Amazing Spider-Man: Velké preview

Amazing Spider-Man: Velké preview | Fandíme filmu
Zobrazit další 4 obrázky
Obrázky a videa servírujeme pořád. Teď je na řadě pořádná porce informací. Na co tvůrci kladou důraz? Co přinese pokračování? A co videohra?

Zatímco počasí je v těchto dnech aprílové, v kině už několik týdnů žhne nefalšované léto. Blockbusterovou sezónu s filmy, na které čekají davy fanoušků už několik let neoficiálně zahájili Avengers a doplní je hned dvě další velké komiksové adaptace. Avengers lámají rekordy a Temný rytíř povstal bude chtít jistě znovu dokázat, že Christopher Nolan umí ovládnout žebříčky návštěvnosti i kritiky. Pořád se ale kolem motá ještě jeden superhrdina, který zatím nespravedlivě zůstává třetím vzadu. Spider-man je zpátky. I když zase na začátku.

Na jednu stranu není důvod se divit jen opatrnému zájmu. Pavoučího muže jsme relativně nedávno viděli třikrát a restartovat veleúspěšnou ságu deset let po jejím začátku se nezdálo být jako nejšťastnější nápad. Pak ale začali scénář psát James Vanderbilt (Zodiac), Alvin Sargent (pomáhal s příběhem u původní trilogie) a Steve Kloves (kromě Fénixova řádu všechny díly Harryho Pottera) a do úlohy režiséra potvrzen nezkušený, ale výborným 500 dní se Summer posvěcený Marc Webb. V tu ránu bylo jasno, že tahle adaptace bude všechno, jen ne obyčejná.

Zápletku a obsazení důležitých rolí určitě také netřeba připomínat příliš obšírně. Petera Parkera si střihne Andrew Garfield, jeho první lásku Gwen Stacy pak Emma Stone. Příběh se bude odehrávat během Peterových středoškolských let, kdy mladý Parker v klidu žije s tetou May (Sally Fields) a strýčkem Benem (Martin Sheen). Jeho rodiče kdysi za neznámých okolností zemřeli a Peter už je dost starý na to, aby se pokusil nejasnosti kolem jejich života a smrti rozluštit. Pomoci mu k tomu má otcův bývalý kolega, vědecký doktor Curt Connors (Rhys Ifans) a my už z trailerů víme, že právě z něj se vyklube první nepřítel nového Spideyho – Lizard.

 

Co všechno prozradili tvůrci

A teď trochu podrobněji. V posledních měsících se kampaň kolem filmu nenápadně stupňovala a tvůrci a herci museli na nejrůznějších akcích odpovídat i na zvídavé otázky typu „Proč bychom měli chtít vidět restart, když máme Spider-manovy začátky v živé paměti?“ Marc Webb a producent Avi Arad ale pohotově odpověděli, že Peterova opravdová láska byla Gwen Stacy a nikoli Mary Jane, kterou jsme poznali v původním filmu. Hodně také svými argumenty hrají na to, že nový Spídey bude osobní. Curt Connors totiž není jen anonymní vědec či známý, ale člověk, který Peterovy rodiče opravdu znal a Peter ve filmu nevědomky dopomůže tomu, že se z Connorse stane jeho zelenější alter ego. V Connorosově laboratoři by navíc měla pracovat právě Gwen Stacy, takže i v tomhle ohledu získává osobní hledisko zápletky nový rozměr.

Mimochodem, jedním z nejpamátnějších okamžiků celé pavoučí trilogie byl bezpochyby první polibek Petera a Mary Jane, který se odehrál v dešti a s Peterem vzhůru nohama.Nabízí se tak samozřejmě myšlenka, jestli Amazing Spider-man bude obsahovat podobně legendární moment. Na tuhle otázku konkrétní odpověď nepadla, ale zazněl náznak, že polibek hodný zapamatování bychom čekat měli. Budeme.

Úvod filmu by se měl sice v lecčems odlišovat od klasického superhrdinského zrodu, ale určitým pasážím a dialogům se nevyhneme, i kdybychom chtěli. Mladý pan Parker (kterému se dostaneme pod kůži díky cituplnému úvodu s odchodem rodičů) tak na škole ani tentokrát nebude žádná celebrita, naopak. Spolužák Flash Thompson (který je v komiksu dlouhodobě se vracející vedlejší postavou) si z Petera bude často utahovat a vůbec ho všelijak šikanovat. Potom, co Petera přátelsky kousne jeden nenápadný pavouk se ale role otočí a Flash najednou bude mít nahnáno. Tady samozřejmě musí přijít na řadu strýčkovo obligátní (ale stejně tak kultovní) ponaučení o tom, že „s velkou silou přichází velká zodpovědnost“. Režisér Webb údajně dostal nápad, jak onu očekávanou moralizující scénu udělat novou a lepší. Spider-manovo svědomí by tentokrát  nemělo ani tolik uvažovat o tom, jak využít svoje schopnosti pro absolutní dobro, jako spíše o tom, jak se jimi nenechat pohltit a zkazit. Uvidíme, jak tenhle sympaticky působící krok vyzní v samotném filmu. Webb ale zároveň popírá, že by se snažil film udělat temnější jen proto, aby se odlišil od filmů Sama Raimiho. Chtěl jen dodat postavám a příběhu větší realističnost, ale ne na úkor toho, aby se z příběhu vytratila hravost a humor.

 

Daily Bugle

S blížící se premiérou se objevují nové plakáty i trailery, které vám pravidelně servírujeme, ale nezapomnělo se ani na čistě virální stránku věci. Ve filmu se totiž neobjeví postava novinářského šéfa Jamesona a místo hlavního Spideyho antifanouška tak zabere Gwenin otec, policejní kapitán George Stacy v podání Denise Learyho. A právě on se objevil ve videu od Daily Bugle. Ano, toho Daily Bugle, které známe ze starých filmů jako Jamesonovy noviny a v novém filmu z něj bude televizní stanice. Co si kapitán Stacy myslí o Spider-manovi se můžete podívat na konci odstavce. Vnitřní konflikt Gwen s rozhodováním mezi dvěma veledůležitými muži jejího života tak získává zase o něco reálnější kontury.

 

Daily Bugle

 

 

Navazující videohra a budoucnost

Aby se nezapomnělo ani na herní fanoušky, přistane na pultech na konci června konzolová adaptace. Hra s prozaickým názvem The Amazing Spider-man bude pro Xbox, Play Station nebo Wii, počítačoví hráči bohužel ostrouhají. Zvláštností na hře ale je to, že vychází týden před světovou premiérou filmu, ale dějově se odehrává až po něm, na což se už teď ozývají jemně negativní ohlasy. Takže pokud si nechcete zkazit závěr filmu, vezměte ovladač do ruky až po jeho zhlédnutí. Komiksové fanoušky bude zajímat, že se jako nepřátelé představí Rhino a Iguana a kdo si prohlédl galerii, tak už zjistil, že se ukáže i oblíbená Black Cat. V traileru se podíváme na to, jak to vypadá, když se Spidey podívá na zoubek strojím z firmy Oscorpe.

 

Amazing Spider-Man: Videohra

 

Co se týče zápletky případných dalších dílů, už před časem jsme psali o tom, že záhady kolem minulosti rodiny Parkerových se určitě nevyčerpají za jeden film. Webb dal přesto jasně najevo, že i přes některé náznaky možností pokračovat v daném příběhu nechtěl brát první film jen jako povinnou představovačku a chtěl z Amazing Spider-mana udělat samostatně fungující film. Přesto by pozorní diváci a znalci komiksů měli bez problémů rozeznat stopy k dalšímu pokračování.

Marc Webb navíc v čerstvém rozhovoru přiznal, které že záporáky ze Spider-manova světa má nejraději. Původní otázka zněla, které by nejraději viděl ve druhém dílu, ale režisér raději nasměroval dotaz tímto směrem. Jeho komiksovými láskami jsou podle jeho slov Kraven, Green Goblin a Mysterio. Pokud bychom se přiklonili ke spekulacím, vychází nám právě poslední jmenovaný jako vítěz. Těžko si totiž představit v éře moderních komiksových adaptací lovce Kravena se lví hřívou kolem ramen. Green Goblin je na druhou stranu asi nejikoničtějším pavoukovým nepřítelem, ale jeho možnosti už dopodrobna rozebrala Raimiho trilogie. Zato Mysterio se ve filmech neobjevil a zároveň patří ke čtenářsky nejoblíbenějším. Navíc na velkém plátně by to jeho iluzím určitě slušelo.

Budiž tato spekulace nad pokračováním (letní sezóna 2014 zase tak daleko není) tečkou nad souhrnem všech možných i nemožných, ale především doposud opomíjených informací o jednom z budoucích hitů tohoto roku. Někdo se na něj může neskonale těšit, někdo na něj opatrně čekat, ale faktem zůstává jediné. Je to Spider-man a bude kolem něj zase pořádně rušno.

Zdroje: Collider, Super Hero Hype, Collider, Cinema Blend, Webbed Menace, NBC Chicago, Comic Book Movie, Comic Book Movie II, G4TV

Galerie: 5

Amazing Spider-Man: Velké preview | Fandíme filmu Amazing Spider-Man: Velké preview | Fandíme filmu Amazing Spider-Man: Velké preview | Fandíme filmu Amazing Spider-Man: Velké preview | Fandíme filmu Amazing Spider-Man: Velké preview | Fandíme filmu

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest