleli pro pokračování podstatně velkolepější plány, než přízemní předskakování hvězdnému Vetřelci. Máme čekat další čerpání z řecké mytologie a další náboženské disputace. Příběh by měl sledovat Elizabeth a Davida, kteří se definitivně vydají do světa Inženýrů, aby Elizabeth zjistila, proč nás naši tvůrci tak strašlivě chtějí zničit. Na konci její cesty ji ale nečeká zrovna země zaslíbená (odtud také název Paradise, který měl původně Prometheus nést). Inženýři jsou podle všeho krutá stvoření a při vytváření jejich světa se Scott snad dokonce inspiroval Miltonovým Ztraceným rájem. Tak uvidíme, jestli Elizabeth najde, co hledá a jestli to hledání bude stát za to.

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest