Green Lantern sucks?

Green Lantern sucks? | Fandíme filmu
Co říkají zámořští novináři na Green Lanterna? AKTUALIZOVÁNO

Když jsme nedávno nadávali na tendenci dabovat letni kinohity, postěžovali jsme si také na posouvání českých premiér, oproti těm evropským, neřku-li americkým. Laskavá čtenářka nás v diskusi ubezpečila, že to často vůbec není vina českého distributora, což ale nemění nic na tom, že je to stav, který bohužel nahrává internetovému pirátství. Zvlášť když se na nás ze zahraničí valí reakce, po kterých si řada diváků řekne, že "za tohle" peníze dávat nechce. Bohužel, u Green Lanterna to nejspíš platí, protože podle ohlasů ze zámoří se příliš nepovedl. Posledně jsme sice psali, že ohlasy z prvních projekcí jsou pozitivní, ale teď film konečně viděli novináři a nedopadlo to nijak zvlášť dobře. Posuďte sami:

Zámořská média se shodují na tom, že z příběhového hlediska film nikterak dobře nefunguje.  Jde o další superhrdinské klišé, jakých už jsme viděli tucty. Další origin, ve kterém se na nás valí obrovské množství expozice (vysvětlovaček). Je samozřejmě jasné, že tvůrci potřebují diváky nepolíbené původním komiksem seznámit s vesmírem a jeho postavami, ale podle zpráv ze zámoří k tomu v Green Lanternovi zkrátka použili tu nejobyčejnější možnou cestu. Celé vyprávění pak prý působí značně uspěchaně, kdy se skáče od události k události a ve filmu je toho tolik, že se nic nestihne zpracovat pořádně do hloubky.

 

Kritika stíhá kritiku

Většina postav tak prý působí jako jednorozměrné figurky. Naštěstí je vesměs hrají dobří herci, kteří dokážou udržet naši pozornost. Zelené strážce (Green Lantern corps) údajně nijak dobře nepoznáme, láska hlavního hrdiny v podání Blake Lively je prý dobrá jen k tomu, aby bylo na konci koho zachraňovat a aby se měl kdo posmívat Lanternově kostýmu. Hlavní záporák je zlověstný oblak z jedniček a nul a doktor Hammond (Peter Sarsgaard) vypadá jako sloní muž a je spíš k smíchu. Ryana Reynoldse drží nad vodou jeho rošťácké charisma, hlášky a flirtování, ale kvůli světélkujícímu kostýmu a připitomnělém průpovídkám ho nelze brát příliš vážně.

Digitální triky jsme samozřejmě viděli už v hromadě upoutávek, ale reakce ze Států potvrzují, že většina akce je díky nim dost praštěná a užije si jí jen určitý typ diváků. Záleží na tom, jak moc velkou komiksovou stylizaci snesete. A když už je řeč o akci, tak závěrečná bitva je prý nehezky krátká – něco jako v prvním Iron Manovi.

Co prý funguje docela slušně je pobyt na planetě Oa. Tam je film konečně jiný a originální, počítačem dělaná planeta i mimozemšťané vypadají hezky. Navíc tam perfektně funguje 3D prezentace, která
prý ve scénách točených na zemi (těch je většina) nestojí za nic.

Takže sečteno podtrženo, podle zámořských novinářů je Green Lantern těžce neoriginální superhrdinský origin, který má slabý scénář a navíc je tak komiksový, že se přes to řada běžných diváků nejspíš nepřenese. Na druhou stranu má prý sympatické herce, odlehčenou atmosféru, zřejmě i vtip a docela slušnou akci, pokud vám nevadí smršť jedniček a nul. Takový letní výplach, horská dráha.

Přísný kritik versus normální divák

Na Rotten Tomatoes má film k dnešnímu datu 21%. Což ale nelze nijak porovnávat s hodnocením třeba na CSFD! Tohle číslo znamená, že 21% hodnotících filmových kritiků si myslí, že má smysl na film zajít. A řada kritiků je poměrně ostrá a palec dolů ohne poměrně snadno. Navíc film zatím neviděla drtivá většina filmových bloggerů, kteří jsou všeobecně komiksovým filmům více nakloněni, takže se skóre nejspíš ještě lehce vylepší. Z konkrétních výtek pak na mě film působil dojmem, že běžní diváci by ho mohli klidně hodnotit někde kolem šesti bodů z deseti a celkově by to nakonec mohl být relativně zábavný letní výplach na jedno použití, někde na úrovni Jumpera nebo Čarodějova učně.

AKTUALIZOVÁNO: Tak blogeři snad film strhali ještě víc, protože se na něj vesměs těšili a pak byli zklamaní.

Samozřejmě je jasné, že se s cizím názorem nespokojíme a v srpnu vám přineseme vlastní pohled na věc. Do českých kin snímek vstoupí 18. 8., do slovenských o týden dříve.

Green Lantern

16.06.2011 | USA
Akční, Sci-Fi, Dobrodružný, Thriller
Info o filmu

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest