Jack Nicholson slaví 80. narozeniny a vrací se k filmu

Jack Nicholson slaví 80. narozeniny a vrací se k filmu | Fandíme filmu
Zobrazit dalších 9 obrázků
Obvykle se za kariérami filmových hvězd ohlížíme v nekrolozích, u Jacka je to naštěstí veselejší.

V sobotu oslavila své 80. narozeniny jedna z největších hereckých legend, mimo jiné majitel ďábelského úsměvu, uhrančivých očí a tří Oscarů (a celkově dvanácti nominací, což z něj v mužské kategorii dělá rekordmana). Jedná se samozřejmě o Jacka Nicholsona, který se narodil 22. dubna 1937 jako John Joseph Nicholson ve státě New Jersey osmnáctileté June, která tehdy jako svobodná matka ani přesně nevěděla, kdo je otcem. Se svými rodiči se proto dohodla, že ho budou vychovávat oni, a June bude vystupovat jako jeho sestra. Pikantní je, že tento fakt se Jack dozvěděl až v polovině 70. let od novinářů, v době, kdy jeho babička i matka (o kterých si přes 30 let svého života myslel, že jsou ve skutečnosti jeho matka a sestra) byly již mrtvé.

Nicholson začal v Hollywoodu pracovat jako asistent v kanceláři animátorů Williama Hanny a Josepha Barbery. Jako herec začal v roce 1958 titulní rolí v nízkorozpočtovém filmu The Cry Baby Killer. V následujících letech se dvakrát objevil v seriálu Andy Griffith Show a jinak střídal jednu bezvýznamnou roli za druhou. Průlom nastal až v roce 1969, kdy dostal vedlejší roli mladého právníka George Hansona v kultovním snímku Easy Rider (Bezstarostná jízda) režiséra Dennise Hoppera. Následovaly první nominace na Zlatý Glóbus a Oscara, tehdy ještě neproměněné, ale Nicholsona to trápit nemuselo. Film za pouhých 400 tisíc dolarů utržil přes 40 milionů, z doposud druhořadého herce udělal hvězdu, a víceméně předurčil směr, kterým se v další kariéře ubíral. Zajímavostí je, že roli měl hrát původně Rip Torn, který se ale pohádal s režisérem Hopperem, a z projektu vycouval.

Hned v dalším roce se Nicholson objevuje po boku Karen Black ve filmu Malé životní etudy (Five Easy Pieces). Výsledkem jsou čtyři oscarové nominace, kromě Nicholsona a jeho hereckého protějšku ještě za nejlepší film a původní scénář, ani jedna však není proměněna. Následují role ve filmech Za jasného dne uvidíš navždy (On a Clear Day You Can See Forever), Tělesné vztahy (Carnal Knowledge) a Poslední eskorta (The Last Detail), za který Nicholson získává svou další nominaci na cenu Akademie. Opět nominován byl za film Čínská čtvrť (China Town) z roku 1974, kde si pod taktovkou Romana Polanskiho zahrál soukromého detektiva Jakea Gittese. Nicholson se konečně dočkal o rok později, když ztvárnil jednu ze svých nejslavnějších rolí ve filmu Přelet nad kukaččím hnízdem (One Flew Over The Cockoo’s Nest) režiséra Miloše Formana. Ten ponechával Nicholsonovi poměrně volnou ruku, co se improvizace týče, což se mělo týkat hlavně scén skupinových terapií. Zajímavostí je, že první volbou pro hlavní roli byl Marlon Brando, který byl mimochodem několik let jeho sousedem na proslulé Mulholland Drive.

Po filmech Povolání: Reportér, a několika dalších, přišel další z vrcholů jeho kariéry – adaptace slavného románu Stephena Kinga Osvícení (Shining). Za roli Jacka Torrence, postupně šílícího spisovatele, sice nezískal ani nominaci, přesto je jednou z jeho nejslavnějších. Nominaci naopak získal a proměnil za hlavní roli ve filmu Cena za něžnost (Terms of Endearment) režiséra a scenáristy Jamese L. Brookse. Hlavní role si zahrál také ve filmech Čest rodiny Prizziů (Prizzi’s Honor) a v snad ještě slavnějších Čarodějkách z Eastwicku (The Witches of Eastwick). V roce 1989 přichází další z vrcholů Nicholsonovy kariéry - Batman režiséra Tima Burtona, kde herec ztvárnil ikonického záporáka Jokera. Batman se stal jeho komerčně nejúspěšnějším filmem, díky podílu na zisku mu vynesl přes 60 milionů dolarů, a tato částka stále roste.

Po několika slabších filmech v první polovině 90. let přišla další Nicholsonova ikonická role - za vynikající ztvárnění neurotického spisovatele Melvina Udalla ve filmu Lepší už to nebude (As Good As It Gets) získal svého třetího Oscara. V následujících letech sbíral role spíše ve slabších filmech, až do roku 2006 (kdy se mimochodem poprvé sešel u jednoho filmu s Martinem Scorsesem), kdy si zahrál ve snímku Skrytá identita (The Departed), remaku hongkongské Volavky. Na sklonku kariéry si ještě zahrál s Morganem Freemanem ve filmu Než si pro nás přijde (The Bucket List), a zatím poslední rolí bylo účinkování ve filmu Poznáš až to přijde? (How Do You Know). Poté se v souvislosti s Nicholsonem hovořilo o konci kariéry kvůli problémům s pamětí.

Nedávno však web Variety oznámil, že se Nicholson objeví společně s Kristen Wiig v hlavních rolích chystaného remaku německého filmu Toni Erdmann, který byl nominován na Oscara za cizojazyčný film. Zatím však není jasné, kdo bude film o zestárlém učiteli, který se snaží svérázným způsobem spojit se svou odcizenou dcerou, režírovat.

Jack Nicholson byl jednou ženatý, má celkem pět dětí. Je velkým fanouškem baseballových New York Yankees a basketbalových Los Angeles Lakers (již přes čtvrtstoletí sedává přímo u palubovky, přičemž několikrát se dostal do velmi ostrého konfliktu s rozhodčími nebo hráči). Přátelí nebo přátelil se s kontroverzními světovými politiky jako jsou Fidel Castro nebo Vladimir Putin. Je také vášnivým sběratelem umění. Jako jeden z nejbohatších herců v Hollywoodu vlastní sbírku v údajné hodnotě přes 100 milionů dolarů, přičemž v ní má kousky od takových umělců, jako byli Pablo Picasso, Amedeo Modigliani nebo Andy Warhol. Jackovi přejeme jen to nejlepší, a do dalších let hlavně zdraví.

Galerie: 10

Jack Nicholson slaví 80. narozeniny a vrací se k filmu | Fandíme filmu Jack Nicholson slaví 80. narozeniny a vrací se k filmu | Fandíme filmu Jack Nicholson slaví 80. narozeniny a vrací se k filmu | Fandíme filmu Jack Nicholson slaví 80. narozeniny a vrací se k filmu | Fandíme filmu Jack Nicholson slaví 80. narozeniny a vrací se k filmu | Fandíme filmu Jack Nicholson slaví 80. narozeniny a vrací se k filmu | Fandíme filmu Jack Nicholson slaví 80. narozeniny a vrací se k filmu | Fandíme filmu Jack Nicholson slaví 80. narozeniny a vrací se k filmu | Fandíme filmu Jack Nicholson slaví 80. narozeniny a vrací se k filmu | Fandíme filmu Jack Nicholson slaví 80. narozeniny a vrací se k filmu | Fandíme filmu

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest