Star Wars: Han Solo: Režiséři dostali padáka

Star Wars: Han Solo: Režiséři dostali padáka | Fandíme filmu
Proč Lucasfilm režiséry vyměnil a kdo by je mohl nahradit.

Uf, tak to je hodně nečekaná a smutná zpráva. Spin-off Star Wars o mladém Hanu Solovi na spoustu diváků působil poněkud zbytečně. Spásou celého projektu byli talentované režiséři Phil Lord a Chris Miller, který si vyloženě postavili kariéru na tom, že berou nepříliš zajímavé premisy (remake seriálu 21 Jump Street, film podle stavebnice Lego) a ždímají z nich skrytý potenciál, který tam nikdo jiný neviděl. Bohužel, od natáčení Hana Sola teď byli pánové odvoláni.

Podle informací The Hollywood Reporteru režiséři už od začátku natáčení v únoru letošního roku bojovali se scenáristou Lawrencem Kasdanem, který je dlouholetým spolupracovníkem Lucasfilmu a se studiem dělal už na Dobyvatelích ztracené archy a Impérium vrací úder. Dvojice režisérů se hodně opírala o improvizaci, zatímco Kasdan trval na dodržování psaného scénáře. Obě strany sporu se také rozcházely v interpretaci postavy Hana Sola. Režiséři jej brali daleko víc komediálně, zatímco Kasdan trval na tom, že je to především sarkastický sobec. Režiséři se domnívali, že neshody bude možné urovnat, ale šéfka Kathleen Kennedy se rozhodla postavit za Kasdana.

Podle informací Variety si dvojice nerozuměla ani se samotnou Kennedy. Režiséři jsou zvyklí na tvůrčí volnost, šéfka Lucasfilmu vyžadovala přímý dohled. Producentka neschvalovala jejich styl natáčení ani způsob práce s herci a se štábem.

Situace došla tak daleko, že oba režiséři byli včera (podle některých zdrojů v pondělí) bez předchozího varování vyhozeni, nejednalo se tedy o situaci, kdy by natáčení opustili po narůstajícím tlaku dobrovolně.

Dle vyjádření Lucasfilmu jsou „Phil Lord a Christopher Miller talentovaní režiséři, kteří dali dohromady skvělé obsazení a štáb, ale začalo být zřejmé, že máme rozdílnou tvůrčí vizi. Rozhodli jsme se tedy ukončit spolupráci.“

Lord s Millerem odpověděli: „Naneštěstí se naše vize a styl práce neshodovaly s tím, jak to cítí naši partneři. Obvykle příliš neschvalujeme frázi – tvůrčí neshody – ale v tomhle případě to klišé skutečně platí. Jsme opravdu hrdí na úžasnou práci našeho štábu a našich herců, která je na světové úrovni“.

A to je konec přátelé. Odejití Lorda s Millerem dává jasný signál, že Lucasfilm má svém vesmíru jednoznačnou představu, které se filmaři musí držet. To na jednu stranu zaručuje nějakou určitou laťku kvality a míru konzistence, na druhou stranu se zdá být vyloučené, že bychom v nejbližší době mohli v rámci Hvězdných válek vidět něco skutečně nového a jiného.

Co bude s Hanem Solem dál? Fanoušci se asi nemusí obávat, že by výsledný snímek dopadl nějak tragicky. Do premiéry 25. 5. 2018 zbývá skoro rok a jak vypadá zásadně předělávaný Star Wars film jsme si ověřili už loni spolu s Rogue One: Star Wars Story.

Pokud jde o praktickou stránku věci, tak aktuálně má natáčení pauzu. Během ní se najde nový režisér, ten několik týdnů bude přestříhávat to, co už Lord s Millerem natočili, a pak se bude nějakým způsobem pokračovat dál. Z hlavní části natáčení zbývalo ještě několik týdnů a na léto bylo plánováno několik týdnů dotáček, ale ta doba teď samozřejmě klidně může narůst.

Nový režisér má být známý během několika týdnů. Jedním z kandidátů je Ron Howard (Apollo 13, Rivalové), další možností je Joe Johnston (Jurský park 3, Captain America). Variantou by měl být také přímo Lawrence Kasdan, který také má režisérské zkušenosti (Osobní strážce, Wyatt Earp). Jeho najmutí nicméně komplikují pravidla cechu scenáristů, která zakazují dlouhodobé převzetí projektu osobou, která už na něm dříve pracovala.  

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest