Právní bitva o Středozemi skončila

Právní bitva o Středozemi skončila | Fandíme filmu
Zobrazit další 3 obrázky
O co se přeli Warner a Tolkienovi dědicové?

Po pěti letech se zdá, že táhlý soudní spor mezi dědici J.R.R. Tolkiena a společností Warner Brothers dospěl ke konci. Potomci slavného anglického spisovatele a filologa žalovali filmovou společnost a její partnery o 80 milionů dolarů za údajné překročení autorských práv. Konkrétně se mělo jednat o to, že dle nich producenti neměli právo na vydávání sázkových online her s tématikou Pána prstenů. Podle nich tyto produkty způsobí nezvratnou újmu Tolkienovu odkazu.

Producenti na to reagovali po svém, a žalovali naopak správce spisovatelova odkazu, že kvůli jejich výpovědi původní smlouvy z roku 1969 a jejímu znovuobnovení (v roce 2010) přišli o miliony dolarů, kvůli nedostatečnému využití licence na Hobita a snížení obecného povědomí o dosavadních středozemních filmech.

To vyvolalo otázky, zda mohou Warneři žalovat dědice v podstatě za to, že je žalují. Soud to připustil a spor se v relativní tichosti táhl několik let. Teď se zdá, že obě strany dospěly konečně k dohodě. To dokládá i potvrzení vydání hry Middle Earth: Shadow of War. Podmínky ujednání sice nebyly zveřejněny, studio Warner Brothers ale ve vydaném prohlášení uvedlo, že jsou obě strany potěšeny, že se jim podařilo dospět k dohodě, a těší se na budoucí spolupráci.

Jestli bude jen v rámci různých videoher a dalších doplňujících produktů, nebo se jednou dočkáme dalšího filmu ze Středozemě, to je zatím pouze otázkou spekulací.

Zdroj: THR

Galerie: 4

Právní bitva o Středozemi skončila | Fandíme filmu Právní bitva o Středozemi skončila | Fandíme filmu Právní bitva o Středozemi skončila | Fandíme filmu Právní bitva o Středozemi skončila | Fandíme filmu

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest