Komentáře 27

D | Fandíme filmu
D | 2014-11-05 23:52:05 | 0 0
Já se jen sám sebe ptám, kdy tohle porovnávání mezi Marvelem a DC jednoho dne skončí. Opravdu jsem zvědavý.. Co článek, to předhánění se v tom, kdo je a kdo není lepší.. Netajím se tím, že preferuji DC Comics, ale i jako zapřísáhlá součást jednoho tábora rád shlédnu film od konkurence. Nemám rád komiksy od Marvelu, ale některé filmy se opravdu povedly. Tím nyní narážím na Guardians of the Galaxy, kteří ve mně vzbudili celkem neobyčejné nadšení.. Už jen kvůli sentimentu devadesátek. Soundtrack jednoduše nádhera.. Nemám rád přehláškované, "trapné" filmy, ale tady to bylo chytré.. Dobrý balance mezi dramatem a chytrým humorem.

Nevím, proč tu někdo věčně vytahuje Nolanovu trilogii, když se v podstatě jedná o film, který má s komiksem společných jen pár jmen a masku netopýra. Filmy od Marvelu jsou plnohodnotným přepisem komiksových postav a příběhů, zatímco Nolanova trilogie jede svou vlastní, nezávislou cestou, neboť je na úkor všech těch komiksů pojata až moc realisticky. I kdyby neexistoval žádný komiksový Batman, tak by Nolanova trilogie obstála jako skvělé drama, triller.. Vůbec není na místě tyhle filmy porovnávat s filmy od Marvelu.. Jako by někdo porovnával Gravitaci s Hvězdnými Válkami..
Tomas44 | Fandíme filmu
Tomas44 | 2014-11-04 13:37:48 | 0 0
Danielll: Tak, tak. Jak říkáš každé universum buduje svůj styl. Mám rád oboje, ikdyž DC víc a ne jen v televizi nebo v kině. Srovnávat je není ani dost dobře možný, vzhledem k tomu, že se oboje snaží o něco jiného a od obojího se očekává jiného a obojí potřebuje jiný přístup. Mě jen dokáže vytočit, když se někdo naváží do filmů (nebo je rovnou odsuzuje) co ani nejsou natočené, či je nazývá vykrádačkami. Jediné co uznávám je inspirace propojeným filmový universem.
Anarvin | Fandíme filmu
Anarvin | 2014-11-04 13:10:35 | 0 0
JohnWayne - Každé studio má slabší filmy, kvůli tomu není důvod nějak generalizovat a šmahem označovat jeho filmy za slabé. Hudba je jeden z dílků. Když není výjimečná, ale jen plně vyhovující, je to možná nevyužitá možnost, ale není to nic, co mělo samo o sobě sílu ničit celkový zážitek. Takže ano, z kontextu vytrháváš ty. A filmovou historii opravdu ve filmu třeba vidět není. Tady nejsme v nějaké suchopárné hodině filmové historie, tady jsme filmoví fanoušci, filmy prožíváme. To že budu intelektuálně vědět, že je nějaký motiv nebo filmařská technika z té a té doby, nijak neovlivňuje emocionální a viscerální zážitek z filmu - buď to na plátně funguje a nebo ne a je úplně fuk, jestli se vaří ze známých surovin nebo zbrusu nových.
Danielll | Fandíme filmu
Danielll | 2014-11-04 13:01:58 | 0 0
Tomas44:Napísal si to dobre,i ja to tak vidím a každé Universum ma svoj filmový stil.Pačia sa mi od Marvelu filmy,ale radšej mám DC filmy :-)
JohnWayne | Fandíme filmu
JohnWayne | 2014-11-04 12:56:16 | 0 0
Slabé filmy Sony a Marvel som myslel v porovnaní zo všetkými 4 filmovými štúdiami, je to tam nižšie napísané a stačí si pozrieť recenzie na oboch Amazing Spidermanov alebo tretieho Raimiho Spidermana. Ak je hudba pre teba drobnosť tak potom neviem :D, ale to bol len príklad, napísal som tam napr. :D Vidno, že kto vytrháva z kontextu si len ty :D, a co sa týka tých veľkých ramien, tak bolo to myslené v zmysle toho, že tak bude väčšia objektivita a väčší prehľad a taktiež som tam nepovedal, že len mať napozerané, ale vedieť aj filmovú históriu a postupy :D a filmovú historiu a postupy asi tažko vyčítaš zo samotného filmu :D
Anarvin | Fandíme filmu
Anarvin | 2014-11-04 12:46:02 | 0 0
"A pravda je taká, že Marvel a Sony robia slabé filmy" - Ty tady prostě vydáváš jakési svoje osobní preference za nějakou vyšší pravdu. Marvel jediný slabý film nenatočil. Zatím má na kontě deset kusů, z toho je zhruba půlka výborná, půlka dobrá.

Pořád vytrhuješ z kontextu nějaké drobnosti (jako třeba hudbu), ale o tom filmy nejsou.Podstatné je, jak funguje celek.

A tímhle ses úplně diskvalifikoval: "Proste treba mať veľa, veľa, veľa napozerané (aspoň od roku 1920), orientovať sa vo filmovej histórii a filmových postupoch v jednotlivých desaťročiach. Potom má zmysel porovnávať niečo. Ak niekto pozerá filmy, ktoré vznikli od roku 1980, tak potom bohužiaľ, nemá prehľad. Treba aj staré filmy pozerať, lebo tam je vidieť vývoj jednotlivých žánrov" - Jestli jsi přišel dělat velká ramena, jak jsi lepší než ostatní, protože jsi viděl hodně filmů, tak asi nemá vůbec smysl se bavit, že jo...
Tomas44 | Fandíme filmu
Tomas44 | 2014-11-04 12:22:19 | 0 0
Kvalita filmů kolísá u DC i Marvelu. Když začnu od prvního Burtova Batmana jako od nejstarší DC komiksovky co jsem viděl, tak první dva díly jsou klasika, potom sérii převzal Joel Schumacher a totálně ji zazdil, co si dál namátkou vybavuju Constantine byl výborný, Green Lantern sračka, Jonah Hex ještě větší, Superman se vrací k ní neměl daleko, Nolanova netopýří trilogie skvělá (ale ne všichni skální fandové DC byli z Nolanova reálného přístupu nadšení, ale to můj případ není), Watchmeni excelentní a Man of Steel parádní. Jejich srovnávání jako DC universum a Marvel universum je zatím jen teoretické, protože DC žádné universum ještě nemá. Mě osobně jako přívržence DC rozčilují spíše marvelovští fandové, kteří (samozřejmě ne všichni) tvrdí jak DC kopíruje Marvel. Kopíruje ho v tom, že chce vytvořit svůj svět provázaných filmů, ale v ničem jiném. Poslední dobou mě nejvíc štvou hlášky typu - Wonderw Woman bude pracovat s božstvy stejně jako Thor, DC tu vykrádá Marvel, Wonder Woman by měla bojovat s nácky, DC vykrádá Captaina Americu a zachvíli by mě nepřekvapilo, že si od někoho přečtu, že DC Flashem vykrádá Marvel kvůli Quicksilverovi. Nebo DC by se mělo pakovat Marvelu z cesty atd. A přitom kvalita některých marvelovských filmů taky není zase na takové úrovni, jak už to bylo zmíněno. Navíc ty kidy o vykrádání postav, mytologie atd jsou úplně mimo mísu. DC jen sestavuje universum ze svých klasických postav a nemusí nikoho kopírovat a už vůbec ne vykrádat. Pokud jde o studia, tak je to banda byznismenů, kteří jdou prostě co ziskem. O Marvelu se ví, že svoje herce a režiséry nijak nepřeplácí, DC universum vzniká prostě jen proto, že Marvelu to nese a Warneři se chtěji přiživit, to stejné teď dělá Universal s postavami z klasických hororů a Sony se dál drží Spider-Mana zuby nehty, protože lidi o něj pořád mají zájem, ale momentálně nevydělává tak astronomické sumy, jak by si představovali, tak vymýšlejí všechno možné jak ho ještě víc využít k vyždímání co největší částky.
JohnWayne | Fandíme filmu
JohnWayne | 2014-11-04 12:14:27 | 0 0
BB rozhodne nie je nadpriemer, neviem v čom by to bol nadpriemer, navyše na kvalite mu trošku pridáva aj ten fakt, že ide o vôbec prvý komiksový film, ktorý sa pojal realistickejšie a temnejšie, to v roku 2005 ešte nebolo v móde. Čo sa týka TDKR, nižšie som napísal, že prvá polovica je lepšia ako TDK a druhá horšia ako BB za čo môže podľa mňa scenár. Ale scenár je to jediné slabšie resp. kvalitou dosť nevyrovnané miesto TDKR, ostatné tam beží ako hodinky. Tie logické faily a lapsusy TDKR to je všetko o scenári. Aj taký CAP2 ich má dosť okrem tej smrti N.F. je ich tam tiež dosť, nechápem ako taký profesionálny zabijak ako Winter Soldier nemieri na hlavu alebo do krku, ale niekde úplne mimo :D "Snímky, co do MCU nepatří klidně s Nolanem srovnávej, protože ty jsou tak samostatné, jako tato trilogie. Ale současně není adekvátně možné srovnávat třeva Raimiho Spidermana s MoS, protože pak bude ve stejné nevýhodě, jako MCU právě MoS protože jde o "pilot" DC universa, ale Raimiho Spiderman je uzavřená trilogie." Aha, čiže X-Menov s Nolanom môžem porovnávať, ale filmy MCU nie, bože to je logika :D a nižšie som už písal, že to nie je len o Nolanovi, X-Meni, Kick-Ass, Watchmen sú tiež lepšie podľa mňa než Marvelovky. A prečo by sa filmy z rovnakého filmového žánru nemohli porovnávať či už ide o trilógiu alebo obsiahlejšie univerzum? Veď stále je to rovnaký žáner, ktorý má svoje pravidlá. A prečo by sa nemohli porovnávať ducharina zo slaherom? Sú to síce rozdielne podžánre, ale žáner, teda horor je spoločný. Ak ten slaher bude jedno klišé za druhým a ducharina bude originálna plná zvratov, tak si myslím, že je jasné, čo je lepšie. Proste treba mať veľa, veľa, veľa napozerané (aspoň od roku 1920), orientovať sa vo filmovej histórii a filmových postupoch v jednotlivých desaťročiach. Potom má zmysel porovnávať niečo. Ak niekto pozerá filmy, ktoré vznikli od roku 1980, tak potom bohužiaľ, nemá prehľad. Treba aj staré filmy pozerať, lebo tam je vidieť vývoj jednotlivých žánrov
Emma | Fandíme filmu
Emma | 2014-11-04 11:39:28 | 0 0
JohnWayne: "keď si však zoberiem akýkoľvek film z Nolanovej trilógie či už BB, TDK alebo TDKR a porovnávam ho s hocijakou marvelovkou tak stále nech je to hociktorý z tých troch mi z toho vychádza ako víťaz niektorí z týchto troch" No a to je právě ta absolutní blbost, protože zatímco TDK se většině lidí jeví jako dokonalost sama (já k nim sice nepatřím, ale budiž), tak BB žádná extra perla není (je to slušný nadprůměr) a TDKR má tak neuvěřitelné množství logických lapsů, klišé a absolutních failů ve scénáři i příběhu, až to bolí (CA2 je proti tomu v otázce logiky úplně maisterstick). Takže když vezmu BB tak 80%, TDK 100% a TDKR taky 80% (a to ještě s hodně přivřenýma očima), vyjde ti průměr na Nolanovu trilogii lehce nad 85%. A teď udělej to samé s MCU marvelovkama a vyjde ti úplně totéž, možná i víc (spíš určitě víc, protože kvalitní marvelovky stále přibývají), protože i ty nejslabší filmy MCU se pod 65% nedostanou a kvalitních 90% je tam naopak hodně (plus krátké filmy a třeba druhé série Agents of SHIELD jim nahrabe procenta).
Že to není fér počítání? No ovšem, že není a o tom to celou dobu je, že srovávání Nolanovi trilogie a MCU je blbost, protože protože to je jako vytáhnout celovečerák proti jedné epizodě seriálu, který má proměnlivou kvalitu, ale dokupy dává vysoce funkční a kvalitní dílo (o tom co rozdílu co píše Anarvin nemluvě).

A pokud jde o to ostatní, cos napsal, tak on je velký rozdíl mezi marvelovkami obecně (zvlášť když tímto pojmeme označuješ i filmy co se jen inspirují marvel komiksy, ale pod studio nepatří) a filmy patřícími do MCU. Snímky, co do MCU nepatří klidně s Nolanem srovnávej, protože ty jsou tak samostatné, jako tato trilogie. Ale současně není adekvátně možné srovnávat třeva Raimiho Spidermana s MoS, protože pak bude ve stejné nevýhodě, jako MCU právě MoS protože jde o "pilot" DC universa, ale Raimiho Spiderman je uzavřená trilogie.
S porovnáváním komiksovek už to prostě není tak snadné jako kdysi a začíná to dosahovat komplikovanosti srovnání třeba u hororů, kde taky nemůžeš vedle sebe postavit oldschoolovou duchařinu a slash horor a zodpovědně říct, který je kvalitnější a má lepší příběh nebo režii.
folkon | Fandíme filmu
folkon | 2014-11-04 11:22:14 | 0 0
Ja ako velky zastanca Marvelu musim dat teraz v jednom JohnWaynovi za pravdu.....teda ak som ho spravne pochopil...uznavam, ze Marvel (komiksovy) ma tie zvraty v deji take viac klise (neratam poslednych X-men)....DC take viac osudove, dramaticke...pred par dnami som dopozeral Arrow 2 seriu a ten masaker/dramu/charaktery co sa tam odohraval, to zial ziaden Marvel movie nema ani zdaleka (Agents of Shield ani nehovorim)....zase na druhu stranu Marvel ma neskutocne zabavnych GoG, Iron-mana, Avengers atd atd....viac humoru, proste kazda spolocnost sa k svojim zlatym pokladom postavila rozdielne, a ide len o nas , o divakov, ktora verzia spracovania komiksovych svetov viac vyhovuje. No a napriklad ja sa ani sam neviem rozhodnut, proste mne sa pacia obe cesty.
JohnWayne | Fandíme filmu
JohnWayne | 2014-11-04 01:17:11 | 0 0
Anarvin: áno samozrejme máš pravdu, každému ide len o tržby a tým pádom to predsa nemôžu robiť všetci rovnako, lebo potom by sa nijako od konkurencie neodlišovali. V tomto ani tak nevidím problém, že jedno štúdio to chce mať temne reálne a druhé trošku komediálne. Ja by som bol tiež toho presýtený, keby mám pozerať len na jedno z tohto spracovania, ale rozdiel v kvalite spracovania tam vidím. Tak napr. Winter Soldier - tie zvraty sú úplne klišé (SPOILER tá akože smrť N.F., to som videl v už x filmoch), sranda, že autori chceli nadviazať na špionážne resp. paranoidné thrilleri zo 70-tych rokov, ale nejak tomu chýba väčšie reflektovanie doby a zájsť hlbšie do podstaty
JohnWayne | Fandíme filmu
JohnWayne | 2014-11-04 01:02:59 | 0 0
Ja som o trilógii a o marvelovkách hovoril vo všeobecnosti, keď si však zoberiem akýkoľvek film z Nolanovej trilógie či už BB, TDK alebo TDKR a porovnávam ho s hocijakou marvelovkou tak stále nech je to hociktorý z tých troch mi z toho vychádza ako víťaz niektorí z týchto troch (však porovnajme si čo ja viem, napr. TDK a druhého Iron Mana). "Nebo od každého filmu něco (nebo spíš to, co se ti zrovna hodí, aby z toho vyšlo to, co máš subjektivně raději jako vítěz)?" Čo by sa mi tak hodilo? Tak napr. Ja nemôžem za to, že Marvel nemôže nájsť kvalitného skladateľa, ktorý by vedel skladať pre komiksy a a nevie ma svojou hudbou osloviť, áno Alan Silvestri je kvalitný skladateľ, ale na komiksy sa vôbec nehodí, jemu sedia iné žánre, Zimmer je univerzálnejší, stačí sa pozrieť k akým filmom skladal a skladá, rovnaký experimentátor ako Goldsmith, keby ten teraz ešte stále žije, tak tipujem, že aj on by sa hodil na komiksovky. Ako vieš, že ja neobjetívne kritizujem len jednu stranu? :D Kick-Ass mimochodom hrdina pochádzajúci od Marvelu je pre mňa tiež výborná komiksovka. X-Meni od Marvelu sú tiež skvelý (okrem Last Stand a Wolverinových sóloviek). A pritom ich nerobil ani Marvel a ani Warner Bros, ale 20th Century Fox, je to proste o filmových štúdiách. Pre vás komiksákov je to vojna DC. vs Marvel, pre filmových maniakov je to vojna Warner Bros (DC), Marvel, 20th Century Fox a Sony. A pravda je taká, že Marvel a Sony robia slabé filmy (teda Sony okrem prvého Spidermana z 2002). A nebojím sa ani povedať, že aj DC má slabé filmy a že Green Lantern je sračka. Mne to problém nerobí, lebo viem, že je to slabý film.
Anarvin | Fandíme filmu
Anarvin | 2014-11-04 00:17:49 | 0 0
JohnWayne - V každém filmu se ale jednotlivé elementy snaží dosáhnout úplně něčeho jiného. Marvel točí akční komedie a v tomhle směru ve většině případů exceluje. Vybírá si tvůrce, kteří umí pracovat se zkratkou, vizuálním vtipem, hláškou, dovedou napsat dobrou špičkovačku, rozumí týmové dynamice, vyvážení komedie s nezbytnou špetkou dramatu, která komedii podtrhne. Takže samozřejmě že jsou Nolan a Favreau či Black úplně jinde. Připravují úplně odlišné typy filmů a všichni velice dobře rozumí tomu, jak dosáhnout svého cíle.
Emma | Fandíme filmu
Emma | 2014-11-04 00:14:39 | 0 0
JohnWayne: Ano, 2 různé filmy můžeš porovnávat, ale Nolanova trilogie a Marvelovky nejsou dva filmy, ale úzce provázaná již uzavřená trilogie a aktuálně 10 komplikovaně propletených filmů, 4 kraťasy a jeden seriál tvořících jeden stále ještě nehotový, rozvětvený vesmír. Vážně v tom nevnímáš ten rozdíl? Když to totiž vezmu podle tvých kritérií (které fakt nepovažuju za jediný způsob jak by měl někdo, kdo "rozumí filmu" nějaký snímek hodnotit, ale budiž, vezmeme to tedy čistě technicky), tak Nolanova trilogie má vesměs všechna ta kritéria jednotná zatímco u Marvelu se na všech postech vystřídaly (a ještě furt střídají a střídat budou) tucty lidí a každý z nich to dělal úplně jinak a po svém. Takže kterou tu "režii, scenář, herce, hudbu nebo kameru" s Nolanovou trilogií vlastně srovnáváš? Všechny zároveň? Nebo postupně? Nebo od každého filmu něco (nebo spíš to, co se ti zrovna hodí, aby z toho vyšlo to, co máš subjektivně raději jako vítěz)?
Není v takovém případě snadnější prostě říct, že Nolan a spol stvořili špičkovou věc, které ve své třídě již uzavřených a ukončených komiksových filmů nemá konkurenci a Marvelovky nechat úplně bokem a vůbec je do toho netahat? Podle mě jo, proto říkám, že z mého pohledu není blbost ani Batman ani Marvelovky. Blbost je akorát křečovitá snaha určit mezi nimi vítěze, u které se zas akorát poštěkají fanoušci jednotlivých stran, ačkoliv mnohým z nich se třeba líbí oboje, ale nemají rádi, když jednu stranu někdo slepě (a paušálně) kritizuje.
JohnWayne | Fandíme filmu
JohnWayne | 2014-11-03 23:38:07 | 0 0
Neviem prečo by sa nemohli rôzne filmy porovnávať, veď v každom filme je predsa réžia, scenár, herci, hudba, kamera a atď. Každý, kto sa aspoň trošku rozumie filmom, tak zohľadňuje a všíma si práve tieto kritériá. Keď však niekomu nevadí slabý scenár a réžia a dá filmu 10/10 tak ok, ale podľa mňa je mimo. To, že Marvel má proste slabších režisérov, scenáristov a skladateľov je fakt. 3 Iron Mani - 3 skladatelia :D, pričom ani jeden nedokázal vytvoriť silnú hlavnú tému a nie to ešte silnú tému záporáka ako napr. Zimmer (skvelá Jokerova téma a rovnako tak aj Baneova téma) a o réžii nemá ani zmysel hovoriť, pretože Nolan je úplne niekde inde než Jon Favreau a Shane Black dokopy :D

Přidat nový komentář

Pro psaní komentářů, se přihlašte.

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest