Proč DC filmy nemohou fungovat, podle Marka Millara

Proč DC filmy nemohou fungovat, podle Marka Millara | Fandíme filmu
Warner Bros.
Zobrazit další 3 obrázky
Autor Kick-Asse, Kingsmna či Civil War se krátce rozpovídal také o tom, jak to vypadá s budoucností jeho netflixovských projektů.

Mark Millar je známý komiksový autor, který se může pochlubit sérií Ultimates, která je jedním z důležitých předobrazů filmových Avengers, má na triku Civil War, jednu z největších cross-overových akcí Marvelu, ale také celý svět vlastních nezávislých komiksů, který před časem odprodal Netflixu. Z něj pocházejí komiksy jako Kick-Ass, Kingsman nebo Wanted. Krom své tvůrčí činnosti je každopádně Millar známý také pro svoji proříznutou pusu. Nekompromisní jsou jeho komiksy a stejně tak on sám, když se neváhá bez snahy o nějaký filtr vyjadřovat k nejrůznějším tématům popkulturního života. V aktuálním rozhovoru neváhal prezentovat svůj kontroverzní názor na to, proč se DC filmům v kinech vůbec nedaří.

Podle Millara je problém v tom, že postavy DC zkrátka a dobře nejsou příliš filmové. Což říká jako fanoušek, který DC preferuje před Marvelem. Superman či Wonder Woman patří mezi jeho oblíbence, nicméně většina DC postav (kromě Batmana) podle něj nejsou postavené na osobnosti daného člověka (tak jako u Marvelu Peter Parker, Matt Murdock nebo třeba jednotliví X-Meni), ale na superschopnostech té konkrétní postavy. Batmana můžete pochopit, můžete se o něj strachovat, ale třeba takový Green Lantern? Ten má prstýnek, který mu umožňuje vyvolávat prostorová ztělesnění jeho představivosti ze zelené plazmy a je alergický na žlutou barvu. Jak z toho chcete udělat film? V roce 1952 to podle Millara dávalo dokonalý smysl, ale současné publikum něco takového naprosto nepobírá.

Millar počítá s tím, že za svůj názor dostane vynadáno, ale domnívá se, že jeho tvrzení je podložené. Na předchozím filmech pracovali skvělí režiséři, scenáristé i herci, utratily se za ně obrovské rozpočty, ale stejně nefungovaly. Uplynulo už zkrátka příliš času od doby, kdy postavy byly vytvořené. Působí staře, dnešní omladina se na ně podívá a nemají pocit, že jsou cool. Dokonce ani Superman. A to Millar Supermana miluje. Jenže muž z oceli podle drzého Skota patří do Ameriky, které už neexistuje - reprezentuje Ameriku 20. století, kdy byl na svém vrcholu.

Už teď je jasné, že řada lidí s Millarem nebude souhlasit, protože to zkrátka vnímají úplně jinak. Je pravda, že postavy od DC vznikaly v jiné, poněkud nevinnější době, kdy se od superhrdinů očekávaly úplně jiné kvality, než v pozdějších dobách. To ale neznamená, že takový typ postav nejde zajímavě cinematicky zpracovat. Filmy jako Wonder Woman nebo Superman se vrací to jen a jen potvrzují a i v negativních recenzích na špatně přijaté DC filmy se nezřídka objevují konkrétní pochvaly, popřípadě konstruktivní návrhy toho, jak jinak by se dala ta či ona postava zpracovat. Postavy od DC určitě jsou typově hodně odlišné od těch od Marvelu (a ještě ne všechny), ale to v žádném případě neznamená, že by se nedaly filmově zpracovat. Jen to třeba může být v některých případech složitější.

A co Millar chystá do budoucna po filmové stránce? Dříve zvažovanou adaptaci Superman: Rudá hvězda by raději nechal na pokoji. Momentálně se intenzivně věnuje své nové spolupráci s Netflixem, kterému prodal práva na svoje portfolio. K dispozici jsou desítky nejrůznějších postav, které lze okamžitě zpracovat a v tuhle chvíli se v Netflixu aktivně pracuje na šesti projektech. Zatím Millar nemůže nic prozradit, nicméně během letošního roku se vyberou ti správní tvůrci a herci a příští rok máme od Netflixu čekat velké oznámení. Do budoucna by se k současně připravovaným projektům mohla přidat ještě nová verze Kick-Ass.

Co vy na to? Má Millar alespoň v něčem pravdu? Nebo je do posledního písmene vedle jak ta jedle?

PS: Na titulním obrázku je fotomontáž s Henrym Cavillem vyobrazeným jako verze Supermana ze zmiňovaného komiksu Superman: Rudá hvězda.

Zdroje: Yahoo, Wiki I, II

Galerie: 4

Proč DC filmy nemohou fungovat, podle Marka Millara | Fandíme filmu Proč DC filmy nemohou fungovat, podle Marka Millara | Fandíme filmu Proč DC filmy nemohou fungovat, podle Marka Millara | Fandíme filmu Proč DC filmy nemohou fungovat, podle Marka Millara | Fandíme filmu

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest