Komentáře 7

DanielFF | Fandíme filmu
DanielFF | 2020-06-10 22:32:24 | 0 0
Karel: Velice trefně napsáno :D
Emma: Možná mají takovou skupinu Trekkies, ale kdo ví, v tomhle se už moc nevyznám :D Každopádně k těm "chybám": Asi narážíš např. na to, že Obi-Wan nepoznal R2-D2 v Epizodě IV. Ono je ale hodně důležité sledovat tu konverzaci mezi Obi-Wanem a Lukem. Luke se ho ptá, jestli mu ten droid patří a Obi-Wan říká, že pokud ví, tak nikdy droida neměl, ale to je celé. Kdo říká, že ho nepoznal? V tom jeho výroku ve skutečnosti není nic o tom, že by nevěděl, co je to za droida, jen to, že ho neměl. Navíc, i když se s ním v kánonu již několikrát přímo potkal, tak ho neviděl dobrých 19 let, čili to mohlo logicky trvat, než mu docvaklo, že je to zřejmě tentýž droid. Z kánonu navíc víme, že Obi-Wan nikdy neměl moc blízko k droidům obecně, na rozdíl třeba od Anakina, proto ho nemusel hned poznat. Větší otázku spíš vyvolává scéna, kde Obi-Wan Lukovi říká, že jeho otec (Anakin) chtěl, aby Luke získal světelný meč, až vyroste. Tohle je na první pohled zcela jasná nelogičnost, u které dodnes nechápu, proč jí George neupravil, když dělal ty speciální edice. Dalo by se to ale vysvětlit dvěma způsoby- mohli by se na to zaměřit například v tom plánovaném seriálu s Obi-Wanem (dalo by se to v něm určitým způsobem vysvětlit, ale to je na hodně dlouhou debatu) a nebo Obi-Wan Lukovi zkrátka trochu lhal, což je celkem dost možné, protože zanedlouho potom Obi-Wan Lukovi také řekl, že Vader zabil jeho otce. Takže asi tak :D Jistě, že tyhle věci George tenkrát ještě neměl promyšlené, ale ještě to nutně neznamená, že to nejde v rámci kánonu či prosté logiky nějakým způsobem vysvětlit. Je jen potřeba se na to víc zaměřit.
Karel | Fandíme filmu
Karel | 2020-06-10 16:12:17 | 2 0
No pokud si tady někdo nepamatuje ty velkohubý kecy, ty tlučhuby co se bili do hrudi jak teprve teď svět pozná pořádný SW a jak ten, ano šîleně nepřehledný, kánon musí zahodit do koše proto, aby jej mohli v vybudovat přehledný a asi bžilionkrát lepší, protože ho budou tentokrát dělat nejtalentovanější tvůrci s láskou k látce a další šíleně silácký kecy jen aby po kolosálním selhání naprosto otočili a vše házeli na fanoušky, pak ano chápu proč tu mají jistí lidé jistý názory i na Lucase... ale tohle je zrovna chvíle kdy by se vyplatilo držet hubu.

Disney a všichni v tý filmový divizi jsou naprosto tupý hovada a za celou situaci odmítají přebrat jakoukoliv zodpovědnost. Kolik let dělají nový kánon a jak rychle začali novely nabourávat filmy... a filmy po popírat předchozí filmy a vůbec je to přece vymyšlený, tak proč vůbec chtít od tvůrců cokoliv za co bych měl být ochotný zaplatit... heh kreténi alibistický
Emma | Fandíme filmu
Emma | 2020-06-10 14:26:46 | 0 0
DanielFF: No nevím, ale poukázání na naprosto zjevné a neodiskutovatelné chyby, které Lucas v původních dvou trilogiích nasekal, a které je třeba už od začátku ignorovat nebo alespoň brát s hodně velkou rezervou, aby ten příběh vůbec mohl divácky fungoval (a to mluvím o fungování v té nejelementárnější rovině, kdy postavy, co by se měly znát se jakože neznají, protože v době, kdy se prvně setkali na plátně ještě nikdo netušil, že budou v trilogii zasazené x-let před tento okamžik prakticky neustále spolu) podle mě není žádným extrémním přístupem ani "dáváním sežrat". Je to prostě konstatování faktů, které nijak nesnižuje Lucasův přínos a autorské zásluhy. To dělá IMO naopak spíš bagatelizace takových momentů, protože pak člověk musí chtě nechtě začít přemýšlet, jestli fanoušek, který o nich tvrdí, že nejsou, nebo nejsou důležité, ty lapsy fakt nevidí, nechápe, nebo záměrně ignoruje (přičemž ani jedna možnost SW fandomu moc čest nedělá).
A pokud jde o samotného Lucase, tak tohho fakt není třeba znát osobně, aby o něm člověk, co se trochu zajímá, něco věděl :-). Vlastně jen máloktarý filmař by se mu v tomhle mohl rovnat. Těch rozhovorů, knih, článků i dokumentů, co se ho týkají na trhu bylo, je a jistě ještě bude, přehršel, takže je rozhodně z čeho vybírat (což je mimochodem potřeba, protože ne všechny informace jsou pravdivé a to často i jeho zásluhou-stejně jako např. u jeho kámoše Spielberga s tou jeho známou "skvoterskou" historkou z počátků kariéry).
Že by bez nej žádné SW nebylo, mu ale nikdo neupírá. Naopak, bylo by fajn, aby lidé jeho zásluhy vnímali ještě komplexněji a nezapomínali, že za ním jde nejen to dobré a přelomové, co se té značky týká, ale i to špatné a nefunkční. A někdy teda i dost toxické, to je taky třeba zdůraznit, byť to samozřejmě není jeho vina a nikdo normální mu to nemůže vyčítat. Ale pravdou je, že to nekritické uctívání SW srovnání s náboženstvím nejen ustojí, ale občas i samo ponouká, protože věř, nebo ne, ale ono je dokonce základem některých skutečných fungujících sekt (a zdaleka ne jen v USA). A tím se snad žádná jiná moderní fikce pyšnit nemůže, pokud vím.
DanielFF | Fandíme filmu
DanielFF | 2020-06-10 13:39:42 | 1 0
ukulelembo a RobbDavis: Ze své pozice to podle mě určitě říkat neměl, ale fakticky vzato má pravdu- každý si může sám pro sebe říct, co se mu líbí a co ne, tedy, co považuje za kánon. Pro mě to třeba znamená "bye bye nová trilogie" :D Ale chápu, dá se to z jeho strany trochu považovat za alibismus, když má spolu s několika dalšími za úkol dohlížet na to, aby všechno dávalo smysl, což se jim od vzniku Story Group už mnohokrát nepovedlo.
Emma: Bez urážky, ale podle toho, jak jsi to napsala, tak mi to připadá, jako kdyby ses s Lucasem znala z mládí, kdy ti on dal kopačky a ty mu to teď tady dáváš sežrat :D Dělám si z toho trochu srandu samozřejmě, ale jakej je v tomhle extrémním přístupu podle tebe rozdíl oproti těm, kteří naopak považují George za bezchybného génia? George udělal spoustu chyb, ale zároveň je vždycky důležité si uvědomit, že to je on, kdo stojí za vznikem téhle značky- stojí za prvními dvěma trilogiemi a za převážnou částí Clone Wars. A s tím expanded universe- je dobré říct, že George spisovatelům EU mnohokrát pomáhal a radil se s nimi, přestože expanded universe nikdy nepovažoval za kánon. V tomhle podle mě Lucasovi trochu křivdíš. A jako poslední věc je ještě dobré říct, že Lucas měl dříve tu kontinuitu na starosti sám. A přesto dokázal za celou dobu v kánonu nadělat mnohem méně chyb, než za pár let Story Group, kde jich je aspoň pět. Nad tímhle vším je dobré se zamyslet, než člověk začne házet špínu na Lucase.
P.S.: Prosím tě, nepřirovnávej Star Wars k náboženství :D I když chápu, jak to myslíš, tak blbce zkrátka najdeš všude. To ale neznamená, že se s ním musíš bavit. U každý frančízy, stejně jako v běžném životě, je nejlepší brát v úvahu ty, kteří používají selský rozum.
RobbDavis | Fandíme filmu
RobbDavis | 2020-06-10 12:13:26 | 0 0
Lidi, vždyť tohle je měsíc stará informace, která zapadla stejně rychle, nevýrazně a bezvýznamně jako se objevila...

Ukulelembo: Však se taky podívej, co to je za cápka, jakou tam má fotku... Dyk je mu 18 sotva. Navíc, kdo ví k čemu takovýhle ucho ve skutečnosti něco napsalo.... Scénář k traileru na hru na mobil tak leda.... Nicméně jeho stupidní vyjádření dokazuje pouze jednu věc. A to sice absolutní nerespekt k předloze i fanouškům.... Doufám, že už někde tak leda zametá listí...
Emma | Fandíme filmu
Emma | 2020-06-10 12:10:39 | 0 1
Mě teda přijde spíš jako alibismus házet zrovna tyhle problémy ohledně "určování" kanonu na aktuální skupinu autorů, která se okolo SW pohybuje. Jestli tohle někdo podělal, tak to byl "kdysi dávno v jedné předaleké galaxii" už sám velmistr Lucas, když celou tu expanzi SW světa hned od začátku neutnul, nebo alespoň nezačal nějak korigovat. Racionálně uvažující autor tohle se svým dílem udělat nedovolí a to si může fanoušků a všech, co se na něm chtějí podílet, vážit sebevíc. Jemu to ale bylo fuk, nebo byl spíš rád, že se našli jiní, kteří rozvíjeli jeho značku, protože sám si s ní pořádně nevěděl rady ani v rámci základních epizod, natož aby řešil něco okolo. Zmohl se jen na jednoduchý příběh, který už tenkrát přepisoval podle potřeby za pochodu a nasekal v něm tolik chyb, že i kdyby nikdy žádné další rozšiřující materiály nevznikly, bylo by těžké, nebo spíš nemožné na něj jakkoliv navázat, aby to dávalo perfektní smysl. On by si s tím pochopitelně hlavu nedělal, tak jako si ji nedělal ani když propojoval epizody v rámci jednotlivých trilogií (natož obě trilogie rouboval k sobě). Proto měl ostatně pokračování připravené v šuplíku už dávno.
I když... možná nějaké ty pochybnosti přeci jen měl, ačkoliv spousta jeho uctívačů si tohle nikdy nepřizná, protože Lucas je přece bůh a nikdo nezná a nemiluje SW víc, než on. Pravdou ale je, že se mu do realizace toho scénáře s teen hrdiny moc nechtělo, to přiznal sám a ne jednou. A proto byl taky rád, když se našli jiní, co to slíbili natočit za něj. Že to nakonec neudělali a přišli s vlatním příběhem je zrovna při řešení nějakého rušení kánonu dost jedno. Tak jako tak bylo třeba si jasně určitě, na co vlastně navazují, protože za ty roky vznikly tucty různých verzí budoucnosti i minulosti světa SW, které si sice našly své oddané fanoušky, ale zkloubit dohromady prostě nešly. Jasně, možná to aktuální vlastníci práv nemuseli udělat tak oficiálně a místo nějakého tahu s "legendama" stačilo prostě říct, že pokračují jen v tom, co bylo k vidění na plátně (a někdy na obrazoce), ale opět ve výsledku je to jedno. Většinu vzniklého materiálu ignorovat, či přímo popírat zkrátka museli a v článku citovaný scénárista má tak vlastně pravdu. Každý si dál může věřit, čemu chce a taky samozřejmě bude, protože to tak mezi militantími SW fandy funguje odjakživa. Nejspíš neexistuje svárlivější a rozhádanější fandom, než jsou právě oni. Proto je taky láska k SW někdy přirovnávána k náboženství, protože přesně takhle fungují všechy ty křesťanské frakce, hnutí a odvětví. Milion různých verzí jedné pravdy a příznivci každé z nich hystericky nenávidící úplně všechny a všechno, co se s tou jejich neslučuje. Říct, že to, co zrovna oni uctívají není kánon, je pak o hubu vždy. Ať už to tvrdíte oficiálně, nebo ne.
ukulelembo | Fandíme filmu
ukulelembo | 2020-06-10 10:36:14 | 1 1
To je prostě vrchol alibismu. Zkrátka "Podělali jsme to, tak už je to stejně jedno. Přeberte si to jak chcete."

Přidat nový komentář

Pro psaní komentářů, se přihlašte.

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest